Prawdziwie jesienny placek!

29 października 2011 , In: ciasta
0

choć smakuje świetnie o każdej porze roku :)

Najczęściej robię go z jabłkami i posypuję hojnie przyprawą korzenną. Pychota.

Jednak latem próbowałam też układać wiśnie, truskawki. W takim wydaniu też jest wspaniały. A teraz mi przyszło do głowy, że muszę koniecznie wypróbować jeszcze wersję z gruszkami. Uwielbiam gruszki, najlepiej gorące. O tak, gruszki będą następne! :) Wariantów można tworzyć ilość wielką, a samo ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka. Ekspresowo.

Robię je od dawna i wiem co mówię. A jak ono pachnie…

 

Placek z jabłkami:

Potrzebne składniki:

 

¨      4 jajka; 150 g mąki bezglutenowej lub pszennej; 120- 150 g cukru, ¼ łyżeczki sody

¨      3 łyżki oleju (używam oliwy z oliwek)

¨      3 jabłka (mniej lub więcej, lub inne owoce)

¨      Cynamon/ przyprawa korzenna/ brązowy cukier/ wanilia, ewentualnie cukier puder do posypania gotowego ciasta

¨      Tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

 

Obierz jabłka i pokrój w cienkie  plastry. Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Okrągłą formę  (użyłam o średnicy 24 cm, czasami piekę w 20 cm, jest wtedy ładniej wyrośnięty) natłuść.

Utrzyj za pomocą miksera jajka z cukrem a następnie dodaj olej/ oliwę. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wsyp stopniowo do ciasta. Masę przelej do formy.

Układaj na wierzchu ciasta plastry jabłek. Posyp przyprawami i cukrem..

Piecz 35- 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl lekko drzwiczki.

Po 10 min wyjmij i przykryj ściereczką.

 

 

Smacznego!

 

  1. Odpowiedz

    Chociaż za owocami nie przepadam, ciasto naprawdę wyśmienite! :)

      • Weronika
      • 6 listopada 2011
      Odpowiedz

      Dziękuję mój niezawodny… podjadaczu 😀

  2. Odpowiedz

    Ten placek często pojawia się u mnie na stole, uwielbiają go wszyscy, i osoby z celiakią i bez. Z Twoimi przepisami pieczenie staje się przyjemniejsze. Wielkie dzięki :)

  3. Odpowiedz

    jestem smakoszem kulinarnymi prowadzę 3 restauracje to ciasto w żadnej nie zawodzi :)

    • Mry
    • 27 września 2013
    Odpowiedz

    Ciasto jest super! Zmodyfikowałam odrobinkę przepis: dodaję cynamon także do ciasta, oliwę zastępuję rozpuszczonym masłem. Robię w małej tortownicy – wychodzi nie takie niskie, puszyste. Wszyscy się zachwycają i nawet nie czuć tej bezglutenowości! A najlepsze w tym przepisie jest to, że pyszne ciasto można uzyskać przy minimum wysiłku i bez wydumanych składników – zazwyczaj wszystkie komponenty poza owocami mam w domu.
    Polecam wersję z malinami (:

    • Paula
    • 10 listopada 2016
    Odpowiedz

    witaj, czy mogę zastąpić cukier ksylitolem? chce zrobić ciasto dla taty a on ma cukrzycę :/

    • Marta
    • 19 listopada 2016
    Odpowiedz

    Jeśli nie mogę mleka, w tym śmietany to czym ja zastąpić ? Może dać jedno jajko więcej lub kapkę mleka roślinnego ?

      • Weronika
      • 19 listopada 2016
      Odpowiedz

      Hmm, w tym przepisie nie ma mleka ani śmietany :)

    • Ania
    • 19 marca 2017
    Odpowiedz

    Jaką mieszankę mąk bg można tu zastosować? Nie używam gotowych typu Schar.

    • Elisabeth
    • 2 października 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Mąkę wymieszaj z sodą tak? Jako totalny laik muszę sprawdzić zanim zrobię 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011