Łatwo i szybko: scones

19 sierpnia 2012 , In: Bez kategorii
1

Scone- krucha bułka.

Gorąca z topiącym masłem, na podwieczorek z konfiturą, do herbaty- koniecznie o piątej po południu, do koszyka na piknik, do gazety w leniwy poranek.

Wyrośnięte, sycące pieczywo do przygotwania w dwadzieścia przyjemnych minut.

 

12- 16 małych bułeczek

Scones

Potrzebne składniki:

250 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2-3 łyżki cukru, pół szklanki mleka (użyłam sojowego),  2 łyżki oliwy, kilka łyżek rodzynek (wolę żurawinę)

Sposób przygotowania:

Mąkę przemieszaj z sodą, cukrem i suszonymi owocami. Dodaj jajko i płynne składniki i zmiksuj na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj grubo i szklanką wykrawaj bułeczki. (W piekarniku znacznie urosną). Przekładaj na blachę. Możesz też bezpośrednio z ciasta formować w dłoniach ciasto i spłaszczać.

Piecz 12 minut. Podawaj przekrojone, z masłem lub dżemem.

Smacznego!

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 stycznia 2012

Banany, muesli, czekolada

ciasta
Zobacz więcej
26 lutego 2012

Może czekacie…

Bez kategorii
Zobacz więcej
27 kwietnia 2013

Kokosowe kulki jak rafaello

babeczki i ciastka, bez jajek, bez soi
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    E: Widzisz Januszek, jakie fajne bułeczki bezglutenowe z rodzynkami, możemy zrobić jutro.
    J; Eeee, a możemy zrobić dziś?
    E: Nie, bo nie mamy rodzynek i mleka ryżowego.
    J: Ha! Babcia ma rodzynki!

    no, ale jednak jutro!

      • Weronika
      • 19 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Ale super! Uściski dla Januszka :)

    • Agata
    • 19 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko :) mam pytanie dotyczące sody oczyszczonej, jakiej używasz? czy to jest jakaś specjalna bezglutenowa? Pozdrawiam ciepło.
    Agata mama Bezglutka:).

      • Weronika
      • 19 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Używam właśnie sody oczyszczonej- różnych firm- zamiast proszku do pieczenia. Choć ten można dostać w postaci bezglutenowej. Wtedy 1 łyżeczka proszku to około 1/4 łyżeczki sody.

    • Agnieszka
    • 20 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Mój następny wypiek :)

    • Karolina
    • 20 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Hej :) Dawno nie komentowałam, ale dzis muszę to napisać: scones są świetne. Upiekłam je całkiem spontanicznie i nie żałuję 😀 Ciasto robi się w 5 min, wałkowanie, szybko itp. A potem tylko do piekarnika i wspaniałe oczekiwanie. Dla takidch przepisów zycie ma sens! 😀 Dzięki Wera :*

  2. Odpowiedz

    antytalent kosmiczny wykonał tego questa :) muszę walczyć teraz z żoną żeby coś dla córek zostało :)

  3. Odpowiedz

    Muszę się pochwalić, zrobiłam bułeczki ; ))
    Oczywiście, jak to u mnie nie poszło idealnie – musiałam dodać więcej mąki niż w przepisie – ciasto bardzo kleiło się do rąk. No i o rozwałkowaniu nie było mowy, wszystko zostało by na wałku. Za to po upieczeniu były całkiem dobre ; )

    • Ewe, mama Januszka
    • 31 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Robimy już trzeci raz, mniam mniam, kocham te bułeczki 😉

  4. Odpowiedz

    Mnie także ciasto wyszło zbyt klejące, ale nie dodawałam więcej mąki, tylko nałożyłam ciasto łyżką:) mam nadzieję, ze wyjdą ok:)

  5. Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam scony z drobnymi zmianami. Dodalam cukier muscavado (wiecej niz w przepisie), cynamon i make kukurydziana i nie dalam rodzynek. Prawde mowiac konsystencja tych sconow jest strasznie sypka i maczna w smaku(moze to przez ta kukurydziana moke?), ale sa zjadliwe i dobre w polaczeniu z dzemem malinowym:)

      • Weronika
      • 10 października 2012
      Odpowiedz

      Uwielbiam scone i robię tylko z przepisu takiego jak podałam. Może to kwestia gustu, ale w takim razie na przyszłość proszę dodać mniej mąki. Jedzenie nie ma być zjadliwe 😉

    • alicja
    • 17 października 2012
    Odpowiedz

    dotychczas byłam z tych niepiekących. gotowanie, owszem, ale od piekarnika trzymałam się z daleka – to była domena mojego męża. zmieniło się to, gdy urodziłam córeczkę, a teraz, gdy okazało się, że muszę przejść na dietę bezmleczą, tym bardziej poszukuję potraw, które nie zaszkodzą mojej małej. dlatego mam pytanie: czy mogę do bułeczek dać samo żółtko?

      • Weronika
      • 18 października 2012
      Odpowiedz

      Myślę, że tak tylko w tym wypadku proszę dodać odrobine więcej mleka.

    • Karolina
    • 22 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Właśnie przed chwilą zrobiłam… Dobrze wyrosły, są kruche ale gorzkie. Dlaczego?

      • Weronika
      • 22 stycznia 2013
      Odpowiedz

      A co w środku? Może rodzynki podejrzane? Na przyszłość proszę chyba dać łyżkę cukru więcej.

        • Karolina
        • 25 stycznia 2013
        Odpowiedz

        Nie miałam rodzynek ani żurawiny, więc zrobiłam scones bez żadnych dodatków. Ale dziękuję za odpowiedź, dam więcej cukru, scones powinny być wtedy dobre.

  6. Odpowiedz

    Zrobiłam , i już pare zniknęło. Moi bezglutenowi mężczyźni (tata i brat) byli chyba zadowoleni , chociaż co do brata to nie jestem pewne bo jest bardzo wybredny :) niestety musiałam zrobić bez żurawiny, ponieważ tego ode mnie wymagano chociaż sama wolałabym dodać nieco suszonych owoców. Ciasto było trochę zbyt klejące ale myślę że i tak wyszły jak należy xD

  7. Odpowiedz

    Bułeczki są pycha!!! — piekę już 4 raz i wszyscy je uwielbiamy!!! w Hani bułkach pojawiła się gorycz bo jak sądzę dała za dużo sody(też tak miałam). Moje bułeczki formuję w dłoniach i wyglądają jak poszczępione ,ale wyglądają pysznie – w końcu to uczta dla ciała i ducha .Dziękuję że jesteś i dzielisz się wiedzą ,,tajemną” w bezglutenowym świecie.

  8. Odpowiedz

    hej a czemu mogly mi nie wyjsc chrupkie?

      • Weronika
      • 14 lipca 2013
      Odpowiedz

      Bo.. one nie są chrupkie :)

    • Justyna
    • 20 lipca 2013
    Odpowiedz

    Jak dla mnie za bardzo wyczuwalna soda a robiłam dokładnie wg przepisu

      • Weronika
      • 20 lipca 2013
      Odpowiedz

      Można w takim razie dodać proszek tylko więcej. Jest coś bardzo angielskiego co nazywa się chlebkiem na sodzie. Te wypieki są takie właśnie charakterystyczne.

    • Ania
    • 13 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Właśnie się objadam, są przepyszne!!:) Choć wyszły mi na surowo bardziej płynne niż na zdjęciu – efekt końcowy pyszny, pyszny, pyszny. Podziwiam to, co robisz. Pozdrawiam

  9. Odpowiedz

    do dyspozycji mam mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową.
    czy da radę z tych mąk wyczarować jakie cuda?
    jeśli tak, to w jakich proporcjach? :)

    pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Da radę, dałabym po ok. 80 g każdej.

    • g.
    • 23 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Czy można zamienić oliwę olejem ? :)

      • Weronika
      • 25 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Tak, pewnie.

    • Ola
    • 13 marca 2018
    Odpowiedz

    Ciasto wyszlo za zadkie i nie dalo sie uformowac kulek, lecz musialam nalac do foremek i zrobic muffinki. Dlaczego? Ilosc sladnkow scisle jak w przepisie.W smaku ok, ale ten ksztalt nie bardzo…

    • Gosia
    • 15 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Jakiej mąki GF uzylas? :)

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011