Mazurek czekoladowo-orzechowy z powidłami

18 kwietnia 2014 , In: bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Tort orzechowy to w naszej rodzinie delicje najwyższej klasy. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole po części upominkowej. W tym roku na orzechowym spodzie przygotowałam słodkiego mazurka.

Środkowa warstwa to powtórka masy z bezmlecznego tiramisu, tym razem jednak wzmocniona gorzką czekoladą. Powidła śliwkowe, których użyjemy mają duże znaczenie, poszperajmy w spiżarni albo uśmiechnijmy się ładnie do babci, cioci czy sąsiadki.

Mazurek orzechowo- czekoladowy z powidłami śliwkowymi

i płatkami migdałowymi

składniki:

– spód: 250 g posiekanych orzechów włoskich*, 4 białka, 1 łyżka miodu, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżka soku z cytryny

– masa czekoladowa: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej -ugotowanej, 100 ml śmietanki roślinnej (ryżowa, migdałowa), 100 g cukru, puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady

– dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych**, płatki migdałowe

wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier. Wymieszaj z pozostałymi składnikami łyżką. Przelej masę na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz spód w temp. 180 stopni 15-20 minut.

Kaszę wymieszaj ze śmietanką, cukrem i wanilią i dokładnie zmiksuj blenderem na krem. Schłódź w lodówce. Otwórz puszkę mleka. Odlej wodę, a stałą masę przełóż do miski. Ubij jak bitą śmietanę. Połącz z wcześniej przygotowanym kremem z kaszy, rozpuszczoną czekoladą i ubij jeszcze chwilę.

Wystudzony spód orzechowy pokryj masą czekoladową, następnie powidłami i obsyp podprażonymi na suchej patelni płatkami.

Schłódź mazurka przez kilka godzin.

Smacznego!

*łatwo zrobić to w blenderze- orzechy nie mają być sproszkowane a jedynie drobno posiekane, zajmuje to więc dosłownie chwilę** najlepiej domowych, z małą ilością cukru

_DSC2030_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Super przepis! Na jakiej wielkości blaszkę jest przygotowany?

    • kinga
    • 13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Chciałabym zrealizować ten przepis i nie wiem ile wyjdzie tego ciasta. Robiłaś go na dużej formie? Czy pamiętasz ile wyszło?

      • Weronika
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Po proporcjach dedukując myślę, że to mogła być moja ulubiona blaszka 23 x 30 :) Wtedy wyjdzie około 12 dużych kwadratów lub więcej mniejszych prostokącików jak na zdjęciu.

        • kinga
        • 13 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Przydadzą mi się te informacje :)

    • kinga
    • 13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    I jeszcze jedno pytanko :) Jeżeli śmietanka zwykła to jaka…? (ile procent)

      • Weronika
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Takie roślinne śmietanki najczęściej nie mają rozróżnienia. Po prostu śmietanka- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Ostatecznie proszę chlupnąć mleko :)

        • kinga
        • 13 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        I tak bardzo dziękuję :)

      • kinga
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Dobrze już wiem – 30 %. Zanim pomyślę to napiszę, przepraszam :)

    • Ania
    • 29 marca 2018
    Odpowiedz

    Kaszę jaglaną ugotować w wodzie czy w mleku ?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011