Wuzetka

10 listopada 2012 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Przekładaniec na każdą porę. Dwa biszkopty, kremowa masa, gładka czekolada i biała jak śnieg rozetka na szczycie.

W mojej, jak zwykle nie klasycznej wersji- włoski mascarpone zamiast żelatyny.

Pięknej soboty!

 Wuzetka:

Potrzebne składniki:

– 6 jajek, 200 g cukru, 6 łyżek mąki bezglutenowej lub pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 4 stołowe łyżki kakao, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

– 500 ml dobrze schłodzonej kremówki, 200 g cukru, 250 g mascarpone*

– szklanka czarnej herbaty, bądź wody z dowolnym alkoholem, 100 g czekolady, 50 g śmietanki

Sposób przygotowania:

3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, a następnie 3 żółtka. Połowę mąk wymieszaj z 1/2 łyżeczki sody, kakao i przesiej do masy. Wymieszaj dużą lyżką, aby nie pozostała ani jedna grudka.

Masę przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 190 stopni C przez około 10 minut.

W ten sam sposób przygotuj drugi biszkopt z pozostałych składników.

Śmietanę ubij na sztywną masę. Dodaj cukier, a następnie po łyżce mascarpone.

Biszkopt dobrze nasącz, a następnie pokryj białą masą (zostawiając kilka łyżek do ozdoby). Przykryj drugim, lekko dociśnij i nasącz.

Czekoladę rozpuść w garnku ze śmiatanką. Pokryj polewą ciasto, a następnie odstaw do schłodzenia.

Na wierzch wyciśnij rozetki z bitej śmietany.

Smacznego!

* lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku i 1/3 szklanki gorącej wody. Poprawne przygotowanie żelatyny omówiłam tu <klik>.

    • Mama
    • 10 listopada 2012
    Odpowiedz

    Rozpływa się w ustach. Cud po prostu!

    • Agata
    • 11 listopada 2012
    Odpowiedz

    Skladniki przygotowane. W jakiej formie robylas to ciasto?

    Milego dnia:)

      • Weronika
      • 11 listopada 2012
      Odpowiedz

      Sporym prostokącie. Nie mam akurat możliwości zmierzenia. W tym cieście nie ma to dużego znaczenia :)

    • ewa
    • 13 listopada 2012
    Odpowiedz

    To jest mega pysznie nie wiem ile kawałków pochłonęłam u Kasi ale to jest mega 😀

    • Marta
    • 15 listopada 2012
    Odpowiedz

    Ciasto wygląda przepysznie !! a w jaki sposób nasączyć to ciasto ?

      • Weronika
      • 17 listopada 2012
      Odpowiedz

      Mocną herbatą :)

    • Marta
    • 18 listopada 2012
    Odpowiedz

    Chyba nie jasno się wyraziłam, pytam o to jak to fizycznie zrobić, czy polewać np: małymi porcjami herbatą- cisto, czy jest jakiś sprawdzony inny sposób ? Przepraszam, że tak dopytuję, ale wcześniej nigdy nie robiłam ciasta, które trzebaby było nasączyć :)

      • Weronika
      • 19 listopada 2012
      Odpowiedz

      Okey. Ja polewam łyżką. Rzeczywiście trzeba to robić powoli i małymi partiami żeby nie przesadzić.

    • Małgorzata
    • 15 stycznia 2014
    Odpowiedz

    A nie można po prostu upiec ciasta i go przekroić po co piec dwa oddzielnie? czy herbata do nasączenia ma być osłodzona? Pozdrawiam

      • Weronika
      • 16 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Można ale biszkopt jest bardzo puszysty i o wiele ładniej wygląda upieczony osobno. :) Nie słodzimy herbaty!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011