Pizza pieczona na kamieniu

0

Kiedy Schar zaprosił mnie do Mediolanu, ostatniego wieczoru zostaliśmy zabrani na ucztę do eleganckiej pizzerii. Właściciel, przyjazny, charyzmatyczny Włoch doglądał wszystkich gości i opowiadał, że ciasto pieczone jest bardzo krótko w piekielnie wysokiej temperaturze, zawiera sporo drożdży i oczywiście mieszankę Schar :) Spędziliśmy przemiły wieczór, a pizza była tak idealna, że pod pretekstem spróbowania jej ponownie mogłabym wsiąść w samolot, spałaszować trzy i wrócić.

Któregoś letniego dnia kupiłam kamień do pizzy. Obejrzałam z każdej strony i schowałam głęboko. Dopiero dzisiaj przetarłam karton z kurzu i przyjrzałam się temu niepozornemu sprzętowi na nowo. Kamień należy rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury dzięki czemu ciasto ma szansę piec się równomiernie w bardzo szybkim czasie. I chociaż o sukcesie wypieku stanowi przede wszystkim dobrze wyrośnięte, pulchne ciasto drożdżowe, wypiekanie na kamieniu sprawi, że pizza będzie chrupiąca, napowietrzona i niesamowicie kusząca.

Prezentuję więc przepis na najlepsze ciasto jakie zagniotłam do tej pory i najpyszniejszy placek jaki zdarzyło mnie się w ostatnim czasie popełnić. Spróbujcie koniecznie, a ja pomarzę o małym bistro, w którym obowiązkowo ustawię wielki piec do pizzy!

DSC_9145_Snapseed

Pizza pieczona na kamieniu

składniki

• 150 g mąki ziemniaczanej
• 100 g kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę
• 3 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek ciepłej wody
• 4 g drożdży instant
• ½ łyżeczki cukru
• ok. 150 ml wody
• 1 łyżka oliwy
• mąka ziemniaczana do podsypania
• dodatki

wykonanie

Siemię zalej wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Mąkę przesiej, połącz z drożdżami, cukrem i oliwą. Siemię zmiksuj blenderem i dodaj do składników. Wlej wodę i połącz wszystko mikserem. Następnie wyrób ciasto ręką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Kamień do pizzy umieść w zimnym piekarniku i rozgrzej do najwyższej temperatury. Nagrzewanie powinno zająć minimum pół godziny.

Pulchne ciasto możesz podzielić na kilka części lub przygotować jedną, sporą pizzę. Użyj dużej deski, posyp mąką i rozwałkuj ciasto. Pokryj sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

Otwórz piekarnik i zwinnym ruchem zsuń pizzę na gorący kamień. Piecz 5-7 minut.

Krój po chwilowym ostygnięciu i serwuj natychmiast.

Voila!

DSC_9174_Snapseed

DSC_9199_Snapseed

free-logo

 

    • ewelina
    • 10 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Czy można upiec nie mając kamienia?

      • Weronika
      • 10 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Pewnie, chociaż efekt będzie nieco inny.

    • Karolina
    • 13 stycznia 2016
    Odpowiedz

    A gryczaną niepaloną można zamienić na zwykła m.gryczaną?

      • Weronika
      • 13 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Tak, chociaż gryczana niepalona po zmieleniu ma wspaniałą, delikatną fakturę.

        • Karolina
        • 16 stycznia 2016
        Odpowiedz

        W czym mielisz kaszę?

          • Weronika
          • 17 stycznia 2016
          Odpowiedz

          Thermomix :)

  1. Odpowiedz

    A gdzie można kupić taki kamień? Widziałem je co prawda w kilku sklepach internetowych ale były dośc cienkie (2-3 cm). Po drugie, w jakis posób wyłożyć pizzę na gorący kamień bez jej uszkodzenia???

      • Weronika
      • 21 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Mój nabytek to Jamie Oliver, zakupiony w MyKitchen.pl. Kamień jest cienki i nie ma w tym nic złego :) Tak jak napisałam, pizzę należy zsunąć z deski podsypanej porządnie mąką. Można użyć też specjalnej, szerokiej łopatki, ale nie jest to konieczne. Ja nie posiadam.

      • Odpowiedz

        Wczoraj w „Kuchennych Rewolucjach” był świetny pomysł podawania steków na gorącym kamieniu. Rewelacja – oryginalne a jak ktoś nie lubi krwistego mięsa może sobie „dopiec”. Wykorzystanie kamieni do pieczenia ostatnimi czasy staje się coraz szersze.

    • Estera
    • 2 lutego 2016
    Odpowiedz

    Witam, czy pizze trzeba piec od razu czy też mogę zrobić ciasto, zostawić w misce a za 4 godziny rozwałkować i upiec?

      • Weronika
      • 2 lutego 2016
      Odpowiedz

      W takim wypadku poleciłabym wyrastanie w lodówce :) Wydaje mi się, że w cieple to za długo.

    • Estera
    • 6 lutego 2016
    Odpowiedz

    Pizza wyszła pyszna! Dziękuję za przepis i polecam innym!

    • Agnieszka
    • 5 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy siemię lniane ma być zmielone czy całe ziarna ? Dzięki za odpowiedź :)

    • Agata
    • 6 maja 2016
    Odpowiedz

    Hej, używałaś sera roślinnego? Ja mogę się posiłkować tylko takim i mam wątpliwości, czy tak ładnie się rozpuści…

      • Weronika
      • 8 maja 2016
      Odpowiedz

      Bardzo mi nie podchodzą te roślinne, sama nie kupuję. W internecie, szczególnie na anglojęzycznych blogach, jest masa przepisów na domowe serki roślinne i niektóre bardzo ładnie się topią. Na pewno w przyszłości będę kombinować z alternatywami, ale na razie się nie wyrabiam :)

    • ola
    • 18 lipca 2016
    Odpowiedz

    kupuje gotowa mielona make bo nie mam jak jej mielic, szklanka kaszy to ile bedzie szklanek maki?

      • Weronika
      • 19 lipca 2016
      Odpowiedz

      Nie wiem, ale wystarczy skorzystać z wagi kuchennej :) Potrzebujemy po prostu 100 g mąki.

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj. Niepotrzebnie wlałam całą wodę, bo ciasto było baaardzo rzadkie. Dodałam mąki jednej i drugiej, wrzuciłam resztę drożdży z paczki. Wyszło smacznie, ale nie wypiekła się tak dobrze jak Twoja – spód chrupiący, ale pod sosem jakby lekko mokra. Jadalna, ale do dopracowania na pewno. Za mokre ciasto? czy za gruby placek zrobiłam? jak myślisz Weroniko?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • driptime w ministerstwokawy
  • sundayafternoon coffeetime
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Dobranoc warsawbynight
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree

Blog roku 2011

Blog roku 2011