Piernik last minute

17 listopad 2013 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
1

Niedawno słońce rumieniło krągłe owoce na jabłonkach, dzisiaj przymrozek ubiera policzki w delikatną purpurę. Czas mknie co tchu i zanim się obejrzymy, trzeba będzie upychać w samochodzie pachnące świerki i pastować podłogę na jedyny taki dzień w roku.

Sklepy przystrajają się już w barwne światełka. W marketach piętrzą się czekoladowe Mikołaje, a ja z dala od zgiełku, wolę upiec pomarańczowy piernik z kawałkami chrupiących orzechów. Nadaje się na mroźny listopad a przed samymi świętami będzie last minutowym wybawieniem dla każdego.

 

10-12 kawałków

Pomarańczowy piernik z orzechami

składniki:

– 150 g mąki bezglutenowej, przesianej, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 płaska łyżeczka kakao

– 150 g miodu, 2 łyżki brązowego cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 50 g masła

– skórka otarta z jednej pomarańczy, 60 g orzechów włoskich, posiekanych drobno

– lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy, 100 g cukru pudru

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, przyprawami i kakao.

Miód podgrzej w garnuszku z masłem do rozpuszczenia.

W sypkiej mieszance zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn. Wbij jajko, wlej mleko i dokładnie utrzyj mikserem. Na koniec wymieszaj ze skórką i orzechami.

Przełóż do keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

Składniki na lukier wymieszaj dobrze łyżką i polej nim ciepłe ciasto.

Smacznego!

_DSC3173_SnapseedW cieście widoczne są małe rowki niebędące jednak zakalcem, to małe problemy z piekarnikiem. Ciasto jest puszyste i nie wpłynęło to na jego cudowny smak.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
11 sierpień 2015

Rukola na słodko

bez jajek, bez orzechów, bez soi, sałatki
Zobacz więcej
21 wrzesień 2016

Ajvar pizza

bez jajek, bez orzechów, dania główne
Zobacz więcej
8 październik 2011

Tarta …grzechu warta!:)

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Wygląda super i nabieram ochoty na prace w kuchni przy pierniczku. Czy zamiasta gałki i imbiru mozna dać przyprawe orientalną?

    • krys
    • 17 listopad 2013
    Odpowiedz

    smacznie wygląda, a ze uwielbiam pierniki to go zrobię :)

    • Asia
    • 21 listopad 2013
    Odpowiedz

    A jakiej mąki bezglutenowej użyłaś? Zapowiada się pysznie!

      • Weronika
      • 21 listopad 2013
      Odpowiedz

      Doves Farm- mieszanka bez kukurydzy. A nadadzą się inne, np. Schar.

    • Ada
    • 22 listopad 2013
    Odpowiedz

    …wygląda apetycznie … ale ile dać masła ?

      • Weronika
      • 23 listopad 2013
      Odpowiedz

      50 g, uhh, już dodaję :)

  2. Odpowiedz

    a czy z firmy bezgluten biszkoptowa mąka się nadaje?

      • Weronika
      • 25 listopad 2013
      Odpowiedz

      Nie wiem jaki jest skład.

  3. Odpowiedz

    Hej! czy zamiast kakao można dodać karob?? jakoś do tej pory nie udało mi się znaleźć żadnego bezglutenowego :(

      • Weronika
      • 27 listopad 2013
      Odpowiedz

      Tak. A kakao „Celiko”.

  4. Odpowiedz

    Mam parę pytan:
    1.Czy jesli zamienie maslo na olej uda się?
    2.Czy mogę pominąć imbir?
    3.Jeśli nie dodam tych kilka lyzek cukru bedzie slodkie?
    4.Kiedy przepisy na Święta? 😀

    • Basia
    • 7 listopad 2015
    Odpowiedz

    Dzień dobry
    Z wielkim zainteresowaniem przeglądam Twój blog, już wyrasta mi chlebek z Twojego przepisu. Chciałam zapytać o mąki- czasem podajesz jakieś konkretne, typu gryczana, ziemniaczana a czasem ‚bezglutenowa’ – czy to pojęcie odnosi się do gotowych mieszanek? Do tej pory nie używałam żadnych tego typu gotowców, bo to właściwie same skrobie z dodatkami, typu gumy. Wyżej podajesz nazwę angielskiego producenta, ew. dostępną w Polsce niemiecką Schar. Czy Twoim zdaniem użycie takich mieszanek jest czasem nieuniknione?
    Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga:-)

      • Weronika
      • 7 listopad 2015
      Odpowiedz

      Kiedy zaczynałam eksperymentować dodawałam mieszanki bo nie wiedziałam, że można inaczej :) Schar (włoski )jest świetny w przygotowywaniu puszystych bułeczek, chałek i wszelkich drożdżowych. W innych przepisach nie ma sensu używać chemii, wystarczy mąka ryżowa, owsiana, ziemniaczana, ewentualnie gryczana czy jaglana.

        • Basia
        • 7 listopad 2015
        Odpowiedz

        Schar już nawet w Rossmannie się pojawił i jakoś mi się z niemieckimi produktami skojarzył:-)
        Czy widzisz możliwość upieczenia tego piernika ze zwykłych mąk, jednoskładnikowych, czy jednak zalecałabyś mieszankę?

          • Weronika
          • 9 listopad 2015
          Odpowiedz

          Jasne, dałabym 50 g ryżowej, 50 g owsianej bezglutenowej i 50 g ziemniaczanej. Powodzenia!

    • Maria
    • 4 grudzień 2015
    Odpowiedz

    Mam ogromny apetyt na świątecznego piernika :) czy masło można by zastąpić olejem?

    • Agnieszka
    • 12 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Upiekłam, wyrósł na 3 cm…czy na pewno aż taka mała ilość mąki?

    • Paula
    • 17 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Witaj, wygląda super! mam ochote na taki piernik :) Mam pyt. ile trzeba dodać mieszanki przyprawy korzennej, bo mam tylko taką mieszaną postać tych przypraw? pozdrawiam

    • Ewa
    • 21 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Czy mogę użyć mąki jaglanej zamiast którejś z wymienionych powyżej? (bezglutenowa owsiana, ryżowa). Z góry dziękuję za odpowiedź

      • Weronika
      • 22 grudzień 2017
      Odpowiedz

      Jaglana zamiast ryżowej :)

    • Karolina
    • 22 grudzień 2017
    Odpowiedz

    Czym można zastąpić jajko? Może octem?

      • Weronika
      • 22 grudzień 2017
      Odpowiedz

      Jest wiele zamienników jajek, ale jeżeli konkretnego przepisu nie testowałam z żadnym z nich, to niestety nie podpowiem. Nie ma złotej zasady co do proporcji, które miałyby się zawsze sprawdzić. Może warto upiec np. ciasto herbaciane z dodatkiem przyprawy korzennej. Jest pyszne i bez jajka :)

    • Kasia
    • 18 styczeń 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Piernik wyszedł wyśmienity! – puszysty, odpowiednio wilgotny, aromatyczny. Uwielbiam ciasta ze skórką pomarańczy. Użyłam mąki owsianej i gotowego miksu. Dziękuję za przepis.

    • Luiza
    • 19 styczeń 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Polecam. Piernik wyszedł przepyszny. To będzie mój ulubiony przepis :) Dodałam dodatkowo pokrojone suszone śliwki i daktyle oraz powidła śliwkowe. Domownicy nie wierzyli, że na mące ryżowej, owsianej i ziemniaczanej. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

Reply to Ewa. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011