Najprostszy makaron na te okresy kiedy absolutnie nie ma czasu albo na dzień kiedy pod drzwiami zjawi się niezapowiedziany gość.
Gomasio to nic innego jak dobrze utarty z solą sezam dobrej jakości. Posypkę tę przygotowuje się jednak w specjalnym naczyniu, polecam więc kupić słoiczek gotowego w ekologicznym markecie lub sklepach z żywnością z całego świata. Dla mnie to dobra alternatywa dla parmezanu.
2 porcje
Makaron z pomidorami i pesto
z posypką gomasio
składniki:
– 200 g pomidorów z puszki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 1 łyżeczka sosu sojowego
– mały słoiczek zielonego pesto
– 400 g makaronu spaghetti, listki rukoli i bazylii do podania, kilka łyżek gomasio
wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z kropelką oleju. Gotowy dobrze odcedź. W tym czasie pomidory umieść w garnuszku, dodaj przyprawy i sos.
Makaron podawaj na liściach świeżej rukoli, z częścią pesto i częścią sosu z pomidorów. Całość posyp obficie gomasio i oprósz posiekaną bazylią.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jaki jest twój ulubiony makaron Weronika? Bo mam wielki problem ze znalezieniem dobrego i na dodatek nie rozpadającego się po podgrzaniu.