Lody z bananów w karmelu (bez jajek)

28 kwietnia 2013 , In: bez jajek, desery
0

Ale możesz jeść banany? – To pytanie w ciągu ostatnich pięciu lat słyszałam niezliczoną ilość razy. Te owoce z jakiegoś powodu są atrybutem diety bezglutenowej dla osób które nie mają o niej bledszego pojęcia. Choć jadam rozmaicie, fakt faktem często lądują w moim koszyku. 

Wychodząc z fitnessu dzierżę w dłoni kalorycznego banana bo syci przyjemnie całą, niekrótką drogę do domu i „coś by się zjadło” szczęśliwie odkłada w czasie.

Te owoce sprawdzą się wzorowo jako baza lodów. Połączenie z masą karmelową to w moim mniemaniu klasyk.

Do dzieła!

cztery porcje

Lody z bananów w karmelu

Potrzebne składniki:

– masa karmelowa: 100 g masła, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 4 łyżki cukru

– 2- 3 duże, bardzo dojrzałe banany, szklanka mleka sojowego

Sposób przygotowania:

Składniki na masę karmelową doprowadź do wrzenia i od tego czasu mieszaj 2-3 minuty. Dodaj zmiksowane na papkę banany i podgrzewaj na małym ogniu, nieustannie mieszając do zgęstnienia i zbrązowienia. Wlej wąskim strumyczkiem mleko i wymieszaj do gładkiej konsystencji.

Mieszankę schłódź, a następnie przełóż do foremki/ pudełka i mroź wyjmując co godzinę, przekładając do miski i miksując by rozbić kryształki lodu. I tak aż do całkowitego zamrożenia.

Lody pozostaw do rozmrożenia już 30 minut przed podaniem, by bez trudu je nałożyć.

Smacznego!

_DSC5154

    • A.
    • 28 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Czy można użyć zwykłego mleka?

    • Mama
    • 29 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Nie miałam pojęcia, że z tych kilku składników można wyczarować taki rarytas.

  1. Odpowiedz

    Witam, super blog!, też niedawno założyłam swojego, może zerkniesz? http://www.kochamigotuje.blogspot.com
    Pozdrawiam serdecznie!:D 😉

  2. Odpowiedz

    Mam pytanie : Bo widzę że jesteś uczulona chyba tylko na mleko, to uzywasz tylko sojowe czy może też ryżowe?. Mleko sojowe ma inny smak, piłaś może jakieś smakowe?
    I wszystkie inne przetwory z mleka możesz np.śmietanę, twaróg???
    Bo ja od niedawna zauważyłam że mam skurcze i bóle brzucha ale tylko po mleku, też tak miałaś? 😉

      • Weronika
      • 14 maja 2013
      Odpowiedz

      W naszym domu nie pija się mleka. Używam sojowego, czasami ryżowego o smaku naturalnym. Zupełnie mi nie przeszkadza, warto się przekonać, albo nadać mu smaku w sposób domowy :) Nie używałam śmietanki.

    • kinga
    • 17 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wygląda prosto i pysznie – bo kto nie lubi lodów? Tym bardziej, że na obecną chwilę lato zbliża się wielkimi krokami :) Jedno tylko małe pytanko: czy da się czymś zastąpić śmietankę?

      • Weronika
      • 18 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Z perspektywy czasu zrezygnowałabym w ogóle z mlecznego kajmaku i dodała roślinny, „karmel” z daktyli. Przepis przy okazji mazurka z solonym z karmelem :)

        • kinga
        • 20 kwietnia 2016
        Odpowiedz

        Jeszcze lepiej :) Myślę, że ten karmel daktylowy spasuje doskonale. Dziękuję za radę :)

Reply to Mama. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011