Makaron ryżowy z marynowanym boczniakiem

1

W ostatnim czasie bardzo dużo się dzieje. Warsztaty, wartościowe spotkania, propozycje, rozmowy. Tyle pięknych słów, dobrych ludzi, chwil do zapamiętania. Jednak przy okazji tej trochę nowej rzeczywistości, we własnym mieszkaniu jestem raczej gościem, kanapki zapijam kawą, jadam szybko, często poza domem i ostatecznie nie pamiętam kiedy ugotowałam coś dla przyjemności, a co dopiero ku pogłębieniu doświadczenia i wiedzy. Na facebooku  dzielę się tylko linkami i wzmiankami o tym co się wydarzyło lub nastąpi. Brakuje tam nowości, inspiracji i dobrego jedzenia, a to ostatnie czego bym chciała. Dwa dni temu ze swoich rozterek zwierzyłam się znajomemu, a kolejnego wybrałam już rozejrzeć po bazarach i skupiłam wyłącznie na planowaniu blogowego menu. Wszak idzie wiosna, przepiękne święta i tyle chciałabym Wam zaoferować! Na dobry początek serwuję więc recepturę na makaron, który jak to bardzo często bywa, pojawił się przed moimi oczami tuż przed snem. Marynowany boczniak doskonale sprawdzi się chociażby w towarzystwie chrupiącej sałaty i poczciwego ziemniaka, ale amatorzy wschodnich klimatów mogą dodać go do prostego acz treściwego makaronu ryżowego.

Makaron ryżowy z marynowanymi boczniakami

składniki

marynata

  • 2 łyżki musztardy
  • 6 łyżek sosu sojowego tamari
  • 5 łyżek oleju (nieingerującego w smak)
  • 1 i ½ łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

pozostałe składniki

  • 500 g boczniaków
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2-3 duże garście świeżego szpinaku
  • garść uprażonego sezamu
  • garść mrożonego groszku
  • listki ulubionej zieleniny (u mnie botwinka)
  • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia
  • więcej octu ryżowego, tamari i syropu

wykonanie

Boczniaki przebierz i oczyść, a następnie dokładnie osusz.

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj na jednolitą emulsję. Powstałym płynem zalej równomiernie grzyby. Przykryj i odstaw do lodówki na całą noc, kilka godzin albo chociaż 30 minut :)

Boczniaki obsmażaj porządnie z dwóch stron na rozgrzanej patelni, bez dodatkowego tłuszczu.

Na drugiej patelni rozpuść trochę masła klarowanego i wrzuć szpinak.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wmieszaj do boczniaków. Dodaj szpinak, sezam, a na koniec groszek. Wymieszaj, podgrzej i dopraw do smaku octem, sosem sojowym i syropem klonowym.

Talerz obsyp świeżymi listkami. Wyłóż gorący makaron i zjadaj ze smakiem.

Voila!

DSC_7954_Snapseedfree-logo

    • Olga
    • 15 marca 2017
    Odpowiedz

    Jako wielka fanka przepisu na makaron ryżowy z warzywami z książki, już czuję, że ten będzie moim nowym hitem! Nie mogę się doczekać jutrzejszego gotowania <3

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Dobranoc warsawbynight
  • driptime w ministerstwokawy
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundayafternoon coffeetime
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake

Blog roku 2011

Blog roku 2011