Kwadraty orzechowe bez grama mąki

25 marca 2017 , In: bez mleka, bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Ten przepis ma w naszej rodzinie długą tradycję. Od kiedy pamiętam, na bazie orzechowych blatów przygotowujemy odświętny tort przełożony długo ucieraną masą, powstałą z żółtek i dużej ilości masła. Jednak kilka lat temu, sam placek pełen orzechów przygotowałyśmy z mamą na moją pierwszą, bezglutenową Wielkanoc. I chociaż ciasto było bardzo dobre, z zazdrością zerkałam w stronę maślanych, kruchych spodów i wykwintnych warstw piętrzących się na stole mazurków. Dzisiaj, kiedy opanowałam już kruche bez glutenu, a także masła i niewiele tradycyjnych pozycji ma przede mną swoje tajemnice, chętnie wracam do naszego pierwszego eksperymentu. Bo to ciasto jest po prostu pyszne, a w odróżnieniu od egzemplarzy pełnych nieprzyzwoicie słodkich mas, bakalii i trochę bezmyślnie lanego lukru, bardzo subtelne. Polecam ♥

12 sztuk

Kwadraty orzechowe

składniki

ciasto

  • 250 g orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego

polewa

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka roślinnego

wykonanie

Orzechy przebierz z ciemnych, gorzkich kawałków i ewentualnych skorupek. Wrzuć do naczynia blendera i rozdrobnij na grubą mąkę. W sprzęcie typu Thermomix zajmie to nie więcej niż 1 s.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru i cały czas miksuj. Na koniec dodaj sok z cytryn i wymieszaj.

Pianę połącz dokładnie, ale delikatnie z orzechami i siemieniem.

Prostokątną foremkę (użyłam ok 23 x 30) natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia.

Na blaszkę przełóż ciasto. Wyrównaj i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Wymieszaj na jednolitą, płynną polewę. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mleka.

Wystudzone ciasto pokrój na kwadraty i polej czekoladą.

Smacznego!
DSC_8641_Snapseed

free-logo

    • Asia
    • 27 marca 2017
    Odpowiedz

    Z konieczności jestem na bardzo restrykcyjnej diecie. Jako, że w takim przypadku każdy posiłek muszę sobie przygotować sobie samodzielnie to postanowiłam zaopatrzyć się w Thermomix. Tutaj mam do Ciebie pytanie… Czy nie mogłabyś do każdego przpisu jaki umieszczasz na blogu dodawać krótkiej notatki jakich ustawień użyłaś w Thermomixie? Wiem, że to drogie urządzenie i nie każdego na nie stać, ale zapewne znajdzie się sporo osób takich jak jak, które je mają bo pomaga im zaoszczędzić mnóstwo czasu w kuchni :)
    P.S. Bardzo dziękujemy Ci razem z mężem za prowadzenie bloga. Dzięki Twoim przepisom mogę też od czasu do czasu cieszyć się słodkościami, a chleb dla „leniwych” okazał się prawdziwym hitem w moim domu.
    P.S.2 Czekam na więcej przepisów obiadowych, szczególnie w kontekście farszów do pierogów.

    • Mama
    • 27 marca 2017
    Odpowiedz

    A ja podjadając wczoraj pod Twoją nieobecność zastanawiałam się skąd ja znam ten smak. :)

    • Olka
    • 28 marca 2017
    Odpowiedz

    Czy siemię lniane należy zmielić czy dodać w całości? :)

      • Weronika
      • 28 marca 2017
      Odpowiedz

      Potrzebne jest zmielone, już dopisuję :)

    • Aga
    • 5 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Jakiej wielkosci foremka kwadratowa bedzie odpowiednia?

      • Weronika
      • 5 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      bok 25- 30 cm

    • Magda
    • 13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Hej, czy mogę te kwadraty przygotować 2-3 dni wcześniej czy najlepsze są świeże?

      • Weronika
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Same blaty mogą spokojnie leżakować. Czekoladą polałabym max dzień wcześniej.

    • smakoszka
    • 17 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Przepyszne ! Polecam dla kazdego!

    • Ela
    • 30 maja 2017
    Odpowiedz

    Do czego mozna zuzyc zoltka, gdyz szkoda je wyrzucic ?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • driptime w ministerstwokawy
  • sundayafternoon coffeetime
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Dobranoc warsawbynight
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip

Blog roku 2011

Blog roku 2011