Makowiec w kruchym cieście (bez jajek, masła i cukru)

2

Jednym z najważniejszych ciast na naszym wigilijnym stole jest pracochłonna, zgrabnie zawinięta, pięknie pachnąca i drożdżowa strucla z makiem. I choć w tym roku bez wątpienia zmierzę się z wersją bez gotowych mieszanek oraz jajka czy mleka, postanowiłam przygotować bardzo proste ciasto z makiem, niewymagające żadnych umiejętności w zakresie pieczenia. Zbliża się czas wigilijnych spotkań w pracy czy szkole, a domowy wypiek na pewno sprawdzi się lepiej niż naprędce kupiona torebka cukierków czy mandarynek. Awaryjny makowiec na pewno się uda, a inni nie zorientują się, że sposób jego przygotowania opiera się tylko i wyłącznie na wymieszaniu wszystkich składników.

12 kawałków

Makowiec w kruchym cieście

składniki

ciasto kruche
• 150 g mąki ryżowej
• 150 g mąki owsianej bezglutenowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki sody
• 100 ml oleju roślinnego
• 100 ml syropu klonowego lub z agawy
masa makowa
• 500 g mielonego (suchego!) maku
• 150 g mieszanki posiekanych bakalii i orzechów
• 350 ml mleka roślinnego
• skórka otarta z jednej, ekologicznej pomarańczy
• 1 szklanka miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

wykonanie

Blaszkę o wymiarach zbliżonych do 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce łyżką. Następnie zagnieć ręcznie.

Połowę przełóż na blaszkę i wyłóż równomiernie spód. Posyp odrobiną dowolnej mąki, wyrównaj dnem szklanki i nakłuj widelcem. Podpiecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

W tym czasie przygotuj masę makową: wszystkie składniki wymieszaj misce. Możesz zacząć od mniejszej ilości miodu i dodać do smaku- więcej lub mniej.

Gotowy mak wyłóż na podpieczony spód.Wyrównaj i pokryj rozpłaszczonymi kawałkami pozostałego ciasta.

Piecz 25- 30 minut, do zrumienienia ciasta.

Krój po wystudzeniu.

Gotowe!

DSC_7978_Snapseed

DSC_7964_Snapseed

free-logo

 

    • Ewa
    • 10 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Szybki i łatwy przepis :) No idealnie na święta gdzie tyle roboty :)

    • Joanna
    • 10 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A gdzie i jakie dobre mleko roślinne mogę kupić? Dzisiaj patrzyłam na składy niektórych mlek w kartonach i jestem zmartwiona dodatkami, jakie tam się znajdują. Sama robię tylko mleko kokosowe, może udałoby się podać przepisy na domowej roboty mleka roślinne?

      • Weronika
      • 11 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Polecam różne rodzaje napojów Provamel, zamawiam we Free Delikatesach. W składzie mleka sojowego jest tylko ziarno pochodzące z upraw ekologicznych i woda. W warunkach domowych możemy przygotować wszystkie rodzaje mleka roślinnego- ryżowe (z ugotowanego ryżu i wody), z dowolnych orzechów (namoczonych przez noc, zmiksowanych z wodą).

    • Agata
    • 11 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A w jaki sposob zastapic syrop z agawy cukrem?wiem, ze to mniej zdrowa opcja, ale dzis juz nie zdaze kupic a chcialabym zrobic ciasto. Czy to kruche nadaje sie na szarlotke, czy jest zbyt sypkie? Dziekuje i gratuluje bloga.

      • Weronika
      • 11 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Ciacho jak najbardziej nadaje się na szarlotkę, natomiast syrop można zastąpić cukrem. Proszę dać do smaku, a masę uzupełnić dodatkowym mlekiem żeby nie była za sucha 😉

    • Margo
    • 29 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Piekłam to ciasto i nie wiem dlaczego wyszło bardzo sypkie, do tego stopnia ze nie dało się go kroić, a w smaku było jakby surowe ( czuć było mąkę ). Mak natomiast był strasznie suchy i generalnie wszystko się rozsypywało na talerzu. Mimo to gdyby nie posmak surowej maki w smaku nie był zły. Dlaczego tak się stało? Piekłam dłużej niż w przepisie a i tak nie bardzo się zrumieniło. Może ktoś miał takie kłopoty z tym ciastem i wie jak temu zapobiec.

    • Ola
    • 5 kwietnia 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy zamiast mleka roślinnego można użyć wody?

Reply to Joanna. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011