Tiramisu lekkie jak chmurka (bez jajek i mleka)

0

Kiedy przed dwoma tygodniami w malutkiej, włoskiej knajpce w Kopenhadze czekałam na pizzę, zza witryny zerkało na mnie tiramisu. Myśl o tym, że nie mogę spróbować tego deseru, zawsze powoduje delikatne ukłucie. Pewnie dlatego zaraz po powrocie kupiłam dwie puszki mleka kokosowego i czekałam na odpowiednią okazję, by przygotować swoją wersję. Żeby nie być samolubną, chciałam móc podarować przepis na trochę rozpusty, alergikom. Jednak do pełni szczęścia brakowało mi receptury na roślinne biszkopty. Po niezłych tarapatach, odkrywszy w końcu prawdziwą moc aquafaby, udało mi się upiec mnóstwo kształtnych, zdyscyplinowanych biszkoptowych ciasteczek. Nasączone aromatycznym espresso i przełożone kremem, tworzą bajeczny, lekki jak obłoczek, deser.

Tiramisu bez jajek i mleka

składniki

biszkopty

  • ½ szklanki aquafaby
  • 200 g cukru (ksylitolu/ erytrytolu)
  • 1 łyżeczka octu (winny/ jabłkowy)
  • 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

masa

  • 2 puszki dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki ulubionej substancji słodzącej
  • filiżanka espresso
  • 3-4 łyżki likieru amaretto
  • kakao do posypywania warstw

wykonanie

Przygotuj dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię. Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując. Na samym końcu wlej ocet kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.

Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.

Ciasto wyciskaj na blachy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Dobrze ubita masa powinna być bardzo puszysta i zwarta. Nie ma prawa się rozpływać. Zachowaj odległości gdyż biszkopty urosną.

Piecz 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Biszkopty nie będą tak rumiane jak te na jajkach jednak trochę się opalą :). Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka na blasze i po chwili delikatnie zdejmuj. Jeżeli zostało Ci więcej ciasta (a powinno) zużyj całą masę.

Stałą masę mleka kokosowego przełóż do miski i ubij wraz ze słodzikiem. Zaparz espresso i połącz z amaretto.

Każdy biszkopt zanurz krótko w kawie i układaj na dnie blaszki lub dowolnego, płaskiego naczynia. Ja użyłam 3 mniejszych naczynek. Pokryj warstwą kremu i posyp kakao. W ten sam sposób przygotuj kolejne warstwy, aż do wykorzystania składników. Jeżeli masz więcej śmietany, możesz przygotować dodatkowo rozetki. Jeżeli śmietana jest zbyt płynna, schłódź ją dobrze i uwieńcz deser tuż przed podaniem.

Tiramisu chłódź przynajmniej 5-6 godzin.

Gotowe!

DSC_8532_Snapseed

DSC_8476_Snapseed

free-logo

 

    • Karolina
    • 31 maja 2016
    Odpowiedz

    Pysznie wygląda!!! Czym i w jakiej ilości mogę zastąpić xylitol?

      • Weronika
      • 31 maja 2016
      Odpowiedz

      Informacja jest w przepisie.

    • Julianna
    • 31 maja 2016
    Odpowiedz

    Hej :) mam dwa pytania… w jakich wymiarach formy piekłaś? I czy można upiec to tiramisu w okrągłej formie, jeśli tak to jakie wymiary?
    Pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 31 maja 2016
      Odpowiedz

      To jest deser :) Można przygotować go w małych pucharkach albo jakiejkolwiek foremce/ naczyniu. Tak jak napisałam w przepisie, użyłam trzech (w dodatku różnych) naczynek żaroodpornych.

    • Magda
    • 8 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Czy mąkę gryczaną niepaloną można zastąpić inna mąką, jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach (nigdzie nie mogę kupić takiej mąki nawet na stronie friendlyfoodshop)

      • Weronika
      • 9 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Mąkę mielę sama z kaszy. Można dodać np. mąkę owsianą (bezglutenową).

    • Mariusz
    • 13 lipca 2016
    Odpowiedz

    Witam serdecznie, czy posiadasz może ten przepis w wersji na TM?

      • Weronika
      • 13 lipca 2016
      Odpowiedz

      Ja nie ubijam śmietany ani biszkoptu w TM. O wiele lepiej sprawdza się zwykły, poczciwy mikser :)

    • Basia
    • 20 lipca 2016
    Odpowiedz

    Jak uzyskać taki kształ biszkoptów?

      • Weronika
      • 20 lipca 2016
      Odpowiedz

      Wycisnąć ciasto za pomocą szprycy z okrągłą końcówką lub napełnić nim zwykły woreczek foliowy i odciąć róg.
      W jednym miejscu trzeba wycisnąć więcej ciasta, a tam gdzie jest zwężenie mniej. Na początku można po prostu wycisnąć obok siebie dwa okrągłe biszkopciki i połączyć kreską :)

    • Monika
    • 14 marca 2017
    Odpowiedz

    Kochana, dziekuje bardzo za cudny przepis. Niestety nie moge uzyc slodzikow, ktore wspominasz..Czy nasa sie syrop ryzowy? Daktyle?
    No i nie mam maki ziemniaczanej (nie mieszkam w PL), czy zastapic ryzowoa czy kukurydziana mozna? Buziaki i sorki za tyle pytan..

      • Weronika
      • 15 marca 2017
      Odpowiedz

      Niestety na syropach nie udadzą się biszkopty, a mąka ziemniaczana też jest nie do zastąpienia.

      • Odpowiedz

        A próbowałaś zastąpić mąkę ziemniaczaną kuzu? Mnie taki pomysł chodzi po głowie, ale jeśli już próbowałaś i wiesz, że nie wyjdzie, to oszczędzi mi wiele zawodu ^^’

          • Weronika
          • 12 kwietnia 2017
          Odpowiedz

          Nie, kuzu kupowałam tylko kiedyś w takich kamyczkach i dodawałam w śladowych ilościach do deserów jako zagęszczacz.

            • Katarzyna
            • 1 maja 2017

            Zastąpiłam mąkę ziemniaczaną mąką z tapioki, wyszły cudne:)

    • ewa
    • 25 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Bardzo dobra strona, świetne przepisy, gratuluję pomysłów i cieszę się że chcesz się nimi z nami podzielić:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011