Kulki a’la snickers

29 listopada 2016 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, desery, wegańskie
2

Przepis na te pralinki powstał z myślą o warsztatach, na których zawsze staram się zaproponować coś nowego. Kulki bardzo przypadły do gustu wszystkim tym, którzy dotychczas mieli okazję ich spróbować- maluchom i dorosłym. To bardzo prosta receptura, która daje naprawdę pyszny efekt. Pralinki bazują na solonym karmelu z daktyli, do którego wzdycham odkąd pierwszy raz zanurzyłam w nim łyżeczkę. Najlepiej smakują porządnie schłodzone, kiedy składniki odpowiednio stężeją, a nadzienie delikatnie się ciągnie. Polecam! ♥

12 sztuk

Kulki a’la snickers

składniki

nadzienie

  • 150 g miękkich, ekologicznych daktyli
  • 100 g nerkowców
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 30 g stałego oleju kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych

polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Nerkowce zmiel na mąkę. Olej kokosowy rozpuść, a następnie zblenduj na jednolitą masę z daktylami, masłem orzechowym oraz solą. Połącz z nerkowcami i orzeszkami ziemnymi. Z masy formuj kulki. Ułóż na talerzu i schłódź w lodówce przez godzinę.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Kulki zanurz w płynnej czekoladzie. Wyławiaj i układaj na kratce aby nadmiar polewy spłynął.

Gotowe pralinki możesz dodatkowo uwieńczyć szlaczkami z rozpuszczonej czekolady.

Przed podaniem schłódź w lodówce.

Smacznego!

dsc_9331_snapseedfree-logo

    • Agata
    • 30 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Witam, daktyle świeże?

      • Weronika
      • 30 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Używam suszonych, ale dużych, miękkich.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • sundayafternoon coffeetime
  • driptime w ministerstwokawy
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Dobranoc warsawbynight
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake

Blog roku 2011

Blog roku 2011