Lasagne ze szpinakiem, cukinią i pieczarkami

0

Mam cudowne koleżanki, o nieposkromionym apetycie, z którymi gotowanie jest czystą przyjemnością. Po obiedzie zastanawiają się co na kolację, po śniadaniu co na obiad. Wśród nich jest wielka koneserka słynnej lasagne. Choć danie jadłam zaledwie trzy razy w życiu chlapnęłam, że możemy ją zrobić. Makaron opisałam w książce, ale na potrzebnego tam bakłażana nie mogłyśmy liczyć w lokalnym sklepie, a sos z czerwonego wina należało sobie odpuścić. Gdy smakoszka poszła uciąć sobie drzemkę przygotowałyśmy szybką wersję lasagne z tego co było pod ręką. Ta wylizała naczynie do końca, a my uradowane klasnęłyśmy w dłonie!

 

dla 4 osób

Lasagne ze szpinakiem, cukinią i pieczarkami

składniki

– 8 płatów bezglutenowego makaronu lasagne

– 7-8 pieczarek pokrojonych w plastry

– mała cukinia, starta na tarce o dużych oczkach

– 2 małe cebule, posiekane

– 500 g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 2 kule mozzarelli

– garść czarnych oliwek

– listki bazylii do posypania

– 1/3 szklanki mleka (użyłam roślinnego)

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

– 1/2 łyżeczki curry

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

sos pomidorowy

– 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej

– 1 łyżeczka syropu z agawy

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

sos beszamelowy

– 500 ml mleka (użyłam roślinnego)

– 3 łyżki mąki naturalnie bezglutenowej

– 3 łyżki masła

– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

wykonanie

Jedną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj szpinak i podsmaż aż będzie miękki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, mleko i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż do miski.

Drugą cebulę również podsmaż na patelni, dodaj pieczarki i cukinię. Pozostaw na kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Przygotuj sosy: w jednym garnku podgrzej passatę i dodaj pozostałe składniki. Pozostaw na kilka minut, mieszając. Dopraw do smaku.

W drugim garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dolewaj powoli mleko, nieustannie mieszając aby powstał gładki, gęsty sos. Dodaj gałkę.

Płaty makaronu ugotuj 4-5 minut i odcedź.

Naczynie żaroodporne natłuść minimalną ilością oliwy. Ułóż warstwę makaronu, następnie pieczarki z cukinią, sos pomidorowy, sos beszamelowy i mozzarellę. Następnie ułóż drugą, tym razem ze szpinakiem. Wierzch uwieńcz oliwkami.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Krój ostrym nożem, po chwilowym ostudzeniu.

Smacznego!

_DSC5209_Snapseed

  • freelogo

 

 

 

  1. Odpowiedz

    Przepyszna, polecam serdecznie, rozpływa się w usta i urzeka smakiem <3

    • Kasia
    • 15 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Jakiej firmy makaronu do lasagne używasz, że jest równocześnie bezglutenowy i bez jajeczny ?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011