Piernik last minute

17 listopada 2013 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
1

Niedawno słońce rumieniło krągłe owoce na jabłonkach, dzisiaj przymrozek ubiera policzki w delikatną purpurę. Czas mknie co tchu i zanim się obejrzymy, trzeba będzie upychać w samochodzie pachnące świerki i pastować podłogę na jedyny taki dzień w roku.

Sklepy przystrajają się już w barwne światełka. W marketach piętrzą się czekoladowe Mikołaje, a ja z dala od zgiełku, wolę upiec pomarańczowy piernik z kawałkami chrupiących orzechów. Nadaje się na mroźny listopad a przed samymi świętami będzie last minutowym wybawieniem dla każdego.

 

10-12 kawałków

Pomarańczowy piernik z orzechami

składniki:

– 150 g mąki bezglutenowej, przesianej, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 płaska łyżeczka kakao

– 150 g miodu, 2 łyżki brązowego cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 50 g masła

– skórka otarta z jednej pomarańczy, 60 g orzechów włoskich, posiekanych drobno

– lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy, 100 g cukru pudru

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, przyprawami i kakao.

Miód podgrzej w garnuszku z masłem do rozpuszczenia.

W sypkiej mieszance zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn. Wbij jajko, wlej mleko i dokładnie utrzyj mikserem. Na koniec wymieszaj ze skórką i orzechami.

Przełóż do keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

Składniki na lukier wymieszaj dobrze łyżką i polej nim ciepłe ciasto.

Smacznego!

_DSC3173_SnapseedW cieście widoczne są małe rowki niebędące jednak zakalcem, to małe problemy z piekarnikiem. Ciasto jest puszyste i nie wpłynęło to na jego cudowny smak.

    • anita
    • 17 listopada 2013
    Odpowiedz

    Wygląda super i nabieram ochoty na prace w kuchni przy pierniczku. Czy zamiasta gałki i imbiru mozna dać przyprawe orientalną?

    • krys
    • 17 listopada 2013
    Odpowiedz

    smacznie wygląda, a ze uwielbiam pierniki to go zrobię :)

    • Asia
    • 21 listopada 2013
    Odpowiedz

    A jakiej mąki bezglutenowej użyłaś? Zapowiada się pysznie!

      • Weronika
      • 21 listopada 2013
      Odpowiedz

      Doves Farm- mieszanka bez kukurydzy. A nadadzą się inne, np. Schar.

    • Ada
    • 22 listopada 2013
    Odpowiedz

    …wygląda apetycznie … ale ile dać masła ?

      • Weronika
      • 23 listopada 2013
      Odpowiedz

      50 g, uhh, już dodaję :)

  1. Odpowiedz

    a czy z firmy bezgluten biszkoptowa mąka się nadaje?

      • Weronika
      • 25 listopada 2013
      Odpowiedz

      Nie wiem jaki jest skład.

    • Edyta
    • 27 listopada 2013
    Odpowiedz

    Hej! czy zamiast kakao można dodać karob?? jakoś do tej pory nie udało mi się znaleźć żadnego bezglutenowego :(

      • Weronika
      • 27 listopada 2013
      Odpowiedz

      Tak. A kakao „Celiko”.

  2. Odpowiedz

    Mam parę pytan:
    1.Czy jesli zamienie maslo na olej uda się?
    2.Czy mogę pominąć imbir?
    3.Jeśli nie dodam tych kilka lyzek cukru bedzie slodkie?
    4.Kiedy przepisy na Święta? 😀

    • Basia
    • 7 listopada 2015
    Odpowiedz

    Dzień dobry
    Z wielkim zainteresowaniem przeglądam Twój blog, już wyrasta mi chlebek z Twojego przepisu. Chciałam zapytać o mąki- czasem podajesz jakieś konkretne, typu gryczana, ziemniaczana a czasem ‚bezglutenowa’ – czy to pojęcie odnosi się do gotowych mieszanek? Do tej pory nie używałam żadnych tego typu gotowców, bo to właściwie same skrobie z dodatkami, typu gumy. Wyżej podajesz nazwę angielskiego producenta, ew. dostępną w Polsce niemiecką Schar. Czy Twoim zdaniem użycie takich mieszanek jest czasem nieuniknione?
    Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga:-)

      • Weronika
      • 7 listopada 2015
      Odpowiedz

      Kiedy zaczynałam eksperymentować dodawałam mieszanki bo nie wiedziałam, że można inaczej :) Schar (włoski )jest świetny w przygotowywaniu puszystych bułeczek, chałek i wszelkich drożdżowych. W innych przepisach nie ma sensu używać chemii, wystarczy mąka ryżowa, owsiana, ziemniaczana, ewentualnie gryczana czy jaglana.

        • Basia
        • 7 listopada 2015
        Odpowiedz

        Schar już nawet w Rossmannie się pojawił i jakoś mi się z niemieckimi produktami skojarzył:-)
        Czy widzisz możliwość upieczenia tego piernika ze zwykłych mąk, jednoskładnikowych, czy jednak zalecałabyś mieszankę?

          • Weronika
          • 9 listopada 2015
          Odpowiedz

          Jasne, dałabym 50 g ryżowej, 50 g owsianej bezglutenowej i 50 g ziemniaczanej. Powodzenia!

    • Maria
    • 4 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Mam ogromny apetyt na świątecznego piernika :) czy masło można by zastąpić olejem?

    • Agnieszka
    • 12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Upiekłam, wyrósł na 3 cm…czy na pewno aż taka mała ilość mąki?

    • Paula
    • 17 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witaj, wygląda super! mam ochote na taki piernik :) Mam pyt. ile trzeba dodać mieszanki przyprawy korzennej, bo mam tylko taką mieszaną postać tych przypraw? pozdrawiam

    • Ewa
    • 21 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Czy mogę użyć mąki jaglanej zamiast którejś z wymienionych powyżej? (bezglutenowa owsiana, ryżowa). Z góry dziękuję za odpowiedź

      • Weronika
      • 22 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Jaglana zamiast ryżowej :)

    • Karolina
    • 22 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Czym można zastąpić jajko? Może octem?

      • Weronika
      • 22 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Jest wiele zamienników jajek, ale jeżeli konkretnego przepisu nie testowałam z żadnym z nich, to niestety nie podpowiem. Nie ma złotej zasady co do proporcji, które miałyby się zawsze sprawdzić. Może warto upiec np. ciasto herbaciane z dodatkiem przyprawy korzennej. Jest pyszne i bez jajka :)

    • Kasia
    • 18 stycznia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Piernik wyszedł wyśmienity! – puszysty, odpowiednio wilgotny, aromatyczny. Uwielbiam ciasta ze skórką pomarańczy. Użyłam mąki owsianej i gotowego miksu. Dziękuję za przepis.

    • Luiza
    • 19 stycznia 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Polecam. Piernik wyszedł przepyszny. To będzie mój ulubiony przepis :) Dodałam dodatkowo pokrojone suszone śliwki i daktyle oraz powidła śliwkowe. Domownicy nie wierzyli, że na mące ryżowej, owsianej i ziemniaczanej. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011