Makaron w kremowym sosie dyniowym

28 października 2015 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, dania główne, wegańskie
0

Miniony weekend spędziłam w Warszawie, gdzie nie tylko gotowałam pod okiem mistrza kuchni roślinnej Michała Gniłki, ale też spacerowałam z przyjaciółkami po nieoświetlonych Łazienkach, wibrującym Nowym Świecie i śmiałam do rozpuku przy naszym ulubionym Tabu. Odwiedziłyśmy pyszny i jak zwykle zatłoczony Tel Aviv i deptałyśmy spadające liście. W poszukiwaniu składników na zupę wstąpiłyśmy do sklepu, a mi wpadł w oko piękny, pokaźnego rozmiaru makaron z brązowego ryżu. Po powrocie upiekłam kawał dyni i zmiksowałam prosty, aromatyczny sos, którym polałam grube rurki.

dla 3 osób

Makaron w kremowym sosie dyniowym

składniki
• 400 g makaronu bezglutenowego
• 500 g pure z dyni
• 2 szklanki domowego bulionu roślinnego
• 2 duże cebule (i oliwa do smażenia)
• ¼ korzenia selera
• 2 łyżki sosu tamari
• 2 łyżeczki curry
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól himalajska do smaku
• prażone orzechy włoskie jako posypka

wykonanie

Cebulę pokrój dowolnie i podsmaż na odrobinie rozgrzanej oliwy. Następnie dolej kilka łyżek wody i podduś jeszcze chwilę. Na cebulę zetrzyj selera, dodaj tamari i pozostaw na małym ogniu na kilka minut.

Pure z dyni zmiksuj z bulionem, a następnie dodaj mieszankę z patelni i ponownie zmiksuj na jednolity krem.

Dopraw do smaku.

Ugotowany makaron polej sosem i posyp prażonymi orzechami.

Smacznego!

free-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011