Najlepsza pizza: z grillowanym tofu i bakłażanem ♥

28 kwietnia 2016 , In: bez jajek, bez orzechów, dania główne
2

Próbowałam już niejednej pizzy. U nas i w różnych zakątkach Europy. Niemal za każdym razem, z przykrością stwierdzam, że bajońskie sumy nijak mają się do oferowanej jakości. Kiedy jesteśmy w miejscu, gdzie razem ze znajomymi możemy zjeść pizzę, widzę jak zerkają na mnie z nadzieją- może ta będzie niezła? Ale nie jest. Spody przypominają na przemian sucharki i ciasto naleśnikowe. A przecież przygotowanie popularnego placka, w wersji bezglutenowej naprawdę nie jest takie skomplikowane. Wystarczy trochę wyczucia, serca i czasu. Skoro chciałam jeszcze kiedyś zachwycić się pizzą, musiałam sama zakasać rękawy. I muszę nieskromnie przyznać, że to ciasto jest wspaniałe. Cieniutkie, chrupiące, a jednocześnie puszyste. Efekt potęguje pieczenie na rozgrzanym kamieniu, ale i przygotowane na blaszce, spełni swoje zadanie.

Skoro opanowałam już zadowalający spód, urozmaicam wypiek dodatkami. Jako, że zbliża się majówka, a za oknem śnieg, ze spiżarni wydobyłam ciężką patelnię grillową. Zrumieniłam na niej ulubione tofu i bakłażana, poplamiłam ciasto pełnym umami sosem pomidorowym i połączyłam ciągnącą mozzarellą. I śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsza pizza jaką jadłam. Nie tylko za czasów bezglutenowych :)

dla 2 osób

Pizza z grillowanym tofu i bakłażanem

składniki

ciasto

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki siemienia lnianego + 9 łyżek gorącej wody
  • 4 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • mąka do podsypania blatu

sos pomidorowy

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • łyżeczka posiekanej drobno papryczki chilli
  • garść listków bazylii

dodatki

  • 7 cienkich plastrów bakłażana
  • 200 g naturalnego tofu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sosu tamari
  • kula mozzarelli
  • pieczarki
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

wykonanie

Przygotuj ciasto: siemię zalej wodą, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier. Dodaj oliwę.

Siemię zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, do uzyskania kleiku. Dodaj do pozostałych składników. Wlej wodę, wsyp sól i wyrób gładkie ciasto. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki. Owiń folią i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut.

W miseczce wymieszaj sos tamari i musztardę. Dodaj 3 łyżki oliwy. Tofu pokrój w plastry i znurz w marynacie. Bakłażany natrzyj oliwą i ziołami prowansalskimi. Tylko z jednej strony.

Przygotuj sos pomidorowy: cebulę zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pozostałe składniki. Duś na małym ogniu, do zredukowania płynu.

Rozgrzej patelnię grillową. Wykładaj bakłażany i tofu i zrumień z dwóch stron.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na dwa cienkie placki. Pokryj sosem i pozostałymi dodatkami.

Piecz około 12 minut, w temperaturze 220 stopni C, z termoobiegiem.

Wyjmij i przestudź 5 minut, a następnie pokrój ostrym nożem do pizzy.

Smacznego!

free-logo

    • Julita
    • 29 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Dzień dobry

    Pani Weroniko,
    Chciałabym zapytać o jakiś dobry przepis na zwykłe kruche ciasto z rabarbarem lub truskawkami ? Nic mi nie wychodzi :-(
    Będę wdzięczna za Pani podpowiedź.
    Pozdrawiam
    Julita

      • Weronika
      • 29 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      O jakie ciasto kruche chodzi? Bez jajek, masła, jakiegoś konkretnego składnika? Proszę wpisać „ciasto kruche” w wyszukiwarkę na blogu, a na pewno coś uda się wybrać :) Można zastosować dowolne owoce.

    • Magdalena
    • 29 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    czym zastąpić siemię lniane? czy babka płesznik byłaby ok?

      • Weronika
      • 29 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że tak. Chodzi o ten specyficzny kleik, który poprawi strukturę ciasta :)

    • Ola
    • 14 maja 2016
    Odpowiedz

    Mniam, muszę przyznać że odkąd jestem na diecie bezglutenowej nie mam zbyt wielkiej przyjemności z jedzenia, bo po pierwsze trudno na mieście zjeść coś fajnego bez glutenu a po drugie sama nie mam zbytnio weny do wymyślania przepisów. Fajnie że jest ktoś taki jak Ty, kto podrzuci sprawdzone przepisy. Jadę po składniki i dziś wieczorem pizza party;)

      • Ewa
      • 27 maja 2016
      Odpowiedz

      Czy siemię lniane spełnia taką samą rolę jak jajko?

        • Weronika
        • 27 maja 2016
        Odpowiedz

        Teoretycznie tak, ale tutaj nie wbijałabym jajka.

    • Martyna
    • 31 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić mąkę gryczaną mąką jaglaną?

      • Weronika
      • 31 maja 2016
      Odpowiedz

      Zamiast niepalonej najlepsza będzie owsiana bezglutenowa, ale na upartego może być jaglana.

    • Paweł
    • 6 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłem żonie na urodziny:) Co prawda urozmaiciłem jeszcze parmezanem, ale pizza naprawdę wspaniała! Ciasto wyszło bardzo klejące, ale dodałem jeszcze sporo mąki ziemniaczanej, trochę ryżowej, więcej drożdży i wyszło ładnie. Jak robiłem pizze do tej pory (jeszcze glutenową), ciężko było to ciasto rozciągnąć na blasze, bo się schodziło, a to nie, rozpłaszczyło się po brzegi bez problemów… tak więc ciasto generalnie lepsze niż ze zwykłej mąki. Dziękuję za przepis, trafia do ulubionych!

      • Weronika
      • 7 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Najlepszy prezent na urodziny! :)

    • Ola
    • 13 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Czy można użyć siemienia lnianego mielonego?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Można spróbować, ale nie wiem czy będzie to ten sam kleik.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011