Na dłuższy wieczór

15 października 2012 , In: Boże Narodzenie, ciasta, desery, torty
0

Uczczenie jesieni czyli spód orzechowo- daktylowy, lekki biszkopt, kajmak i warstwa śmietankowa dla równowagi.

Torcik orzechowo- kajmakowy:

Potrzebne składniki: – 150 g łuskanych, posiekanych orzechów włoskich, 100 g siekanych daktyli, 4 białka w temp. pokojowej, 200 g cukru,  2 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub zwykłej

– 3 jajka w temp. pokojowej, 100 g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki bezglutenowej lub zwykłej, 1/3 łyżeczki sody

– 400 g masy kajmakowej- gotowej lub własnej (klik), 100 g kremowego serka, łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Orzechy, daktyle i bułkę wymieszaj i odstaw. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Wymieszaj z bakaliami i przełóż do tortownicy o śr. 20- 22 cm. Piecz w temp. 180 stopni C przez 45-60 minut. Ostudź. Przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wbijaj po jednym żółtku a następnie wymieszaj masę łyżką z mąką połączoną wcześniej z sodą. Przelej ciasto do formy tego samego kształtu i piecz 15-20 minut w temp. 190 stopni. Blat orzechowy posmaruj masą kajmakową. Przykryj ostudzonym biszkoptem. Posmaruj serkiem, ozdób ewentualnie orzechami. Krój po godzinnym schłodzeniu.

Smacznego!

    • Weronika
    • 15 października 2012
    Odpowiedz

    Od niedawna zaglądam na twoją stronę.Masz bardzo ciekawe przepisy i oczywiście talent.Lubie gotować chociaż jestem młodsza od ciebie(13 lat)Mam zamiar zrobić ten torcik, ale mam pytanie:jakiej masy gotowej kajmakowej używasz, którą polecasz?

    P.S Twój przepis na babeczki czekoladowe był świetny.Wszyscy u mnie się zajadali,a dla mnie zostawili tylko trzy a były takie dobre:)

  1. Odpowiedz

    Smakowicie to wygląda :) Zapraszam do mnie w wolnej chwili http://z-zycia-gimnazjalisty.blogspot.com/ i me-cd-lt.blogsplot.com

    • Kasia
    • 18 października 2012
    Odpowiedz

    Jakie pyszności! <3

    • ewa
    • 24 października 2012
    Odpowiedz

    Aż slinka cieknie 😀 Chyba się zakochałam :*

    • Ola
    • 2 listopada 2012
    Odpowiedz

    Odwiedziłam Twojego bloga i póki co jestem zachwycona. W kuchni nigdy nie radziłam sobie wyśmienicie, ale odkąd jestem na diecie postanowiłam sama od czasu do czasu coś upichcić ; )

    Odnośnie tego przepisu mam pytanie. Czy ten serek kremowy to zwykły topiony serek, czy coś w rodzaju homogenizowanego? Może banalne pytanie, ale wolę mieć pewność, żeby nie spalić ciasta ; )

      • Weronika
      • 2 listopada 2012
      Odpowiedz

      Dziękuję! :) Kremowy twarożek, nie homogenizowany.

    • polla
    • 10 listopada 2012
    Odpowiedz

    Właśnie piekę pierwszą warstwę i już nie mogę się doczekać wyniku:) pozdrawiam!

Reply to ewa. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011