Upieczmy chleb z bananów

1 sierpnia 2012 , In: ciasta
0

Wiele się ostatnio dzieje. Zwłaszcza w mojej głowie.

Z racji wiadomości z propozycją zrecenzowania książki, postanowiłam rzetelnie przetestować kilka przepisów. Kiedy  tylko z rąk  listonosza odebrałam pakunek, szybko przewertowałam  pachnące strony. Wzrok zawiesiłam na chlebie bananowym. Podobne cudo robiłam już w formie muffin, więc może i przyszła pora na klasyk.

W ciągu dwóch popołudni upiekłam dwa. Niespełna kilka minut od wyciągnięcia z piekarnika (w tym czasie udałam się tylko na chwilę do pokoju, żeby dokończyć z przyjaciółką film) wystarczyło, by pierwszy tajemniczo zniknął. Niech pozostatnie to najlepszą opinią!

Rewelacyjnie aromatyczny, intensywny, dość ciężki. Oto bananowy wyrób z przepisu Michelle Berriedale- Johnson.

 

10- 12 kromek

Chlebek bananowy*

Potrzebne składniki:

-100 g masła (miękkiego) 2 średnie jaja, 3 łyżki mleka (użyłam sojowego), 225 g przesianej mąki z ciecierzycy (pewnie nie macie jej w szafkach- użyłam uniwersalnej bezglutenowej), 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska), 3 duże, dojrzałe banany (przeleżałe, o mocno brązowej skórce)

dla podkreślenia smaku użyłam łyżkę brązowego cukru

– tłuszcz, papier do formy, niewielka keksówka

Sposób przygotowania:

Spód i boki keksówki natłuść i wyłóż niedużym kawałkiem papieru do pieczenia. Masło utrzyj z łyżką cukru. Dodaj po jednym jajku, łyżce mleka a następnie mąkę wymieszaną z sodą. Banany obierz ze skóry i z pomocą widelca zmiażdż na papkę. Zmiksuj z masą.

Ciasto przełóż formy i  włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piecz ponad 1 h. (Przepis nie precyzuje dokładnej temperatury i czasu pieczenia.)

Gotowy krój na kromeczki. Podawaj sam lub z dodatkiem masła.

Smacznego!

*z przepisu Michelle Berriedale- Johnson- „Kuchnia domowa- Dieta bezglutenowa”, z moimi licznymi uwagami

tutaj opiekany 2 minuty w tosterze

    • Mama
    • 1 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Wczorajsze zniknięcie cudnego wypieku potwierdzam.
    W jednej trzeciej sama się do tego przyczyniłam. Aparat leżał nieopodal, więc uznaliśmy, że chlebek pewnie sfotografowany. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, bo dziś była powtórka. :) Przepyszne! Polecam

  1. Odpowiedz

    To mój najukochańszy wypiek! Czytając przepis,stwierdzam, że na pewno go zrobię! :)

  2. Odpowiedz

    Ciekawe, w życiu bym nie pomyślała, że banany mogą nadawać się do pieczenia chleba… ;DD

    • Livia
    • 19 października 2012
    Odpowiedz

    Hmmm, a ja nie mam mąki bezglutenowej, ale za to mam z ciecierzycy. Muszę spróbować! Pozdrawiam!

    • Tunia
    • 11 listopada 2012
    Odpowiedz

    A mi nie wyszedł… Musiałam go wywalić… :(

      • Weronika
      • 11 listopada 2012
      Odpowiedz

      Co to znaczy nie wyszedł? Może niesłusznie uznany za zakalec?

  3. Odpowiedz

    A mi chyba wyszedł :)

    Co prawda w smaku czuć trochę mąkę, ale to pewnie dlatego, że miałem tylko 1 banana i robiłem pół porcji. Co do mąki to użyłem bezglutenowy mix chlebowy z małym dodatkiem mąki amarantusowej.

    I kolacja gotowa! 😀

    • _al
    • 7 marca 2013
    Odpowiedz

    Jakiej firmy sody oczyszczonej użyłaś? Niestety, w sklepie nie widziałam żadnej, która nie miała napisane, że może zawierać śladowe ilości glutenu… Czy sodę można zastąpić proszkiem do pieczenia?

      • Weronika
      • 12 marca 2013
      Odpowiedz

      Dr.Oetker. Jeżeli chodzi o takie dodatki dostępne w marketach to właśnie ta marka nie ma żadnej niebezpiecznej informacji. Ilość proszku podwajamy :)

  4. Odpowiedz

    Też mam tą książkę co Ty na zdjęciu ale w ogóle z niej nie korzystam, bo prawie wszędzie w przepisie jest napisane mąka z ciecierzycy a ja nie mogę jej dostać w sklepach. Można użyć innej, jeśli tak to jaką w zamian polecasz?:)

      • Weronika
      • 26 lipca 2013
      Odpowiedz

      Upiekłam ten chlebek, a potem więcej nie zajrzałam :) Nic szczególnego niestety, jak większość książek bezglutenowych, a wielka szkoda. Mąkę z ciecierzycy znalazłam w Balviten.com ale jej posmak jest bardzo charakterystyczny i zmienia odbiór ciast. W zamian nada się każda inna uniwersalna w tych przepisach lub owsiana, ryżowa etc. :)

    • Magda
    • 23 września 2013
    Odpowiedz

    Mąkę z ciecierzycy możecie zrobić z ciecierzycy, mieląc ją w młynku. Tak jak kaszę gryczaną mieli się na mąkę gryczaną i ryż na ryżową 😉

  5. Odpowiedz

    Na szybko, chce zrobić ten chlebek jutro, ale bez mleka i jajek. Myślisz, że wyjdzie? Masło zastąpię olejem, jajka czym? Glutem z siemienia lnianego?

      • Weronika
      • 13 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Powinno się udać 😉

  6. Odpowiedz

    Chlebuś smaczny,można spokojnie pominąć cukier :-).Polecam

  7. Odpowiedz

    chlebek bardzo smaczny i godny polecenia!Piekłam z cieciorką,super!

    • joanna
    • 2 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wyszedł! Dzieci zjadają ze smakiem. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011