Makaron z dynią

0

Dni rzeczywiście stają się krótsze, a wieczorne powietrze przeszywa chłodem. Czas zaprzyjaźnić się z urokami wczesnej jesieni i korzystać z niej w pełni. W lipcowe poranki miałam ogromy przypływ energii, chętnie biegałam w rytm ulubionej muzyki. W końcu sierpnia przemówił do mnie rower. W porze obiadu miło jest przywieźć w koszyku worek marchewki i pierwszą w sezonie pękatą dynię.

W Londyńskim Chinatown kupiłam dwa opakowania makaronu ryżowego i wróciłam z chęcią przygotowania czegoś absolutnie pysznego. Miałam w zamiarze otrzeć się o kuchnię orientu ale z mlekiem kokosowym, kolendrą i limonkami wygrało nasze lokalne warzywo. Posiłek, który dzisiaj przygotowałam, idealnie wpasował się w nasze gusta. Sprężysty makaron, słodkawa dynia, marchewka, rozgrzewająco- pikantne przyprawy i słona posypka sezamowa.  Polecam gorąco!

Makaron z dynią

składniki:

– 250 g makaronu ryżowego*

– 4 duże marchewki

– 1/2 kilogramowej dyni

– 1/2 łyżeczki soli morskiej

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

– 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

– olej słonecznikowy

– gomasio czyli sezam utarty z solą

wykonanie:

Marchewkę obierz ze skórki, połówkę dyni pokrój na ćwiartki, a następnie każdą na pół i jeszcze raz na pół. Miąższ wytnij obieraczką do warzyw aby uzyskać cienkie pasy. Tak samo podziel marchewkę.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj warzywa, szybko przewracając szpatułką. Dopraw, zdejmij z ognia.

W garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do wrzątku dodaj makaron. Kiedy cały zanurzy się w wodzie mieszaj go aby uniknąć sklejenia. Ja zawsze mieszam makaron widelcem, rozdzielając nitki. Po pięciu minutach powinien być gotowy. Odcedź i polej zimną wodą. Kiedy ocieknie z nadmiaru wody, przełóż go na patelnię i dokładnie wymieszaj z warzywami przy pomocy łyżki i widelca. Dopraw jeżeli czujesz niedosyt.

Makaron podawaj na ciepło, posypany gomasio.

*szerokiego, użyłam 10 mm

_DSC0364_Snapseed

_DSC0368_Snapseed

_DSC0376_Snapseedostatnimi czasy do smażenie upodobałam sobie olej słonecznikowy Bio Planet

mid_6adab992435990609acea6877119bfaekupisz we Free Delikatesach

freelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
14 stycznia 2013

Bez mąki i kukurydzy

ciasta
Zobacz więcej
19 stycznia 2012

Z kuchni Julii

Bez kategorii
Zobacz więcej
17 sierpnia 2017

Ciabatta

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, bez soi, pieczywo, wegańskie
Zobacz więcej
    • Mama
    • 20 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Mimo że makaron, jeśli już jem, to tak troszkę jak za karę :), dzisiejszy obiad był przesmaczny. Rewelacja, polecam

    • Adam
    • 21 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Jadłem kiedyś coś podobnego, pyszne to było. Dynia górą!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011