Pascha

23 marzec 2013 , In: desery, Wielkanoc
0

Jeżeli pascha to tylko od serca, z uczciwie przygotowanym twarożkiem, w każdym kęsie nasiąknięta wanilią, której smaku nie można pomylić z żadnym sztucznym aromatem. 

Sposób na łatwe i pewne wytrącenie się twarożku podpatrzyłam dawno temu w lawendowym domu.

Niewielka pascha dla sześciu osób:

Potrzebne składniki:

– 1 l mleka*, 2 duże jajka, 200 g śmietany 18%, laska wanilii przekrojona na pół

Sposób przygotowania (najlepiej wieczorem):

Mleko z laską wanilii doprowadź do wrzenia. W śmietanie rozbełtaj jajka. Dodaj do niemal kipiącego mleka i na małym ogniu mieszaj do zważenia się całości. Odstaw do wystudzenia.

Sitko wyłóż gazą, lub czystą ściereczką i odciśnij na niej twarożek. Pozostaw do odsączenia na całą noc. Rano usuń wanilię.

100 g miękkiego masła, 100 ml śmietanki 30%, 150 g cukru pudru, skórka pomarańczowa

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę z pudrem. Dodaj po łyżce twarożku, a następnie wlej śmietankę. Do kremowej masy dodaj skórkę pomarańczową.

Paschę przełóż ponownie na sitko wyłożone gazą, przykryj i umieść w lodówce na 2 godziny.

Podawaj po przełożeniu na talerz.

Smacznego!

*żadnych niskotłuszczowych

_DSC2548

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
16 marzec 2012

Efekt rolowany

ciasta
Zobacz więcej
14 maj 2012

Efekt tiramisu…

desery
Zobacz więcej
19 marzec 2012

Aromat wanilii, różowy krem

Bez kategorii
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    składniki dostępne :) chyba skuszę się na zrobienie tej paschy :)

  2. Super! Weroniko, co sądzisz dodawaniu inuliny do wypieków, próbowałaś? Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 24 marzec 2013
      Odpowiedz

      Dobry pomysł :) Błonnika nigdy za dużo, choć trzeba zacząć od mniejszych dawek. Ja nigdy nie dodawałam.

  3. Odpowiedz

    Nie wiem czy zrobię, bo nie przepadam za tego typu ciachami, ale kto wie?

      • Weronika
      • 24 marzec 2013
      Odpowiedz

      Żadne to ciasto. Lekki serek, przepyszny.

    • Anna
    • 27 marzec 2013
    Odpowiedz

    dziś zrobiłam pierwszy krok, czyli zakwaszenie mleka i odsączenie i… już podjadam efekt – serek, który pierwszy raz sama uzyskałam – PYSZOTA!!!! jutro powtórka kroku pierwszego bo niewiele twarożku zostało. Hahhaha! :)

  4. A taka paschę to się je samą? z chlebem? czy jak?
    Wyglada smakowicie ! 😉 A! I nowe zdjęcia sa przecudne 😉

      • Weronika
      • 30 marzec 2013
      Odpowiedz

      Samą, jak serniczek 😉

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011