Krówkowy flapjack

20 czerwca 2014 , In: bez jajek, bez soi, ciasta
0

Za oknem szaro, buro, przenoszę się więc myślami do małej, przytulnej kawiarenki. Parzę kawę i kroję jeszcze ciepłe kwadraty ciągnące krówką. W powietrzu delikatnie unosi się jeszcze cynamon a my otuleni chwilą skubiemy kruche ciastko.

Przepis banalny, jak z amerykańskiego magazynu. Zaledwie kilka półproduktów połączonych zgrabnie w jedną całość,  a ile szczęścia.

Jeżeli jesteście amatorami krówki, karmelu i pochodnych zwiększcie jej warstwę dwukrotnie i zmniejszcie o połowę ilość kruchego ciasta.

_DSC4870_Snapseed

16 kwadratów

Flapjack z warstwą krówkową

składniki:

– 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)

– 200 g mąki bezglutenowej*

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 150 g masła

– 80 g brązowego cukru

– 400 g masy krówkowej

– 50 g mascarpone lub serka kremowego

– 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

– jogurt do podania (opcjonalnie)

wykonanie:

Masło i cukier rozpuść na patelni. W tym czasie wymieszaj mąkę, płatki i proszek. Patelnię zdejmij z ognia. Do płynnej mieszanki dosypuj partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. W ostatniej fazie powinny być to okruszki.

Kwadratową foremkę wyłóż papierem. Połowę „ciasta” przełóż do blachy i dobrze uklep.

Masę krówkową zmiksuj z serkiem i wylej na spód. Pokryj pozostałymi okruszkami i dociśnij dłonią wygładzając wierzch. Posyp równomiernie cynamonem.

Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

Nakładaj łyżką ciepłe lub krój na kwadraty po wystudzeniu.

Smacznego!

* użyłam ryżowej i owsianej pół na pół

 

_DSC4779_Snapseed

_DSC4785_Snapseed

_DSC4788_Snapseed

_DSC4857_Snapseed

_DSC4890_Snapseed

płatki owsiane „Provena” kupisz we Free Delikatesach (klik)

1079287_692722667419895_739849929_n

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
14 maja 2012

Efekt tiramisu…

desery
Zobacz więcej
19 grudnia 2011

Miód, orzechy, goździki

ciasta
Zobacz więcej
18 lipca 2011

Biszkopty

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Ania
    • 20 czerwca 2014
    Odpowiedz

    Mniaaam ♥ Kolejna pyszność czeka na swoją kolej. Muszę się pochwalić, że korzystając z Twoich dwóch przepisów, wyszło mi takie oto dzieło: http://zapodaj.net/8c52c1ce18618.jpg.html

    Dziękuję i pozdrawiam! :)

      • Weronika
      • 20 czerwca 2014
      Odpowiedz

      No, no, no :)

  1. Odpowiedz

    Super pomysł na ciasto! Chyba się skuszą i sama też takie zrobię!!

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam, jest świetne. Jaką duża blaszkę miałaś? Ja zrobiłam w 24cm kwadracie i trochę cienki wyszedł.

      • Weronika
      • 24 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Też wzięłam taką tylko wyłożyłam ciastem niepełną 😉

  3. Odpowiedz

    Witaj
    Wygląda obłędnie!!!
    A czy w tej ostatniej fazie okruszków trzeba je jeszcze smażyć chwilę?
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 4 lipca 2014
      Odpowiedz

      Nie, już doprecyzowałam w przepisie. Rozpuścić masło i koniec z grzaniem :)

  4. Odpowiedz

    Chciałabym wiedzieć jaką masę krówkową użyłaś?

  5. Odpowiedz

    Pyszne!!! Tylko następnym razem zrobię z podwójnej porcji :)

  6. Odpowiedz

    Czy mogę użyć maki ziemniaczanej ? Nie mam maki ryżowej .
    Dziękuje

      • Weronika
      • 23 stycznia 2015
      Odpowiedz

      Każdej innej tylko nie ziemniaczanej :)

    • Ula
    • 12 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Najlepsze ciasto na świecie! W ciągu tygodnia zniknęły takie trzy, ale to nic, bo jest proste, szybkie i po prostu genialne! Szkoda tylko że bezglutenowe płatki owsiane nie są zbyt łatwo dostępne w moim mieście :(

  7. Odpowiedz

    Właśnie zaczyna pachnieć w piekarniku.. Jestem Tobą zachwycona!

    • kinga
    • 21 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Piecze się :) Ale zmieniłam recepturę. To było tak:
    – miałam mascarpone w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić
    – weszłam na Twojego bloga i wpisałam w wyszukiwarce „mascarpone”
    – zainteresował mnie ten przepis, ale nie miałam masy krówkowej
    – zrobiłam ciasto, wyłożyłam na nie mascarpone, a na mascarpone konfiturę malinową, która została mi po mazurku
    I gotowe :) Wygląda ładnie 😀

      • kinga
      • 21 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Upieczone! Pyszne i bardzo słodkie 😀 W przyszłości spróbuję jeszcze z mrożonymi owocami lasu. Albo wersję oryginalną z krówką :)

Reply to Karolina. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011