Muffiny z bananami i czekoladą

0

Dzięki maturzystom, młodsi licealiści dostali w prezencie kilka wolnych, radosnych dni.

W takim tygodniu ścigam się sama ze sobą, wiedząc, że leniuchowanie nie uczyni mnie szczęśliwej. Wstaję rano by poczuć we włosach maj i z potrójnym zapałem odhaczać kolejne zadania.

Wczoraj późnym wieczorem udało mi się zagnieść najlepsze ciasto kruche, o którym niebawem, dzisiaj z piekarnika wyciągnęłam powalająco pachnące muffiny. W rowerowym koszyku dumnie podróżowały nad jezioro, by zostać zjedzonym ze smakiem, co do okruszka .

Połączenie bananów i czekolady mówi samo za siebie. Samo ciasto jest puszyste jak chmurka. Gorąco polecam!

10 sztuk

Muffiny z czekoladą i bananami

Potrzebne składniki:

– 3 jajka, 100 g cukru, 120 g mąki bezglutenowej, 2 łyżki oliwy, 1 duży, dojrzały banan, 60 g posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady*, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Banana pokrój w kostkę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj oliwę i mąkę.

W drugiej misce ubij na sztywną, lśniącą pianę białka ze szczyptą soli.

Masy połącz (nawet zwilżoną dłonią) i wymieszaj z bananami i czekoladą.

Przelej do foremek (możesz ozdobić wierzch czekoladą lub bananami) i piecz w temp. 180 stopni 20-25 minut do wyraźnego wyrośnięcia i zrumienienia.

Smacznego!

*bezglutenowej

_DSC5968

_DSC5976_Snapseed

_DSC6018_Snapseed

_DSC6024_Snapseed

_DSC6027_Snapseed

  1. Odpowiedz

    Czy zamiast banana mozna użyć truskawek? Niestety, ale ten owoc jest poza moją dietą

  2. Odpowiedz

    Swietnie :) wracam do domu i sie za to zabieram :) dam znać czy wyszły

  3. Odpowiedz

    A jakiej dokładnie mąki bezglutenowej używasz? Piekłam ostatnio pizzę i niestety wyszedł zakalec… I tak się zastanawiam, czy to kwestia mąki czy co jest tego przyczyną…

      • Weronika
      • 28 maja 2013
      Odpowiedz

      Ja piekłam pizze mniej więcej 5676345787 razy i zdarzy się, że nie wyjdzie najcudowniejsza. Kwestia tak wielu czynników, że trudno to za pierwszym razem zdefiniować. Temperatura, drożdże, mąka- używam przeróżnych, można zacząć od Schara.

    • gosia
    • 12 października 2013
    Odpowiedz

    bez proszku do pieczenia? bo właśnie zabieram się za nie i czegoś mi tu brakuje…
    już dziś upiekłam bułki z bazylią, trochę twarde wyszły, ale pewnie za dużo mąki :) ale jakie pyszne!
    Dużo piekę z Twoich przepisów i uwielbiam Ciebie za to, że stworzyłaś takie cudo jak ten blog, dziękuję w imieniu moim i mojej córki :)
    pozdrawiamy wszystkie bezglutki

      • Weronika
      • 12 października 2013
      Odpowiedz

      Dziękuję za piękne słowa! Tutaj bez proszku :)

  4. Odpowiedz

    Zrobiłam je nie dawno i wyszły, nawet bez proszku do pieczenia 😀 Mają ,,inny” smak , ale to plus :) Bardzo mi smakowały gdyż uwielbiam banany, świetne, świetne i jeszcze raz świetne! 😉

    • Ania
    • 15 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Wyszły przepyszne! Właśnie piekę drugi raz z rzędu :)

    • Magda
    • 6 października 2015
    Odpowiedz

    Hej,
    wyjdą z mąki ryżowej? Czy lepiej zmieszać z kukurydzianą/ziemniaczaną? W jakich proporcjach? Podpowiedz proszę :)

      • Weronika
      • 6 października 2015
      Odpowiedz

      Proponuję 70 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011