Owsiane krążki :)

8 września 2011 , In: Bez kategorii
0

Kiedyś pisałam już, że pewna firma wyprodukowała dla osób na diecie bezglutenowej produkty owsiane, które w wyniku specjalnych procesów pozbawiane są glutenu.

Płatki używam właściwie tylko do…  ciasteczek :)

Na pewno znasz smak tych pożywnych, złocistych i chrupiących krążków. Wykonanie ich jest bardzo szybkie i łatwe. Ciasteczka owsiane to smakowita przekąska którą z łatwością zabierzesz do pracy czy szkoły.

Możesz je przechowywać kilka dni w metalowej puszce, chociaż u nas nie poleżały za długo :)

Z tego przepisu wyjdzie około 50 ciasteczek. Oczywiście ilość zależy od ich wielkości.

 

Ciasteczka owsiane:

Potrzebne składniki:

¨      350 g płatków owsianych bezglutenowych lub zwykłych, 200 g mąki bezglutenowej, lub pszennej, pół łyżeczki sody

¨      2 jajka, 100 g cukru (nada się brązowy), 2 łyżki miodu (opcjonalnie, ja dodaję), 300 g masła

¨      Papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Płatki wymieszaj z mąką i sodą. Masło utrzyj z miodem i cukrem (najlepiej jeżeli masło będzie wcześniej wyciągnięte z lodówki). Dodaj po jednym jajku. Wsypuj dużymi partiami płatki. Wymieszaj dobrze mikserem lub dużą łyżką.

Z ciasta formuj kulki (polecam wielkość orzecha włoskiego), a następnie układaj na blasze i rozpłaszczaj łyżką. Ciastka rozmieszczaj w kilkucentymetrowej odległości od siebie.

Piecz około 15 minut lub nieco dłużej (zależy od wielkości).

Z blachy zdejmuj całkowicie ostudzone.

Jeżeli zostało ci ciasto piecz ponownie jeszcze jedną porcję.

 

Ciasteczka przechowuj w blaszanym opakowaniu.

 

Smacznego!



a tutaj robione innym razem, ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych moreli :-)

    • Mama
    • 8 września 2011
    Odpowiedz

    A …dobre były. Nawet, bardzo. :)

    • ewa
    • 12 września 2011
    Odpowiedz

    Obiecałam że będę komentować tylko to co robiłam nie zrobiłam tego na papierze tylko na foli i mi się posklejały :(
    ale efekt był dobry :)
    z nuttelą którą je smarowałam były niebo w gębie 😛
    bardzo się cieszę że założyłaś tego bloga by najmniej mam co robić kiedy mi się nudzi :)
    A słodycze wręcz uwielbiam :)
    więc blog jest idealny dla mnie :)

      • Weronika
      • 12 września 2011
      Odpowiedz

      Ja chyba nigdy nie testowałam z folią. Ważne, że same ciastka wyszły :)

  1. Odpowiedz

    Jestem zachwycona Twoim blogiem! Jest tu mnóstwo przepisów, które chciałabym już wypróbować.
    Od czegoś trzeba zacząć, więc zdecydowałam się na owsiane krążki. Ciasteczka są przepyszne! Szybko i łatwo się je piecze, a co najważniejsze, wszystkim bardzo smakowały :)
    Był to pierwszy, ale na pewno nieostatni wypiek z Twojego pysznego bloga!:)

      • Weronika
      • 5 marca 2012
      Odpowiedz

      Pyszny blog dziękuje 😀

      Widzę, że jest się dla kogo starać!

      Powodzenia.
      Pozdrawiam!

  2. Odpowiedz

    zdecydowanie bardziej do gustu przypadl mi ten przepis niz ten drugi :) lepiej sie te ciasteczka trzymaja i sa bardzo smaczne!! tyle ze proporcje biore z drugiego przepisu:). zamieniam tylko skladniki. pieke z mąki żytniej, tez są całkiem niezłe. i zamiast cukru daje wiecej łyzek miodu i łyzke cynamonu. Dodaje rowniez odrobine rodzynek. Tylko nie wiem, zdaje mi sie ze są zbyt suche. myslisz ze dwie łyżki wody rozwiązały by ten problem ?

    Super blog ! trzymaj tak dalej :).
    Pozdrawiam :)

  3. Odpowiedz

    witam!

    masz wspaniałę przepisy – na pewno za chwilkę wypróbuję przepis na ciastka owsiane:)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011