Mazurek czekoladowo-orzechowy z powidłami

18 kwietnia 2014 , In: bez soi, ciasta, Wielkanoc
0

Tort orzechowy to w naszej rodzinie delicje najwyższej klasy. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole po części upominkowej. W tym roku na orzechowym spodzie przygotowałam słodkiego mazurka.

Środkowa warstwa to powtórka masy z bezmlecznego tiramisu, tym razem jednak wzmocniona gorzką czekoladą. Powidła śliwkowe, których użyjemy mają duże znaczenie, poszperajmy w spiżarni albo uśmiechnijmy się ładnie do babci, cioci czy sąsiadki.

Mazurek orzechowo- czekoladowy z powidłami śliwkowymi

i płatkami migdałowymi

składniki:

– spód: 250 g posiekanych orzechów włoskich*, 4 białka, 1 łyżka miodu, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżka soku z cytryny

– masa czekoladowa: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej -ugotowanej, 100 ml śmietanki roślinnej (ryżowa, migdałowa), 100 g cukru, puszka bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady

– dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych**, płatki migdałowe

wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier. Wymieszaj z pozostałymi składnikami łyżką. Przelej masę na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz spód w temp. 180 stopni 15-20 minut.

Kaszę wymieszaj ze śmietanką, cukrem i wanilią i dokładnie zmiksuj blenderem na krem. Schłódź w lodówce. Otwórz puszkę mleka. Odlej wodę, a stałą masę przełóż do miski. Ubij jak bitą śmietanę. Połącz z wcześniej przygotowanym kremem z kaszy, rozpuszczoną czekoladą i ubij jeszcze chwilę.

Wystudzony spód orzechowy pokryj masą czekoladową, następnie powidłami i obsyp podprażonymi na suchej patelni płatkami.

Schłódź mazurka przez kilka godzin.

Smacznego!

*łatwo zrobić to w blenderze- orzechy nie mają być sproszkowane a jedynie drobno posiekane, zajmuje to więc dosłownie chwilę** najlepiej domowych, z małą ilością cukru

_DSC2030_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
23 sierpnia 2012

Podano do stołu

Bez kategorii
Zobacz więcej
13 kwietnia 2014

Szarlotka owsiana

bez jajek, bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
6 kwietnia 2016

Bezglutenowa majówka- warsztaty

warsztaty
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Super przepis! Na jakiej wielkości blaszkę jest przygotowany?

    • kinga
    • 13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Chciałabym zrealizować ten przepis i nie wiem ile wyjdzie tego ciasta. Robiłaś go na dużej formie? Czy pamiętasz ile wyszło?

      • Weronika
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Po proporcjach dedukując myślę, że to mogła być moja ulubiona blaszka 23 x 30 :) Wtedy wyjdzie około 12 dużych kwadratów lub więcej mniejszych prostokącików jak na zdjęciu.

        • kinga
        • 13 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Przydadzą mi się te informacje :)

    • kinga
    • 13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    I jeszcze jedno pytanko :) Jeżeli śmietanka zwykła to jaka…? (ile procent)

      • Weronika
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Takie roślinne śmietanki najczęściej nie mają rozróżnienia. Po prostu śmietanka- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Ostatecznie proszę chlupnąć mleko :)

        • kinga
        • 13 kwietnia 2017
        Odpowiedz

        I tak bardzo dziękuję :)

      • kinga
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Dobrze już wiem – 30 %. Zanim pomyślę to napiszę, przepraszam :)

    • Ania
    • 29 marca 2018
    Odpowiedz

    Kaszę jaglaną ugotować w wodzie czy w mleku ?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011