Mazurek z wisienką

18 kwietnia 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
1

Numer jeden wśród mazurków. Wiśnie i czekolada to połączenie, które obok wszelkich kruchych z kajmakiem sprawdza się według mnie najlepiej. Kto nigdy nie miał w ustach mazurka niech czym prędzej wybiera się do sklepu po wiśnie i zacznie od tego prostego ale klasycznego i smakowitego przepisu.

Mazurek czekoladowy z wiśniami

składniki:

ciasto kruche: 180 g mąki bezglutenowej, szczypta sody, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru

wiśnie: 700 g wiśni, 1 szklanka cukru

polewa: 150 g czekolady, ok 50 ml mleka

wykonanie:

Masło pokrój na małe kosteczki, mąkę przesiej. Z podanych składników zagnieć sprawnie ciasto. Wyłóż nim spód płaskiej formy i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wiśnie wymieszaj z cukrem i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu aż odparuje większość soku. Po tym czasie wyłóż owoce na spód.

W garnuszku umieść czekoladę i dolej mleko. Rozpuść mieszając. Jeżeli czekolada będzie zbyt gęsta dolej więcej mleka.

Polewę przelej bezpośrednio na wiśnie i rozprowadź po całym mazurku.

Odstaw na noc do schłodzenia.

Smacznego!

_DSC2060_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Z tych wiśni będzie duużo soku, nawet jak się odparuje, to nie wsiąknie i ciasto nie będzie ciapkowato mokre?
    Tylko same owoce wyłożyć, a resztę soku zostawić?

      • Weronika
      • 18 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Jeżeli będziemy gotować długo to odparuje, jeżeli zależy na czasie to można doprowadzić do wrzenia, zostawić na chwilę i wyłowić same owoce, przełożyć na spód. Ciasto nie będzie ciapką na pewno :)

  2. Odpowiedz

    Witam 😉

    Ciasto wygląda apetycznie zamierzam zrobić ale mam kilka pytań. Jakiej wielkości użyć formy ? Czy sodę mogę zastąpić proszkiem do pieczenia bezgl ? I co mogę użyć do polewy zamiast mleka (niestety nietolerancja laktozy 😉 ) ?

    • Joanna
    • 24 marca 2016
    Odpowiedz

    Witam :) Jakiej mąki mogę użyć z nie gotowych mieszanek ?

      • Weronika
      • 24 marca 2016
      Odpowiedz

      Wymieszać ryżową, owsianą bezglutenową/ gryczaną niepaloną i ziemniaczaną :)

    • Pat
    • 26 marca 2016
    Odpowiedz

    Doskonały mazurek. Z braku wiśni u mnie masa truskawkowo-daktylowa. Z kruchym spodem i gorzkoczekoladową polewą pyszne połączenie. Po całym dniu w fartuszku, babie i mazurku, żurku i święconkach teraz jeszcze premiera pizzy na cienkim cieście. Oby się udała, bo dziecko ją wymarudziło:)

    • Marta
    • 24 marca 2018
    Odpowiedz

    Skąd wziąć wiśnie o tej porze roku..?? Użyć mrożonych??

Reply to Joanna. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011