Pierniczki last minute (bez jajek)

1

Chociaż w archiwum bloga znajdziecie przepisy na kilka rodzajów pierniczków, tak naprawdę piekłam je dawno temu i na szybko nie jestem w stanie wiele o nich powiedzieć. W okresie świątecznym wolę oddać się rolowaniu makowców, ucieraniu wykwintnych serników czy przekładaniu biszkoptów rozmaitymi kremami. Często pytacie jednak o sprawdzoną recepturę na świąteczne ciasteczka. Jestem zwolenniczką łatwych receptur dlatego wczoraj przygotowałam jedną z tych dziecinnie prostych. Proporcje bardzo łatwo zapamiętać, a ciasto wystarczy wymieszać łyżką, a następnie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Jeżeli dodatkowo potrzebujecie oddechu i chwili medytacji przed Świętami, możecie zrobić lukier i przysiąść do subtelnego ozdabiania :)

 

25-30 sztuk

Szybkie i łatwe pierniczki bez jajek

składniki

pierniczki

  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 40 g masła lub oleju kokosowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

lukier królewski

  • 1 białko jaja
  • 200-250 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Miód, masło i cukier rozpuść w garnuszku, a następnie dodaj do suchych składników. Wymieszaj dokładnie łyżką.

Ciasto rozwałkuj tylko i wyłącznie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.

Foremkami wykrawaj dowolne kształty i przekładaj ciasteczka na blachę.

Pierniczki piecz 7-9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Powinny być wciąż delikatnie miękkie. Stwardnieją na blacie.

Wystudzone pierniczki możesz polukrować. Białko ubij lekko mikserem z cukrem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

dsc_8983_snapseed

dsc_8987_snapseed

free-logo

    • Iza
    • 23 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czy mąkę owsianą mogę zastąpić jaglaną? nie lubię owsianej :-( Wesołych Świąt!

    • SARA
    • 11 marca 2017
    Odpowiedz

    Hej! Czy pierniczki zmiękną pod kilku dniach? Lub na następny dzień? Moje są dość twarde i nie wiem czy zachowają się jak standardowe pierniki :)

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • sundayafternoon coffeetime
  • driptime w ministerstwokawy
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Dobranoc warsawbynight
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes

Blog roku 2011

Blog roku 2011