Pierogi z soczewicą

0

Chociaż ostatnia jestem do narzekania na pory roku ogromnie ucieszyłam się kiedy dzień wydłużył się już o całą godzinę. Dzień po dniu wyczekuję już ferii, dwóch tygodni odsypiania. Za oknem piękna, wiosenna pogoda. Słychać śpiew ptasiej radości a na niebie nie widać najmniejszej chmurki. W takich chwilach zdaję sobie sprawę jakie życie może być proste i piękne i lepię pierogi.

Każdy kto nie próbował nigdy ich przygotować, niech czyni to czym prędzej!

20 sztuk

Pierogi z soczewicą

składniki:

ciasto: 200 g mąki bezglutenowej*, 2 łyżki oleju, 125 ml  gorącej wody, 1/2 łyżeczki soli

farsz: 3/4 szklanki ugotowanej, czerwonej soczewicy, 1 duża cebula, drobno posiekana, 1 łyżka sosu sojowego tamari, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka majeranku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe

wykonanie:

Mąkę przesiej, dodaj sól, olej i wlej wodę. Wyrób mikserem na gładkie ciasto.  Uformuj w kulę i owiń folią do czasu przygotowania farszu.

Cebulkę zeszklij na oliwie z liśćmi i zielem. Zioła wyciągnij kiedy będzie gotowa. Dodaj soczewicę i przypraw.

Ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka szklanką. Nakładaj po łyżeczce farszu i zlep boki solidnie dociskając opuszkami palców.

Gotuj we wrzącej wodzie. Pierogi są gotowe chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.

Wyławiaj łyżką cedzakową i opłucz na sitku.

Smacznego!

*użyłam mąki Mix Bread Schar z domieszką ryżowej

_DSC8426_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

    • Ewe
    • 10 lutego 2014
    Odpowiedz

    Moje nareszcie spróbuję swoich sił z pierogami. Dziękuję :)

  1. Odpowiedz

    Czy można wiedzieć, jaka to dokładnie była mąka? Próbowałam robić pierogi z miksów i nie wychodziły.

      • Weronika
      • 16 lutego 2014
      Odpowiedz

      Mix Bread Schara. Nie można dodać za dużo mąki, wyjdą na pewno :)

  2. Odpowiedz

    Cześć, przed Świętami wypróbowuję różne przepisy na bezglutenowe pierogi, ponieważ w zeszłym roku wyszły mi twarde i się rozklejały :/ i natrafiłam na Twój przepis. Na zdjęciu prezentują się wybornie, dlatego koniecznie muszę je wypróbować :) Ale chciałam zapytać o mąkę – czy korzystałaś tylko z Mix Bread, który już ma w sobie mąkę ryżową, czy jeszcze sama dosypałaś odrobinę ryżowej? :) Pozdrawiam ciepło!

      • Weronika
      • 18 listopada 2014
      Odpowiedz

      Dodałam ryżową :) Podstawą dobrego ciasta jest odpowiednia ilość wody i oleju. Musi być plastyczne. Powodzenia!

    • Ania
    • 10 lipca 2016
    Odpowiedz

    Zmarnowałam tylko 400 g mąki Schaer i swój czas. Za pierwszym razem nie wczytalam sie w komentarze i dalam 200 g mąki uniwersalnej Schaer (bezglutenowej wg przepisu), pierogów nawet nie dało się lepić. Postanowilam dać drugą szansę przepisowi i zrobilam z mieszanki poleconej przez autorkę. Nie rozumiem po co pisać w składnikach przepisu ogólnie „mąka bezglutenowa” skoro użyło się mieszanki konkretnej mąki, jeszcze z mieszanką totalnie innej… Obie próby okazały się totalną klapą.

      • Weronika
      • 10 lipca 2016
      Odpowiedz

      Czy mogłaby Pani przybliżyć jak ciasto się zachowywało? Nie mam pojęcia co mogło się nie udać.
      Nie ma większego znaczenia czy dosypiemy ryżową czy nie. Kiedyś używałam wyłącznie gotowców typu Schar bo nie wiedziałam jak łączyć inne mąki. Prawdopodobnie sypnęłam tam 3-4 łyżki ryżowej, która za wiele nie zmieniła bo bazą był mix :) Problem leży zatem gdzieś indziej, ale na podstawie takiego opisu nie mogę pomóc. Wiem, że marnowanie składników nie należy do przyjemnych aspektów, ale muszę przyznać, że gdybym ja tak bardzo się na to denerwowała, nie byłoby tego bloga. Warto próbować bo przyczyna tkwi czasami w bardzo błahej kwestii.

    • ilona
    • 23 marca 2017
    Odpowiedz

    Chce zrobić pierogi z owocami i nwm z którego przepisu ciasto będzie lepsze ?

      • Weronika
      • 27 marca 2017
      Odpowiedz

      Przepis na pierogi doskonałe :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011