Żurek (robimy zakwas)

26 marca 2013 , In: Wielkanoc, zupy
1

Nieszczęśliwie przed Świętami wylądowałam w łóżku. Gorączka nie daje mi wygrzebać się spod kołdry. Choć nie mam siły kiwnąć palcem zdaję sobie sprawę, że dzisiaj, najpóźniej jutro zakwas na żurek musi dojrzewać.

Przepis na całą zupę- wybaczcie- udostępnię jutro. Dzisiaj wstęp.

 

Zakwas na wielkanocny żurek

składniki

• 1 l wody
• 10 łyżek mąki bezglutenowej*
• 3 ząbki czosnku
• kilka listków laurowych

wykonanie

Składniki mieszamy dużą, drewnianą łyżką, przelewamy do słoika (użyłam glinianego naczynia), przewiązujemy ściereczką i odstawiamy na 3-5 dni.

_DSC2763

Żurek

składniki

• 1 l domowego bulionu warzywnego
• 2 szklanki zakwasu (więcej lub mniej)
• majeranek
• ząbki czosnku
• sól, świeżo zmielony pieprz
• łyżeczka chrzanu
• 1/3 szklanki śmietanki 30%
• ugotowane na twardo, obrane ćwiartki jajek

wykonanie

Bulion podgrzej, dopraw łyżeczką majeranku i pieprzem. Uzupełnij zakwasem. Zacznij od szklanki, resztę dodawaj uważnie, do smaku. Dodaj chrzan, czosnek, ewentualnie sól. Do śmietany dodaj dwie łyżki zupy, rozrób i wlej do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze tylko chwilę.

Podawaj w chlebie lub głębokim talerzu z ćwiartkami jajek, świeżymi ziołami.

chleb:

Przygotowałam z tego przepisu (klik) w formie bułeczek. Kule z ciasta umieściłam w naoliwionych foremkach żeby rosły wysoko. Odcięłam im ‚kapelusze’ i wydrążyłam środek. Uzupełniłam żurkiem.

Chrupiące, domowe i świeże pieczywo możesz też ułożyć obok talerza z zupą.

Smacznego! :)

* Użyłam pół na pół owsianą z ciecierzycą- ważne żeby mąka była z pełnego, bezglutenowego ziarna. Nie używamy mieszanek.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
21 września 2016

Ajvar pizza

bez jajek, bez orzechów, dania główne
Zobacz więcej
24 lipca 2018

Banh mi ze smażonym boczniakiem

pieczywo
Zobacz więcej
19 grudnia 2011

Miód, orzechy, goździki

ciasta
Zobacz więcej
  1. piękna łyżka :)

  2. Więc i żurek można! Cudownie. Myślałam, że już się pożegnaliśmy. Czekam na c.d. :)

  3. Odpowiedz

    Co za pyszności! :)

    • Sylwia
    • 27 marca 2013
    Odpowiedz

    A może być mąka kukurydziana?

    • ania
    • 3 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Wotam,moj synek ma celiakie,dodatkowo skaze bialkowa i AZS.Chce mu urozmaicic diete i nauczyc roznych smakow.Przypadkowo trafilam na Twojego bloga i bardzo sie ciesze,ze jest ktos,kto sam eksperymentuje,dodatkowo dzieli sie wynikami z innymi.Znasz nasze smaki i na pewno Twoje potrawy sa bardzo zblizone do naszych.Chcialabym skorzystac z Twoich przepisow,ale pol strony zakrywa mi FB zadanie o komentarz.Myslalam,ze jesli dodam i udostepnie Twojego Bloga,to on zniknie,niestety ciagle jest.Czy to tak specjalnie,czy moze ktos wie,jak sie tego pozbyc.Moze potrzebuje specjalnego hasla?Przepraszam,ze bez poslkich znakow,ale pisze z telefonu,ich wstawianie zajeloby mi godzine.Pozdrawiam i prosze o pomoc:-)

      • ANIA
      • 3 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      chyba tylko w telefonie był ten problem..na kompie jest wszystko ok.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011