Pepparkakor

0

Nigdy nie miałam okazji chrupać pepparkakorów z IKEA a sporo o nich czytałam. Na diecie bezglutenowej mogę upiec własne, wzorując się na przepisie lepszych ode mnie. 

Kruche ciasteczka pachnące pięknie imbirem, kruche. Ich szczególną właściwością jest …znikanie.

Ciasto owinięte folią można przechować kilka dni w lodówce. Wyjęte, niespełna 10 minut przed pieczeniem, bardzo dobrze się wałkuje.

Pieczcie już dziś, zamknijcie w blaszanej puszce i sprawcie sobie listopadową przyjemność!

 

przepis ze smakowitego Delicious Days, przetłumaczony przez Liskę 

Pepparkakor

Pierniczki imbirowe jak z IKEA

składniki:

– 150g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego), 110 g masła, 100 g brązowego cukru

– 375 g mąki bezglutenowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (a najlepiej więcej), 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli

– 1 duże jajko

wykonanie:

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotuj lekko do czasu, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą.
Zagnieć przy pomocy miksera – zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Dodaj odrobinę mąki jeśli ciasto będzie zbyt klejące do tego, by ulepić z niego kulę. Przykryj kulę folią przezroczystą i schłódź w lodówce ok. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st C. Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkuj je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie. Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.
Piecz na papierze lub na macie silikonowej przez 8-10 minut – do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Uważaj, im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia.

Smacznego!

_DSC3312_Snapseed

_DSC3319_Snapseed

    • Zosia
    • 17 listopada 2013
    Odpowiedz

    U mnie pepparkakor z przepisu z Ikei są świąteczną tradycją od dzieciństwa! Razem z najróżniejszymi foremkami, których przybywa z każdym rokiem :)
    Uwielbiam zdjęcia na Twoim blogu! c:

      • Weronika
      • 17 listopada 2013
      Odpowiedz

      Ciasteczka są świetne, u mnie też się tak chyba stanie. Dziękuję :)

  1. Odpowiedz

    A ja i tu zapytam o mieszankę, której użyłaś Weroniko :-)

      • Weronika
      • 15 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Doves Farm, bez kukurydzy, ale Schaer też będzie ok.

    • Ana
    • 9 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Weroniko, jakie mąki i ich proporcje proponujesz użyć zamiast gotowej mieszanki?

    • Ania
    • 18 grudnia 2017
    Odpowiedz

    A mają szansę wyjść z miodem zamiast melasy? 😉

    • Mari
    • 18 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Ja także chciałabym zapytać o skład domowej mieszanki. Te z paczki maja dużo chemii i jeśli mogę, to unikam ich stosowania na korzyść własnych mikstur:)

Reply to Jagoda. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011