Makowiec w kruchym cieście (bez jajek, masła i cukru)

2

Jednym z najważniejszych ciast na naszym wigilijnym stole jest pracochłonna, zgrabnie zawinięta, pięknie pachnąca i drożdżowa strucla z makiem. I choć w tym roku bez wątpienia zmierzę się z wersją bez gotowych mieszanek oraz jajka czy mleka, postanowiłam przygotować bardzo proste ciasto z makiem, niewymagające żadnych umiejętności w zakresie pieczenia. Zbliża się czas wigilijnych spotkań w pracy czy szkole, a domowy wypiek na pewno sprawdzi się lepiej niż naprędce kupiona torebka cukierków czy mandarynek. Awaryjny makowiec na pewno się uda, a inni nie zorientują się, że sposób jego przygotowania opiera się tylko i wyłącznie na wymieszaniu wszystkich składników.

12 kawałków

Makowiec w kruchym cieście

składniki

ciasto kruche
• 150 g mąki ryżowej
• 150 g mąki owsianej bezglutenowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki sody
• 100 ml oleju roślinnego
• 100 ml syropu klonowego lub z agawy
masa makowa
• 500 g mielonego (suchego!) maku
• 150 g mieszanki posiekanych bakalii i orzechów
• 350 ml mleka roślinnego
• skórka otarta z jednej, ekologicznej pomarańczy
• 1 szklanka miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

wykonanie

Blaszkę o wymiarach zbliżonych do 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce łyżką. Następnie zagnieć ręcznie.

Połowę przełóż na blaszkę i wyłóż równomiernie spód. Posyp odrobiną dowolnej mąki, wyrównaj dnem szklanki i nakłuj widelcem. Podpiecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

W tym czasie przygotuj masę makową: wszystkie składniki wymieszaj misce. Możesz zacząć od mniejszej ilości miodu i dodać do smaku- więcej lub mniej.

Gotowy mak wyłóż na podpieczony spód.Wyrównaj i pokryj rozpłaszczonymi kawałkami pozostałego ciasta.

Piecz 25- 30 minut, do zrumienienia ciasta.

Krój po wystudzeniu.

Gotowe!

DSC_7978_Snapseed

DSC_7964_Snapseed

free-logo

 

    • Ewa
    • 10 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Szybki i łatwy przepis :) No idealnie na święta gdzie tyle roboty :)

    • Joanna
    • 10 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A gdzie i jakie dobre mleko roślinne mogę kupić? Dzisiaj patrzyłam na składy niektórych mlek w kartonach i jestem zmartwiona dodatkami, jakie tam się znajdują. Sama robię tylko mleko kokosowe, może udałoby się podać przepisy na domowej roboty mleka roślinne?

      • Weronika
      • 11 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Polecam różne rodzaje napojów Provamel, zamawiam we Free Delikatesach. W składzie mleka sojowego jest tylko ziarno pochodzące z upraw ekologicznych i woda. W warunkach domowych możemy przygotować wszystkie rodzaje mleka roślinnego- ryżowe (z ugotowanego ryżu i wody), z dowolnych orzechów (namoczonych przez noc, zmiksowanych z wodą).

    • Agata
    • 11 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A w jaki sposob zastapic syrop z agawy cukrem?wiem, ze to mniej zdrowa opcja, ale dzis juz nie zdaze kupic a chcialabym zrobic ciasto. Czy to kruche nadaje sie na szarlotke, czy jest zbyt sypkie? Dziekuje i gratuluje bloga.

      • Weronika
      • 11 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Ciacho jak najbardziej nadaje się na szarlotkę, natomiast syrop można zastąpić cukrem. Proszę dać do smaku, a masę uzupełnić dodatkowym mlekiem żeby nie była za sucha 😉

    • Margo
    • 29 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Piekłam to ciasto i nie wiem dlaczego wyszło bardzo sypkie, do tego stopnia ze nie dało się go kroić, a w smaku było jakby surowe ( czuć było mąkę ). Mak natomiast był strasznie suchy i generalnie wszystko się rozsypywało na talerzu. Mimo to gdyby nie posmak surowej maki w smaku nie był zły. Dlaczego tak się stało? Piekłam dłużej niż w przepisie a i tak nie bardzo się zrumieniło. Może ktoś miał takie kłopoty z tym ciastem i wie jak temu zapobiec.

Reply to Joanna. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011