Spiżarniane porządki: razowe ciasteczka

10 lutego 2012 , In: babeczki i ciastka
1

O ciasteczkach pisałam już we wtorek, ale dopiero dziś znalazłam czas by je zamieścić… Bardzo nie podoba mi się takie rozegranie sprawy, ale rzadko ostatnio włączam komputer, na rzecz rozprawek, przygotowań do sprawdzianów i podobnych tworów.

Kiedy wstaję rano, nie mam odpowiedniego światła do fotografowania, a  po powrocie do domu wieczorem… no cóż, to samo.  Aparatem mogłam więc pobawić się dopiero dzisiaj przed szkołą, mając na godzinę późniejszą niż zwykle.

Ciasteczka, o których mowa, to kombinacja razowej mąki, czekolady, żurawiny i orzechów lub ziaren. Za każdym razem skład może się różnić. Eksperymentuj!

Bardzo smaczne, małe  i chrupiące. Idealne jako „zapychająca” przekąska :)

A teraz z innej beczki…

W ciągu kilku najbliższych dni chcę się Wam zaprezentować na monitorze w trochę innej formie niż dotychczas. :)

Opracuję pierwszy filmik video i upieczemy coś pysznego. :) To bardzo stresujące, ale zobaczymy co da się zrobić.

Czy to dobry pomysł?… :)

Miłego weekendu!

 

ok 40 sztuk

Ciasteczka razowe z dodatkami

potrzebne składniki

¨      125 g miękkiego masła, 3 jajka, 100 g mąki bezglutenowej, 75 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub zwykłej, 100 g żurawiny, garść orzechów,100 g czekolady, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C.

Blachy wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę, żurawinę, orzechy (lub inne dodatki) posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą mikserem.

Z ciasta formuj małe kulki, a następnie rozpłaszczaj je na blasze. Piecz 20-25 minut.

Od razu po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie, ale wystudzone kruszeją.

Smacznego!

 

    • Karolina
    • 11 lutego 2012
    Odpowiedz

    Pomysł jak najbardziej! Chętnie podpatrze Ciebie bardziej „od kuchni”, a co do ciasteczek, hm.. wyglądają smakowicie!
    Miłego weekendu! :)

    • Blama
    • 10 marca 2012
    Odpowiedz

    Pięknie wyglądają.. Od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia takich ciasteczek, ale zawsze coś staje na przeszkodzie..

  1. Odpowiedz

    witaj, zrobiłam dziś te Twoje ciasteczka i powiem szczerze, że brakuje mi w nich cukru… poza tym wyszły bardzo ładne i smaczne, ale mało słodkie… no, ale zapewne takie mają być… pozdrawiam.

    • Sylwia
    • 3 września 2017
    Odpowiedz

    Cześć!
    W większości przepisów na ciasteczka piszesz „mąka bezglutenowa”. Czy w takim razie bez różnicy, czy będzie to mąka kasztanowa, czy gryczana, czy kokosowa?

    Pozdrawiam! :)

      • Weronika
      • 5 września 2017
      Odpowiedz

      Dawno temu używałam gotowych miksów, które właśnie tym mianem określam. Na gotowcach udaje się praktycznie wszystko :)
      Dzisiaj zawsze podaję jaka to mąka ma być. Każda zachowuje się inaczej i rzadko można je stosować zamiennie. W tym przepisie użyłabym po 50 g ryżowej i owsianej lub np. kasztanowej.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011