Muffiny z bananami i czekoladą

0

Dzięki maturzystom, młodsi licealiści dostali w prezencie kilka wolnych, radosnych dni.

W takim tygodniu ścigam się sama ze sobą, wiedząc, że leniuchowanie nie uczyni mnie szczęśliwej. Wstaję rano by poczuć we włosach maj i z potrójnym zapałem odhaczać kolejne zadania.

Wczoraj późnym wieczorem udało mi się zagnieść najlepsze ciasto kruche, o którym niebawem, dzisiaj z piekarnika wyciągnęłam powalająco pachnące muffiny. W rowerowym koszyku dumnie podróżowały nad jezioro, by zostać zjedzonym ze smakiem, co do okruszka .

Połączenie bananów i czekolady mówi samo za siebie. Samo ciasto jest puszyste jak chmurka. Gorąco polecam!

10 sztuk

Muffiny z czekoladą i bananami

Potrzebne składniki:

– 3 jajka, 100 g cukru, 120 g mąki bezglutenowej, 2 łyżki oliwy, 1 duży, dojrzały banan, 60 g posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady*, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Banana pokrój w kostkę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj oliwę i mąkę.

W drugiej misce ubij na sztywną, lśniącą pianę białka ze szczyptą soli.

Masy połącz (nawet zwilżoną dłonią) i wymieszaj z bananami i czekoladą.

Przelej do foremek (możesz ozdobić wierzch czekoladą lub bananami) i piecz w temp. 180 stopni 20-25 minut do wyraźnego wyrośnięcia i zrumienienia.

Smacznego!

*bezglutenowej

_DSC5968

_DSC5976_Snapseed

_DSC6018_Snapseed

_DSC6024_Snapseed

_DSC6027_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
12 lutego 2012

Cytryny na urodziny :)

torty
Zobacz więcej
24 lutego 2014

Brownie z kremem truskawkowym

babeczki i ciastka, bez soi
Zobacz więcej
27 listopada 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Czy zamiast banana mozna użyć truskawek? Niestety, ale ten owoc jest poza moją dietą

  2. Odpowiedz

    Swietnie :) wracam do domu i sie za to zabieram :) dam znać czy wyszły

  3. Odpowiedz

    A jakiej dokładnie mąki bezglutenowej używasz? Piekłam ostatnio pizzę i niestety wyszedł zakalec… I tak się zastanawiam, czy to kwestia mąki czy co jest tego przyczyną…

      • Weronika
      • 28 maja 2013
      Odpowiedz

      Ja piekłam pizze mniej więcej 5676345787 razy i zdarzy się, że nie wyjdzie najcudowniejsza. Kwestia tak wielu czynników, że trudno to za pierwszym razem zdefiniować. Temperatura, drożdże, mąka- używam przeróżnych, można zacząć od Schara.

    • gosia
    • 12 października 2013
    Odpowiedz

    bez proszku do pieczenia? bo właśnie zabieram się za nie i czegoś mi tu brakuje…
    już dziś upiekłam bułki z bazylią, trochę twarde wyszły, ale pewnie za dużo mąki :) ale jakie pyszne!
    Dużo piekę z Twoich przepisów i uwielbiam Ciebie za to, że stworzyłaś takie cudo jak ten blog, dziękuję w imieniu moim i mojej córki :)
    pozdrawiamy wszystkie bezglutki

      • Weronika
      • 12 października 2013
      Odpowiedz

      Dziękuję za piękne słowa! Tutaj bez proszku :)

  4. Odpowiedz

    Zrobiłam je nie dawno i wyszły, nawet bez proszku do pieczenia 😀 Mają ,,inny” smak , ale to plus :) Bardzo mi smakowały gdyż uwielbiam banany, świetne, świetne i jeszcze raz świetne! 😉

    • Ania
    • 15 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Wyszły przepyszne! Właśnie piekę drugi raz z rzędu :)

    • Magda
    • 6 października 2015
    Odpowiedz

    Hej,
    wyjdą z mąki ryżowej? Czy lepiej zmieszać z kukurydzianą/ziemniaczaną? W jakich proporcjach? Podpowiedz proszę :)

      • Weronika
      • 6 października 2015
      Odpowiedz

      Proponuję 70 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011