Żurek (robimy zakwas)

26 marca 2013 , In: Wielkanoc, zupy
1

Nieszczęśliwie przed Świętami wylądowałam w łóżku. Gorączka nie daje mi wygrzebać się spod kołdry. Choć nie mam siły kiwnąć palcem zdaję sobie sprawę, że dzisiaj, najpóźniej jutro zakwas na żurek musi dojrzewać.

Przepis na całą zupę- wybaczcie- udostępnię jutro. Dzisiaj wstęp.

 

Zakwas na wielkanocny żurek

składniki

• 1 l wody
• 10 łyżek mąki bezglutenowej*
• 3 ząbki czosnku
• kilka listków laurowych

wykonanie

Składniki mieszamy dużą, drewnianą łyżką, przelewamy do słoika (użyłam glinianego naczynia), przewiązujemy ściereczką i odstawiamy na 3-5 dni.

_DSC2763

Żurek

składniki

• 1 l domowego bulionu warzywnego
• 2 szklanki zakwasu (więcej lub mniej)
• majeranek
• ząbki czosnku
• sól, świeżo zmielony pieprz
• łyżeczka chrzanu
• 1/3 szklanki śmietanki 30%
• ugotowane na twardo, obrane ćwiartki jajek

wykonanie

Bulion podgrzej, dopraw łyżeczką majeranku i pieprzem. Uzupełnij zakwasem. Zacznij od szklanki, resztę dodawaj uważnie, do smaku. Dodaj chrzan, czosnek, ewentualnie sól. Do śmietany dodaj dwie łyżki zupy, rozrób i wlej do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze tylko chwilę.

Podawaj w chlebie lub głębokim talerzu z ćwiartkami jajek, świeżymi ziołami.

chleb:

Przygotowałam z tego przepisu (klik) w formie bułeczek. Kule z ciasta umieściłam w naoliwionych foremkach żeby rosły wysoko. Odcięłam im ‚kapelusze’ i wydrążyłam środek. Uzupełniłam żurkiem.

Chrupiące, domowe i świeże pieczywo możesz też ułożyć obok talerza z zupą.

Smacznego! :)

* Użyłam pół na pół owsianą z ciecierzycą- ważne żeby mąka była z pełnego, bezglutenowego ziarna. Nie używamy mieszanek.

  1. piękna łyżka :)

  2. Więc i żurek można! Cudownie. Myślałam, że już się pożegnaliśmy. Czekam na c.d. :)

  3. Odpowiedz

    Co za pyszności! :)

    • Sylwia
    • 27 marca 2013
    Odpowiedz

    A może być mąka kukurydziana?

    • ania
    • 3 kwietnia 2013
    Odpowiedz

    Wotam,moj synek ma celiakie,dodatkowo skaze bialkowa i AZS.Chce mu urozmaicic diete i nauczyc roznych smakow.Przypadkowo trafilam na Twojego bloga i bardzo sie ciesze,ze jest ktos,kto sam eksperymentuje,dodatkowo dzieli sie wynikami z innymi.Znasz nasze smaki i na pewno Twoje potrawy sa bardzo zblizone do naszych.Chcialabym skorzystac z Twoich przepisow,ale pol strony zakrywa mi FB zadanie o komentarz.Myslalam,ze jesli dodam i udostepnie Twojego Bloga,to on zniknie,niestety ciagle jest.Czy to tak specjalnie,czy moze ktos wie,jak sie tego pozbyc.Moze potrzebuje specjalnego hasla?Przepraszam,ze bez poslkich znakow,ale pisze z telefonu,ich wstawianie zajeloby mi godzine.Pozdrawiam i prosze o pomoc:-)

      • ANIA
      • 3 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      chyba tylko w telefonie był ten problem..na kompie jest wszystko ok.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011