Kulki a’la snickers

29 listopada 2016 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie
3

Przepis na te pralinki powstał z myślą o warsztatach, na których zawsze staram się zaproponować coś nowego. Kulki bardzo przypadły do gustu wszystkim tym, którzy dotychczas mieli okazję ich spróbować- maluchom i dorosłym. To bardzo prosta receptura, która daje naprawdę pyszny efekt. Pralinki bazują na solonym karmelu z daktyli, do którego wzdycham odkąd pierwszy raz zanurzyłam w nim łyżeczkę. Najlepiej smakują porządnie schłodzone, kiedy składniki odpowiednio stężeją, a nadzienie delikatnie się ciągnie. Polecam! ♥

12 sztuk

Kulki a’la snickers

składniki

nadzienie

  • 150 g miękkich, ekologicznych daktyli
  • 100 g nerkowców
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 30 g stałego oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych

polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Nerkowce zmiel na mąkę. Olej kokosowy rozpuść, a następnie zblenduj na jednolitą masę z daktylami, masłem orzechowym oraz solą. Połącz z nerkowcami i orzeszkami ziemnymi. Z masy formuj kulki. Ułóż na talerzu i schłódź w lodówce przez godzinę.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Kulki zanurz w płynnej czekoladzie. Wyławiaj i układaj na kratce aby nadmiar polewy spłynął.

Gotowe pralinki możesz dodatkowo uwieńczyć szlaczkami z rozpuszczonej czekolady.

Przed podaniem schłódź w lodówce.

Smacznego!

dsc_9331_snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
3 października 2011

Tort kajmakowy

torty
Zobacz więcej
30 września 2016

Dyniowa uczta bezglutenowa

warsztaty
Zobacz więcej
26 września 2011

Najłatwiejsze lody

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Agata
    • 30 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Witam, daktyle świeże?

      • Weronika
      • 30 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Używam suszonych, ale dużych, miękkich.

    • Asia
    • 1 marca 2017
    Odpowiedz

    Hej Weronika!
    Przepis brzmi pysznie! Czym mogłabym zastąpić nerkowce?…

    • Gosia
    • 24 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Wszystko fajnie, ale czekolada potrzebna do zrobienia polewy zawiera mleko… Zatem przepis nie jest bezmleczny… Czym tę czekoladę zastąpić?

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Za tę czekoladę to już niejednokrotnie dostało mi się po głowie. Niektóre oczywiście zawierają śladowe ilości mleka, ale inne nie więc jeżeli potrzebujemy tej bezwględnie bezmlecznej to takiej też używamy. A kulki i bez polewy będą smakować naprawdę super :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011