Perfekcyjny keks

28 grudnia 2012 , In: Boże Narodzenie, ciasta
0

Delikatny, wilgotny dzięki kosteczkom jabłka, najlepszy przepis na keks.  Powtarzany, zmieniany, pachnący wanilią, mój ulubiony! Tym razem z lukrem mandarynkowym.

 

Keks:

Potrzebne składniki:

– 5 jajek (koniecznie w temp. pokojowej), 175 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią lub aromatyzowanego wanilią sposobem domowym, 175 g mąki bezglutenowej (np. owsiana- gryczana pół na pół), ok 150 g jabłek pokrojonych w kosteczkę, 1 łyżka mielonego lnu, mielonych orzechów, ewentualnie bułki tartej, 200 g posiekanych bakalii (orzechów, migdałów, nerkowców, żurawin, fig, moreli, jagód)

– papier do pieczenia, odrobina masełka do formy

Sposób przygotowania:

Bakalie wymieszaj dobrze z jabłkami i lnem. Foremkę natłuść lekko, wyłóż papierem. Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę około 7 minut. Wymieszaj z mąką dodawaną łyżka po łyżce a następnie bakaliami.

W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka i połącz drewnianą łyżką w masą.

Ciasto wylej do keksówki i piecz 1 h.

Opcjonalnie przygotuj lukier: mandarynkę przekrój w poprzek i usuń pestki. Wyciśnij sok i wymieszaj ze szklanką cukru pudru. Polej ciasto.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Delikatny i rozpływający się w ustach! :)

  2. Odpowiedz

    Hej, wygląda pysznie!
    Czy nie dodajesz żadnego proszku do pieczenia ani sody? Pozdrawiam

    Kasia

      • Weronika
      • 7 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Nie ma potrzeby.

  3. Odpowiedz

    Pyszny. Bardzo lekki i smaczny. Chyba dzięki tym jabłkom. Pozdrawiam

  4. Odpowiedz

    Weroniko, a w jakiej temperaturze piec keks? czy mogę go upiec w małej, podłużnej blaszce? Jestem początkującą kucharką i prosiłabym o dokładne instrukcje. Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 15 grudnia 2013
      Odpowiedz

      180 stopni. Tak, mała, podłużna blaszka to keksówka.

  5. Odpowiedz

    Weroniko, mam pytanie: jakiej wielkości jest keksówka, w której piekłaś ten keks? „Odziedziczyłam” po koleżance taką foremkę, ale chyba dość dużą – dł. ok. 30cm, szer. ok. 10cm? Nie mam porównania do innych, może powinnam podwoić składniki?
    Przy okazji: dziś upiekłam pepperkaker wg Twojego przepisu – pyszne :)

      • Weronika
      • 21 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Moja mniejsza ma 20 cm ale jest węższa, nie podwajałabym składników, keks po prostu będzie wyższy :)

    • Aga
    • 16 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Kesk wyszedl rzeczywiscie wspanialy! Jest wilgotny, ale nie zakalcowaty, ma duzo bakalii, ladnie pachnie. Polecam i dziekuje za kolejny fajny przepis :)

    • Ola
    • 17 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można dać cukier brazowy zamiast zwykłego bo boje się ze może nie wyjść ciasto?

    • Ewa
    • 18 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Jakie jablka sa najlepsze- czy kwasne typu reneta, czy slodkie, czy soczyste?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011