Perfekcyjny keks

28 grudnia 2012 , In: Boże Narodzenie, ciasta
0

Delikatny, wilgotny dzięki kosteczkom jabłka, najlepszy przepis na keks.  Powtarzany, zmieniany, pachnący wanilią, mój ulubiony! Tym razem z lukrem mandarynkowym.

 

Keks:

Potrzebne składniki:

– 5 jajek (koniecznie w temp. pokojowej), 175 g cukru, 2 łyżeczki cukru z wanilią lub aromatyzowanego wanilią sposobem domowym, 175 g mąki bezglutenowej (np. owsiana- gryczana pół na pół), ok 150 g jabłek pokrojonych w kosteczkę, 1 łyżka mielonego lnu, mielonych orzechów, ewentualnie bułki tartej, 200 g posiekanych bakalii (orzechów, migdałów, nerkowców, żurawin, fig, moreli, jagód)

– papier do pieczenia, odrobina masełka do formy

Sposób przygotowania:

Bakalie wymieszaj dobrze z jabłkami i lnem. Foremkę natłuść lekko, wyłóż papierem. Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę około 7 minut. Wymieszaj z mąką dodawaną łyżka po łyżce a następnie bakaliami.

W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka i połącz drewnianą łyżką w masą.

Ciasto wylej do keksówki i piecz 1 h.

Opcjonalnie przygotuj lukier: mandarynkę przekrój w poprzek i usuń pestki. Wyciśnij sok i wymieszaj ze szklanką cukru pudru. Polej ciasto.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Delikatny i rozpływający się w ustach! :)

  2. Odpowiedz

    Hej, wygląda pysznie!
    Czy nie dodajesz żadnego proszku do pieczenia ani sody? Pozdrawiam

    Kasia

      • Weronika
      • 7 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Nie ma potrzeby.

  3. Odpowiedz

    Pyszny. Bardzo lekki i smaczny. Chyba dzięki tym jabłkom. Pozdrawiam

  4. Odpowiedz

    Weroniko, a w jakiej temperaturze piec keks? czy mogę go upiec w małej, podłużnej blaszce? Jestem początkującą kucharką i prosiłabym o dokładne instrukcje. Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 15 grudnia 2013
      Odpowiedz

      180 stopni. Tak, mała, podłużna blaszka to keksówka.

  5. Odpowiedz

    Weroniko, mam pytanie: jakiej wielkości jest keksówka, w której piekłaś ten keks? „Odziedziczyłam” po koleżance taką foremkę, ale chyba dość dużą – dł. ok. 30cm, szer. ok. 10cm? Nie mam porównania do innych, może powinnam podwoić składniki?
    Przy okazji: dziś upiekłam pepperkaker wg Twojego przepisu – pyszne :)

      • Weronika
      • 21 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Moja mniejsza ma 20 cm ale jest węższa, nie podwajałabym składników, keks po prostu będzie wyższy :)

    • Aga
    • 16 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Kesk wyszedl rzeczywiscie wspanialy! Jest wilgotny, ale nie zakalcowaty, ma duzo bakalii, ladnie pachnie. Polecam i dziekuje za kolejny fajny przepis :)

    • Ola
    • 17 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można dać cukier brazowy zamiast zwykłego bo boje się ze może nie wyjść ciasto?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011