Tort orzechowy to w naszej rodzinie delicje najwyższej klasy. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole po części upominkowej. W tym roku na orzechowym spodzie przygotowałam słodkiego mazurka.
Środkowa warstwa to powtórka masy z bezmlecznego tiramisu, tym razem jednak wzmocniona gorzką czekoladą. Powidła śliwkowe, których użyjemy mają duże znaczenie, poszperajmy w spiżarni albo uśmiechnijmy się ładnie do babci, cioci czy sąsiadki.
Mazurek orzechowo- czekoladowy z powidłami śliwkowymi
i płatkami migdałowymi
składniki:
– spód: 250 g posiekanych orzechów włoskich*, 4 białka, 1 łyżka miodu, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżka soku z cytryny
– masa czekoladowa: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej -ugotowanej, 100 ml śmietanki roślinnej (ryżowa, migdałowa), 100 g cukru, puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady
– dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych**, płatki migdałowe
wykonanie:
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier. Wymieszaj z pozostałymi składnikami łyżką. Przelej masę na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz spód w temp. 180 stopni 15-20 minut.
Kaszę wymieszaj ze śmietanką, cukrem i wanilią i dokładnie zmiksuj blenderem na krem. Schłódź w lodówce. Otwórz puszkę mleka. Odlej wodę, a stałą masę przełóż do miski. Ubij jak bitą śmietanę. Połącz z wcześniej przygotowanym kremem z kaszy, rozpuszczoną czekoladą i ubij jeszcze chwilę.
Wystudzony spód orzechowy pokryj masą czekoladową, następnie powidłami i obsyp podprażonymi na suchej patelni płatkami.
Schłódź mazurka przez kilka godzin.
Smacznego!
*łatwo zrobić to w blenderze- orzechy nie mają być sproszkowane a jedynie drobno posiekane, zajmuje to więc dosłownie chwilę** najlepiej domowych, z małą ilością cukru
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Super przepis! Na jakiej wielkości blaszkę jest przygotowany?
Chciałabym zrealizować ten przepis i nie wiem ile wyjdzie tego ciasta. Robiłaś go na dużej formie? Czy pamiętasz ile wyszło?
Po proporcjach dedukując myślę, że to mogła być moja ulubiona blaszka 23 x 30
Wtedy wyjdzie około 12 dużych kwadratów lub więcej mniejszych prostokącików jak na zdjęciu.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Przydadzą mi się te informacje
I jeszcze jedno pytanko
Jeżeli śmietanka zwykła to jaka…? (ile procent)
Takie roślinne śmietanki najczęściej nie mają rozróżnienia. Po prostu śmietanka- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Ostatecznie proszę chlupnąć mleko
I tak bardzo dziękuję
Dobrze już wiem – 30 %. Zanim pomyślę to napiszę, przepraszam
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie czy w mleku ?
W wodzie