Najlepsze gofry

1

Pewnego poranka, sporo czasu temu chciałam uraczyć niemieckie koleżanki pysznymi goframi. Z niezidentyfikowanych przyczyn zmuszona byłam wyjąc z gofrownicy podziurawione naleśniki i przygotować w ekspresowym tempie kanapki. Od tamtej pory trzymałam gofrownicę na dnie szuflady zrażona nieudaną próbą. Do wczoraj, kiedy to zobaczyłam maliny i zwyczajnie zamarzyłam o chrupiących, pachnących wanilią gofrach na śniadanie.

20 serduszek

Gofry idealne

składniki:

– 100 g mąki ryżowej

– 25 g mąki z amarantusa

– 25 g mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta sody

– szczypta soli

– 1 łyżka  cukru pudru

– 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 2 jajka (białka i żółtka osobno)

– 3/4 szklanki mleka

– 50 g masła

– jogurt, maliny

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuść w garnuszku.

Białka ubij na sztywną pianę. Sypką mieszankę, żółtka, masło i mleko połącz mikserem. Łyżką wmieszaj białka.

Ciasto odstaw na 15 minut.

Rozgrzej gofrownicę, wylewaj ciasto i piecz w zależności od mocy sprzętu. W gofrownicy o mocy 1000 W piekłam około 3 minut.

Podawaj od razu po przygotowaniu kiedy są jeszcze ciepłe i chrupiące.

Smacznego!

IMG_5215_Snapseed

 

IMG_5209_Snapseed

freelogo

 

    • Ania
    • 28 lipca 2014
    Odpowiedz

    Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie.
    Właśnie zamierzam kupić gofrownicę i waham się, czy wziąć serduszka czy prostokąty.
    Będę musiała spróbować zrobić na jajkach przepiórczych, bo u nas alergia na białko jaja kurzego

    • Odpowiedz

      Czekam na informację, czy na przepiórczych wyszły równie chrupiące:) U nas też alergia na jajko…..

      • Weronika
      • 28 lipca 2014
      Odpowiedz

      Wzięłabym prostokąty :) Niestety nigdy nie próbowałam z przepiórczymi.

    • nina
    • 28 lipca 2014
    Odpowiedz

    My kupliśmy gofrownice i często robimy ze świeżymi owocami syn bardzo się zajada

    • Odpowiedz

      Gofry z owocami to jest to, zawsze mogę je jeść

    • aga
    • 30 lipca 2014
    Odpowiedz

    Slicznie i smacznie wygladaja. Jak myslisz, czym moge zastapic make z amarantusa? moze byc kokosowa?

      • Weronika
      • 31 lipca 2014
      Odpowiedz

      Myślę, że tak :)

    • aga
    • 3 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    Pyszne i chrupiące. Ponieważ strasznie nie lubię smaku mąki amarantusowej dałam jej 10g (jednak super zdrowa :)) i 15g mąki owsianej bg.
    Dziękuję za przepis :)

  1. Odpowiedz

    A czy masło można zastąpić olejem, a jeśli tak to w jakiej ilości?

      • Weronika
      • 4 lipca 2015
      Odpowiedz

      Ok 40 ml, myślę, że spokojnie się udadzą, ale nie będą tak chrupkie.

  2. Odpowiedz

    Czy proszek do pieczenia jest w tym przepisie niezbedny?

      • Weronika
      • 16 lipca 2015
      Odpowiedz

      Warto dodać, struktura będzie idealna.

  3. Odpowiedz

    Wypróbowane. Są mega!!!!

    • Ewa
    • 25 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Nigdy ale to nigdy nie jadłam tak pysznych gofrów, nawet licząc te ze zwykłej mąki. Na pewno jest to jakiś miły akcent mojej diety bezglutenowej. Dziękuję za przepis:))

    • Karolina
    • 22 lutego 2016
    Odpowiedz

    Czy mleko można zastąpić wodą?

      • Weronika
      • 22 lutego 2016
      Odpowiedz

      Myślę, że nie będzie tego efektu.

        • Agata
        • 5 maja 2016
        Odpowiedz

        A może być zamiast tego mleko roślinne, np. ryżowe? Niestety też nie mogę normalnego :(

          • Weronika
          • 5 maja 2016
          Odpowiedz

          Tak, dzisiaj używam już tylko roślinnych :)

    • Sylwia
    • 17 października 2016
    Odpowiedz

    Jaka maka mogę zastąpić amarantusowa? Kukury dziana, czy dodać więcej ryzowej a może użyć jakiegoś gotowego mixu?

      • Agnieszka
      • 1 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Sylwia ja czasami zamiast amarantusowej dodaje kasztanową i super się ona sprawdza w tym przepisie. Mąka dodaje dodatkowy słodki, orzechowy posmak. Polecam!

      • Weronika
      • 19 października 2016
      Odpowiedz

      Może być zarówno kukurydziana jak i ryżowa. To tylko 25 g :)

    • Agnieszka
    • 1 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko muszę Ci powiedzieć, że to są najlepsze gofry jakie jadłam! Długo szukałam idealnego przepisu na gofry bezglutenowe i jak znalazłam ten to robię zawsze tylko z Twojego :) IDEALNE!!!

    • Iwona
    • 24 marca 2017
    Odpowiedz

    Są genialne, bardzo Ci dziękuję Weroniko.

    • Annazglutenowe
    • 5 maja 2017
    Odpowiedz

    Świetne. Nawet udała mi się do nich „bita śmietana”z mleka ryżowego i bezglutenowego śmietan-fixu. Dzieciaki wniebowzięte.

      • Weronika
      • 9 maja 2017
      Odpowiedz

      Super! :) Nie mam pojęcia, proszę się nie przejmować nickiem :)

    • Anna
    • 5 maja 2017
    Odpowiedz

    jak zmienić ten śmieszny nick, coś mi się przykleiło z treści komentarza ? :)

    • Ania
    • 14 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Corcia krzyczy : Mniammmm :-) a ja potwierdzam. Jestem zachwycona smakiem gofrow rownie jak i nalesnikow Pani receptury. Cudownie dziekuje!!!

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Pozdrowienia dla Was! :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011