Grudzień to jedyny czas kiedy kusi mnie by kupić butelkę piwa, które wcale nie kojarzy mi się z upalnym lipcem, ale właśnie z zimą, goździkami, intensywnym aromatem, tajemniczymi przepisami i bohaterami Harrego Pottera, którzy owinięci szalikami wznosili toasty słodkim piwem kremowym. Ciasta pozbawione jajek, masła czy śmietany mają to do siebie, że potrzebują sporo mokrych składników, które uzupełnią te, z których rezygnujemy. Dodatek szklanki piwa jest więc bardzo uzasadniony, a podkręcony szczodrze przyprawami korzennymi wydaje się być wręcz obowiązkowy.
składniki
wykonanie
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawami.
W naczyniu blendera umieść melasę, cukier, piwo, olej i kawałki bananów. Zmiksuj dokładnie na jednolitą, płynną masę. Przelej do suchych składników i wymieszaj. Pozostaw na 5-8 minut, aż ciasto zgęstnieje. Dodaj bakalie, wymieszaj i przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia, czujnie wyczekuj przy piekarniku bowiem ciasto łatwo przesuszyć. Za pomocą wykałaczki sprawdź czy ciasto jest już gotowe.
Piernik możesz polukrować cukrem pudrem rozrobionym w minimalnej ilości wody.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wygląda wspaniale! Zrobię na święta i mam nadzieję, że mi wyjdzie
Jaką inną mąką można by zastąpić owsianą? Czy ryżowa albo gryczana mogłyby być? I czy zamiast sody można zwiększyć po prostu ilość proszku do pieczenia?
Tak, zarówno gryczana jak ryżowa. Można, ale to będą jakieś 3 łyżeczki.
Hejka, niestety mi ciasto sie nie udało. Z wierzchu było takie jak powinno, natomiast dół jest bardzo mokry nie dopieczony. W piekarniku był ok Jakie powinno byc to ciasto? Jaka konsystencja ?
Hejka, niestety mi ciasto sie nie udało. Z wierzchu było takie jak powinno, natomiast dół jest bardzo mokry ,nie dopieczony. W piekarniku był ok 1,5h. Jakie powinno byc to ciasto? Jaka konsystencja ?
A ta melasa to jaka?? karo nowa w płynie czy jakaś inna??
Ja użyłam Bauckhof.
A mała keksówka to o jakich wymiarach? Czy melasę można zastąpić miodem?
pozdrawiam
Moje ciasto wyszło znakomicie, cukier trzcinowy wymieniłam częściowo na ksylitol. Polecam przepis
A jaka temperatura pieczenia?