Lasagne ze szpinakiem, cukinią i pieczarkami

0

Mam cudowne koleżanki, o nieposkromionym apetycie, z którymi gotowanie jest czystą przyjemnością. Po obiedzie zastanawiają się co na kolację, po śniadaniu co na obiad. Wśród nich jest wielka koneserka słynnej lasagne. Choć danie jadłam zaledwie trzy razy w życiu chlapnęłam, że możemy ją zrobić. Makaron opisałam w książce, ale na potrzebnego tam bakłażana nie mogłyśmy liczyć w lokalnym sklepie, a sos z czerwonego wina należało sobie odpuścić. Gdy smakoszka poszła uciąć sobie drzemkę przygotowałyśmy szybką wersję lasagne z tego co było pod ręką. Ta wylizała naczynie do końca, a my uradowane klasnęłyśmy w dłonie!

 

dla 4 osób

Lasagne ze szpinakiem, cukinią i pieczarkami

składniki

– 8 płatów bezglutenowego makaronu lasagne

– 7-8 pieczarek pokrojonych w plastry

– mała cukinia, starta na tarce o dużych oczkach

– 2 małe cebule, posiekane

– 500 g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 2 kule mozzarelli

– garść czarnych oliwek

– listki bazylii do posypania

– 1/3 szklanki mleka (użyłam roślinnego)

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

– 1/2 łyżeczki curry

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

sos pomidorowy

– 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej

– 1 łyżeczka syropu z agawy

– 1 łyżeczka ziół prowansalskich

– ząbek czosnku

– sól, pieprz

sos beszamelowy

– 500 ml mleka (użyłam roślinnego)

– 3 łyżki mąki naturalnie bezglutenowej

– 3 łyżki masła

– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

wykonanie

Jedną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj szpinak i podsmaż aż będzie miękki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, mleko i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odłóż do miski.

Drugą cebulę również podsmaż na patelni, dodaj pieczarki i cukinię. Pozostaw na kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Przygotuj sosy: w jednym garnku podgrzej passatę i dodaj pozostałe składniki. Pozostaw na kilka minut, mieszając. Dopraw do smaku.

W drugim garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dolewaj powoli mleko, nieustannie mieszając aby powstał gładki, gęsty sos. Dodaj gałkę.

Płaty makaronu ugotuj 4-5 minut i odcedź.

Naczynie żaroodporne natłuść minimalną ilością oliwy. Ułóż warstwę makaronu, następnie pieczarki z cukinią, sos pomidorowy, sos beszamelowy i mozzarellę. Następnie ułóż drugą, tym razem ze szpinakiem. Wierzch uwieńcz oliwkami.

Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Krój ostrym nożem, po chwilowym ostudzeniu.

Smacznego!

_DSC5209_Snapseed

  • freelogo

 

 

 

  1. Odpowiedz

    Przepyszna, polecam serdecznie, rozpływa się w usta i urzeka smakiem <3

    • Kasia
    • 15 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Jakiej firmy makaronu do lasagne używasz, że jest równocześnie bezglutenowy i bez jajeczny ?

    • Kasia
    • 20 stycznia 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Jakiego mleka roślinnego najlepiej użyć? Czy polecasz jakąś firmę?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011