Pierniczki last minute (bez jajek)

1

Chociaż w archiwum bloga znajdziecie przepisy na kilka rodzajów pierniczków, tak naprawdę piekłam je dawno temu i na szybko nie jestem w stanie wiele o nich powiedzieć. W okresie świątecznym wolę oddać się rolowaniu makowców, ucieraniu wykwintnych serników czy przekładaniu biszkoptów rozmaitymi kremami. Często pytacie jednak o sprawdzoną recepturę na świąteczne ciasteczka. Jestem zwolenniczką łatwych receptur dlatego wczoraj przygotowałam jedną z tych dziecinnie prostych. Proporcje bardzo łatwo zapamiętać, a ciasto wystarczy wymieszać łyżką, a następnie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Jeżeli dodatkowo potrzebujecie oddechu i chwili medytacji przed Świętami, możecie zrobić lukier i przysiąść do subtelnego ozdabiania :)

 

25-30 sztuk

Szybkie i łatwe pierniczki bez jajek

składniki

pierniczki

  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 40 g masła lub oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

lukier królewski

  • 1 białko jaja
  • 200-250 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Miód, masło i cukier rozpuść w garnuszku, a następnie dodaj do suchych składników. Wymieszaj dokładnie łyżką.

Ciasto rozwałkuj tylko i wyłącznie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Foremkami wykrawaj dowolne kształty i przekładaj ciasteczka na blachę.

Pierniczki piecz 7-9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Powinny być wciąż delikatnie miękkie. Stwardnieją na blacie.

Wystudzone pierniczki możesz polukrować. Białko ubij lekko mikserem z cukrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

dsc_8983_snapseed

dsc_8987_snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 października 2013

Kruche ze śliwkami

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
15 października 2012

Na dłuższy wieczór

Boże Narodzenie, ciasta, desery, torty
Zobacz więcej
19 listopada 2011

Polsko- francuska baba biszkoptowa

ciasta
Zobacz więcej
    • Iza
    • 23 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czy mąkę owsianą mogę zastąpić jaglaną? nie lubię owsianej :-( Wesołych Świąt!

    • SARA
    • 11 marca 2017
    Odpowiedz

    Hej! Czy pierniczki zmiękną pod kilku dniach? Lub na następny dzień? Moje są dość twarde i nie wiem czy zachowają się jak standardowe pierniki :)

    Pozdrawiam!

    • Magdalena
    • 12 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witam,

    powielam pytanie, czy pierniczki zmiękną po jakimś czasie?
    Pozdrawiam!

    • Magda
    • 13 grudnia 2017
    Odpowiedz

    To jak z tą mąką owsianą? można zastąpić inną gryczaną lub jaglaną? Dzięki :)

    • Iwona
    • 3 grudnia 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Powielam pytanie zadane przed rokiem, czy pierniczki zmiękną po jakimś czasie czy pozostaną twardo kruche. Pozdrawiam

      • Magdalena
      • 7 grudnia 2018
      Odpowiedz

      Your comment is awaiting moderation.

      Szkoda że nie ma odpowiedzi

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011