Mniej więcej w połowie października dopada mnie ogromny apetyt na kawałek wilgotnego piernika. W tym roku wytrzymałam do grudnia i zrezygnowałam z ciasta opierającego się na jajkach, miodzie czy topionym maśle. Opróżniając kuchenne szuflady spisałam prosty, wegański i naprawdę smakowity przepis na miękki, wilgotny piernik z bakaliami, oblany słodką, czekoladową polewą. Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Jeżeli potrzebujecie zamienników pytajcie w komentarzach
12 kawałków
składniki
ciasto
• 100 g mąki owsianej bezglutenowej
• 70 g mąki jaglanej
• 55 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 i ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki imbiru
• ¼ łyżeczki mielonych goździków
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 150 g mieszanki bakalii (figi, rodzynki, orzechy)
• 100 g suszonych śliwek
• 150 ml naparu mocnej, czarnej herbaty
• 250 ml mleka ryżowego
• 125 ml oleju roślinnego
• 75 g melasy
• 50 g ksylitolu
• 60 g gorzkiej czekolady
polewa
• 50 g gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mleka roślinnego
• 1 łyżeczka ksylitolu
wykonanie
Śliwki zalej gorącą herbatą i odstaw na 15 minut.
Bakalie posiekaj. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W kielichu blendera umieść śliwki wraz z herbatą. Dodaj czekoladę, olej, melasę, ksylitol i mleko roślinne. Zmiksuj na jednolitą, płynną masę.
Mokre składniki przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj dużą, silikonową łyżką. Dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy i piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę rozprowadź po wierzchu ciasta.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Bardzo ucieszył mnie ten przepis 😉
Na co mogę zamienić make owsianą? I czy mogę użyć zwykłego mleka czy lepiej ryżowe?
Pół na pół ryżową i gryczaną lub kukurydzianą. Może być zwykłe choć polecam używać roślinnego.
A melasę czym można zastąpić?
Miodem.
A można użyć syropu z agawy zamiast melasy? I czym mogłabym zastąpić ksylitol, jeśli nadałby się cukier, to w jakich proporcjach?
Myślę, że tak. Ksylitol 1:1.
Cześć! Zamieniłam jaglaną na gryczaną i ciasto wyszło tak kruszące się, że nie można go kroić. Czekolady użyłam 99% a słodycz nadrabiałam stewią w proszku (zamiasst ksylitolu). W czym może leżęć problem? Bo smakowo SUPER 😉
Wygląda na to, że za dużo mąki, ale w składzie jest sporo płynów i ciacho wychodzi mi miękkie i wilgotne
Może rzecz w tym,że bakalie były za grubo posiekane i uniemożliwiały krojenie?
Upiekłam ten piernik na miodzie spadziowym zamiast melasy. Dałam mleko krowie bezlaktozowe. Ponieważ nie smakują mi ciasta na olejach, zastosowałam masło klarowane, dające fajny karmelowy posmak. Z bakali- rodzynki pomieszane z suszonymi morelami, polewa całkowicie własnej roboty, nie z czekolady i wyszło mi ……… nieeebo w gębie, podziwiane przez rodzinę, że jak to, ciasto ‚bezowe’- bez glutenu, bez jajek laktozy, a przeeeepyszne, aromatyczne. Schowałam w zamrażarce ostatnie kawałki, wyjęłam dziś i jest jeszcze lepsze niż w święta!!! Jak tu zachować figurę ;0). Dziękuję
Czy można zastąpić kwadratową formę inną? Np. Okrągłą? I jeśli tak, to o jakiej średnicy? Bardzo chciałabym wykonać to ciasto, lecz nie posiadam wymienionej formy.
Pozdrawiam
Myślę, że okrągła 22-24 cm
Dziękuję za szybką odpowiedź. Dopiero poznaję Twojego bloga, ale już zdążył zadziwić mnie różnorodnością. Widać, że wkładasz dużo pracy, serca i samej siebie. Blog ma piękną, estetyczną oprawę graficzną. Od strony merytorycznej nic mu nie brakuje. Jesteśmy w podobnym wieku, jesteś dla mnie inspiracją i bardzo Ci dopinguję. Trzymam kciuki! Życzę lawiny pomysłów i sukcesów
pozdrawiam
Dziękuję, pomysły na pewno się nie skończą
Czy zamiast czekolady można użyć karobu i jeżeli tak, to w jakiej ilości?
Czekolada do składnik płynny, a karob sypki. Może lepiej w ogóle pominąć i dodać więcej płynu dla konsystencji. Karob wprowadzi więcej zamieszania do smaku, a przyprawy już robią swoje
Zrobilam wczoraj w ramach (przedwczesnego nieco) probowania przepisow na najblizsze Boze Narodzenie. Piernik wyszedl PRZEPYSZNY! Czekoladowy, pachnacy przyprawami, z orzechami i figami chrzeszczacymi miedzy zebami. Mniam!
Choć lista składników długa, to postanowiłam zrobić ten piernik na Święta. Czy mogę go zrobić 4 dni przed Wigilią? Obawiam się, że skoro jest mokry, to może np. spleśnieć do tego czasu a tego bym nie przeżyła 😀