Piernik last minute

17 listopad 2013 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
2

Niedawno słońce rumieniło krągłe owoce na jabłonkach, dzisiaj przymrozek ubiera policzki w delikatną purpurę. Czas mknie co tchu i zanim się obejrzymy, trzeba będzie upychać w samochodzie pachnące świerki i pastować podłogę na jedyny taki dzień w roku.

Sklepy przystrajają się już w barwne światełka. W marketach piętrzą się czekoladowe Mikołaje, a ja z dala od zgiełku, wolę upiec pomarańczowy piernik z kawałkami chrupiących orzechów. Nadaje się na mroźny listopad a przed samymi świętami będzie last minutowym wybawieniem dla każdego.

 

10-12 kawałków

Pomarańczowy piernik z orzechami

składniki:

– 150 g mąki bezglutenowej, przesianej, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 płaska łyżeczka kakao

– 150 g miodu, 2 łyżki brązowego cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 50 g masła

– skórka otarta z jednej pomarańczy, 60 g orzechów włoskich, posiekanych drobno

– lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy, 100 g cukru pudru

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, przyprawami i kakao.

Miód podgrzej w garnuszku z masłem do rozpuszczenia.

W sypkiej mieszance zrób wgłębienie i wlej ciepły płyn. Wbij jajko, wlej mleko i dokładnie utrzyj mikserem. Na koniec wymieszaj ze skórką i orzechami.

Przełóż do keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

Składniki na lukier wymieszaj dobrze łyżką i polej nim ciepłe ciasto.

Smacznego!

_DSC3173_SnapseedW cieście widoczne są małe rowki niebędące jednak zakalcem, to małe problemy z piekarnikiem. Ciasto jest puszyste i nie wpłynęło to na jego cudowny smak.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
17 listopad 2013

Cytrynowe dla Weroniki

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
18 październik 2011

Kruche ze śliwką

ciasta
Zobacz więcej
20 luty 2016

Sushi maki z wegańską wkładką

bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie
Zobacz więcej
  1. Wygląda super i nabieram ochoty na prace w kuchni przy pierniczku. Czy zamiasta gałki i imbiru mozna dać przyprawe orientalną?

  2. smacznie wygląda, a ze uwielbiam pierniki to go zrobię :)

    • Asia
    • 21 listopad 2013

    A jakiej mąki bezglutenowej użyłaś? Zapowiada się pysznie!

  3. …wygląda apetycznie … ale ile dać masła ?

  4. a czy z firmy bezgluten biszkoptowa mąka się nadaje?

  5. Hej! czy zamiast kakao można dodać karob?? jakoś do tej pory nie udało mi się znaleźć żadnego bezglutenowego :(

  6. Mam parę pytan:
    1.Czy jesli zamienie maslo na olej uda się?
    2.Czy mogę pominąć imbir?
    3.Jeśli nie dodam tych kilka lyzek cukru bedzie slodkie?
    4.Kiedy przepisy na Święta? 😀

    • Basia
    • 7 listopad 2015

    Dzień dobry
    Z wielkim zainteresowaniem przeglądam Twój blog, już wyrasta mi chlebek z Twojego przepisu. Chciałam zapytać o mąki- czasem podajesz jakieś konkretne, typu gryczana, ziemniaczana a czasem ‚bezglutenowa’ – czy to pojęcie odnosi się do gotowych mieszanek? Do tej pory nie używałam żadnych tego typu gotowców, bo to właściwie same skrobie z dodatkami, typu gumy. Wyżej podajesz nazwę angielskiego producenta, ew. dostępną w Polsce niemiecką Schar. Czy Twoim zdaniem użycie takich mieszanek jest czasem nieuniknione?
    Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga:-)

      • Weronika
      • 7 listopad 2015

      Kiedy zaczynałam eksperymentować dodawałam mieszanki bo nie wiedziałam, że można inaczej :) Schar (włoski )jest świetny w przygotowywaniu puszystych bułeczek, chałek i wszelkich drożdżowych. W innych przepisach nie ma sensu używać chemii, wystarczy mąka ryżowa, owsiana, ziemniaczana, ewentualnie gryczana czy jaglana.

        • Basia
        • 7 listopad 2015

        Schar już nawet w Rossmannie się pojawił i jakoś mi się z niemieckimi produktami skojarzył:-)
        Czy widzisz możliwość upieczenia tego piernika ze zwykłych mąk, jednoskładnikowych, czy jednak zalecałabyś mieszankę?

    • Maria
    • 4 grudzień 2015

    Mam ogromny apetyt na świątecznego piernika :) czy masło można by zastąpić olejem?

    • Agnieszka
    • 12 grudzień 2017

    Upiekłam, wyrósł na 3 cm…czy na pewno aż taka mała ilość mąki?

    • Paula
    • 17 grudzień 2017

    Witaj, wygląda super! mam ochote na taki piernik :) Mam pyt. ile trzeba dodać mieszanki przyprawy korzennej, bo mam tylko taką mieszaną postać tych przypraw? pozdrawiam

    • Ewa
    • 21 grudzień 2017

    Czy mogę użyć mąki jaglanej zamiast którejś z wymienionych powyżej? (bezglutenowa owsiana, ryżowa). Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Karolina
    • 22 grudzień 2017

    Czym można zastąpić jajko? Może octem?

      • Weronika
      • 22 grudzień 2017

      Jest wiele zamienników jajek, ale jeżeli konkretnego przepisu nie testowałam z żadnym z nich, to niestety nie podpowiem. Nie ma złotej zasady co do proporcji, które miałyby się zawsze sprawdzić. Może warto upiec np. ciasto herbaciane z dodatkiem przyprawy korzennej. Jest pyszne i bez jajka :)

    • Kasia
    • 18 styczeń 2019

    Piernik wyszedł wyśmienity! – puszysty, odpowiednio wilgotny, aromatyczny. Uwielbiam ciasta ze skórką pomarańczy. Użyłam mąki owsianej i gotowego miksu. Dziękuję za przepis.

    • Luiza
    • 19 styczeń 2020

    Polecam. Piernik wyszedł przepyszny. To będzie mój ulubiony przepis :) Dodałam dodatkowo pokrojone suszone śliwki i daktyle oraz powidła śliwkowe. Domownicy nie wierzyli, że na mące ryżowej, owsianej i ziemniaczanej. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

Reply to Luiza. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011