Ale możesz jeść banany? – To pytanie w ciągu ostatnich pięciu lat słyszałam niezliczoną ilość razy. Te owoce z jakiegoś powodu są atrybutem diety bezglutenowej dla osób które nie mają o niej bledszego pojęcia. Choć jadam rozmaicie, fakt faktem często lądują w moim koszyku.
Wychodząc z fitnessu dzierżę w dłoni kalorycznego banana bo syci przyjemnie całą, niekrótką drogę do domu i „coś by się zjadło” szczęśliwie odkłada w czasie.
Te owoce sprawdzą się wzorowo jako baza lodów. Połączenie z masą karmelową to w moim mniemaniu klasyk.
Do dzieła!
cztery porcje
Lody z bananów w karmelu
Potrzebne składniki:
– masa karmelowa: 100 g masła, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 4 łyżki cukru
– 2- 3 duże, bardzo dojrzałe banany, szklanka mleka sojowego
Sposób przygotowania:
Składniki na masę karmelową doprowadź do wrzenia i od tego czasu mieszaj 2-3 minuty. Dodaj zmiksowane na papkę banany i podgrzewaj na małym ogniu, nieustannie mieszając do zgęstnienia i zbrązowienia. Wlej wąskim strumyczkiem mleko i wymieszaj do gładkiej konsystencji.
Mieszankę schłódź, a następnie przełóż do foremki/ pudełka i mroź wyjmując co godzinę, przekładając do miski i miksując by rozbić kryształki lodu. I tak aż do całkowitego zamrożenia.
Lody pozostaw do rozmrożenia już 30 minut przed podaniem, by bez trudu je nałożyć.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czy można użyć zwykłego mleka?
Tak
Nie miałam pojęcia, że z tych kilku składników można wyczarować taki rarytas.
Witam, super blog!, też niedawno założyłam swojego, może zerkniesz? http://www.kochamigotuje.blogspot.com
Pozdrawiam serdecznie!:D 😉
Mam pytanie : Bo widzę że jesteś uczulona chyba tylko na mleko, to uzywasz tylko sojowe czy może też ryżowe?. Mleko sojowe ma inny smak, piłaś może jakieś smakowe?
I wszystkie inne przetwory z mleka możesz np.śmietanę, twaróg???
Bo ja od niedawna zauważyłam że mam skurcze i bóle brzucha ale tylko po mleku, też tak miałaś? 😉
W naszym domu nie pija się mleka. Używam sojowego, czasami ryżowego o smaku naturalnym. Zupełnie mi nie przeszkadza, warto się przekonać, albo nadać mu smaku w sposób domowy
Nie używałam śmietanki.
Wygląda prosto i pysznie – bo kto nie lubi lodów? Tym bardziej, że na obecną chwilę lato zbliża się wielkimi krokami
Jedno tylko małe pytanko: czy da się czymś zastąpić śmietankę?
Z perspektywy czasu zrezygnowałabym w ogóle z mlecznego kajmaku i dodała roślinny, „karmel” z daktyli. Przepis przy okazji mazurka z solonym z karmelem
Jeszcze lepiej
Myślę, że ten karmel daktylowy spasuje doskonale. Dziękuję za radę 