Miękki, wilgotny piernik bez jajek i masła

1

Mniej więcej w połowie października dopada mnie ogromny apetyt na kawałek wilgotnego piernika. W tym roku wytrzymałam do grudnia i zrezygnowałam z ciasta opierającego się na jajkach, miodzie czy topionym maśle. Opróżniając kuchenne szuflady spisałam prosty, wegański i naprawdę smakowity przepis na miękki, wilgotny piernik z bakaliami, oblany słodką, czekoladową polewą. Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Jeżeli potrzebujecie zamienników pytajcie w komentarzach :)

 

12 kawałków

Miękki, wilgotny piernik bez jajek i mleka

składniki

ciasto
• 100 g mąki owsianej bezglutenowej
• 70 g mąki jaglanej
• 55 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• 1 i ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki imbiru
• ¼ łyżeczki mielonych goździków
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• 150 g mieszanki bakalii (figi, rodzynki, orzechy)
• 100 g suszonych śliwek
• 150 ml naparu mocnej, czarnej herbaty
• 250 ml mleka ryżowego
• 125 ml oleju roślinnego
• 75 g melasy
• 50 g ksylitolu
• 60 g gorzkiej czekolady
polewa
• 50 g gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mleka roślinnego
• 1 łyżeczka ksylitolu

wykonanie

Śliwki zalej gorącą herbatą i odstaw na 15 minut.

Bakalie posiekaj. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawami. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W kielichu blendera umieść śliwki wraz z herbatą. Dodaj czekoladę, olej, melasę, ksylitol i mleko roślinne. Zmiksuj na jednolitą, płynną masę.

Mokre składniki przelej do miski z mąką i dokładnie wymieszaj dużą, silikonową łyżką. Dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy i piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotuj polewę: wszystkie składniki rozpuść razem w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę rozprowadź po wierzchu ciasta.

Smacznego!

 

free-logo

    • Karolina
    • 8 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Bardzo ucieszył mnie ten przepis 😉
    Na co mogę zamienić make owsianą? I czy mogę użyć zwykłego mleka czy lepiej ryżowe?

      • Weronika
      • 9 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Pół na pół ryżową i gryczaną lub kukurydzianą. Może być zwykłe choć polecam używać roślinnego.

    • Hanka
    • 9 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A melasę czym można zastąpić?

    • Gabi
    • 10 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A można użyć syropu z agawy zamiast melasy? I czym mogłabym zastąpić ksylitol, jeśli nadałby się cukier, to w jakich proporcjach?

      • Weronika
      • 10 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Myślę, że tak. Ksylitol 1:1.

    • Ewelina
    • 13 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Cześć! Zamieniłam jaglaną na gryczaną i ciasto wyszło tak kruszące się, że nie można go kroić. Czekolady użyłam 99% a słodycz nadrabiałam stewią w proszku (zamiasst ksylitolu). W czym może leżęć problem? Bo smakowo SUPER 😉

      • Weronika
      • 14 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Wygląda na to, że za dużo mąki, ale w składzie jest sporo płynów i ciacho wychodzi mi miękkie i wilgotne :) Może rzecz w tym,że bakalie były za grubo posiekane i uniemożliwiały krojenie?

    • Beata
    • 30 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Upiekłam ten piernik na miodzie spadziowym zamiast melasy. Dałam mleko krowie bezlaktozowe. Ponieważ nie smakują mi ciasta na olejach, zastosowałam masło klarowane, dające fajny karmelowy posmak. Z bakali- rodzynki pomieszane z suszonymi morelami, polewa całkowicie własnej roboty, nie z czekolady i wyszło mi ……… nieeebo w gębie, podziwiane przez rodzinę, że jak to, ciasto ‚bezowe’- bez glutenu, bez jajek laktozy, a przeeeepyszne, aromatyczne. Schowałam w zamrażarce ostatnie kawałki, wyjęłam dziś i jest jeszcze lepsze niż w święta!!! Jak tu zachować figurę ;0). Dziękuję

    • Julianna
    • 12 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Czy można zastąpić kwadratową formę inną? Np. Okrągłą? I jeśli tak, to o jakiej średnicy? Bardzo chciałabym wykonać to ciasto, lecz nie posiadam wymienionej formy.
    Pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 12 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że okrągła 22-24 cm :)

        • Julianna
        • 13 stycznia 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję za szybką odpowiedź. Dopiero poznaję Twojego bloga, ale już zdążył zadziwić mnie różnorodnością. Widać, że wkładasz dużo pracy, serca i samej siebie. Blog ma piękną, estetyczną oprawę graficzną. Od strony merytorycznej nic mu nie brakuje. Jesteśmy w podobnym wieku, jesteś dla mnie inspiracją i bardzo Ci dopinguję. Trzymam kciuki! Życzę lawiny pomysłów i sukcesów :) pozdrawiam

          • Weronika
          • 13 stycznia 2016
          Odpowiedz

          Dziękuję, pomysły na pewno się nie skończą :)

    • Sylwia
    • 22 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czy zamiast czekolady można użyć karobu i jeżeli tak, to w jakiej ilości?

      • Weronika
      • 23 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Czekolada do składnik płynny, a karob sypki. Może lepiej w ogóle pominąć i dodać więcej płynu dla konsystencji. Karob wprowadzi więcej zamieszania do smaku, a przyprawy już robią swoje :)

    • P
    • 28 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Zrobilam wczoraj w ramach (przedwczesnego nieco) probowania przepisow na najblizsze Boze Narodzenie. Piernik wyszedl PRZEPYSZNY! Czekoladowy, pachnacy przyprawami, z orzechami i figami chrzeszczacymi miedzy zebami. Mniam!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011