Piernik piwny

0

Grudzień to jedyny czas kiedy kusi mnie by kupić butelkę piwa, które wcale nie kojarzy mi się z upalnym lipcem, ale właśnie z zimą, goździkami, intensywnym aromatem, tajemniczymi przepisami i bohaterami Harrego Pottera, którzy owinięci szalikami wznosili toasty słodkim piwem kremowym. Ciasta pozbawione jajek, masła czy śmietany mają to do siebie, że potrzebują sporo mokrych składników, które uzupełnią te, z których rezygnujemy. Dodatek szklanki piwa jest więc bardzo uzasadniony, a podkręcony szczodrze przyprawami korzennymi wydaje się być wręcz obowiązkowy.

Piernik piwny

składniki

• 100 g mąki owsianej
• 100 g mąki jaglanej
• 70 g mąki ziemniaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku
• 1 łyżeczka sody
• 4 łyżeczki przypraw korzennych
• 75 g melasy
• 70 g cukru trzcinowego
• 1 szklana piwa bezglutenowego
• ¾ szklanki oleju roślinnego
• 2 banany
• 200 g bakalii, posiekanych drobno

wykonanie

Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą i przyprawami.

W naczyniu blendera umieść melasę, cukier, piwo, olej i kawałki bananów. Zmiksuj dokładnie na jednolitą, płynną masę. Przelej do suchych składników i wymieszaj. Pozostaw na 5-8 minut, aż ciasto zgęstnieje. Dodaj bakalie, wymieszaj i przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia, czujnie wyczekuj przy piekarniku bowiem ciasto łatwo przesuszyć. Za pomocą wykałaczki sprawdź czy ciasto jest już gotowe.

Piernik możesz polukrować cukrem pudrem rozrobionym w minimalnej ilości wody.

Smacznego!

DSC_8205_Snapseed

free-logo

  1. Odpowiedz

    Wygląda wspaniale! Zrobię na święta i mam nadzieję, że mi wyjdzie :)

    • Zet.
    • 17 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Jaką inną mąką można by zastąpić owsianą? Czy ryżowa albo gryczana mogłyby być? I czy zamiast sody można zwiększyć po prostu ilość proszku do pieczenia?

      • Weronika
      • 17 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Tak, zarówno gryczana jak ryżowa. Można, ale to będą jakieś 3 łyżeczki.

    • Magda
    • 19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Hejka, niestety mi ciasto sie nie udało. Z wierzchu było takie jak powinno, natomiast dół jest bardzo mokry nie dopieczony. W piekarniku był ok Jakie powinno byc to ciasto? Jaka konsystencja ?

    • Magda
    • 19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Hejka, niestety mi ciasto sie nie udało. Z wierzchu było takie jak powinno, natomiast dół jest bardzo mokry ,nie dopieczony. W piekarniku był ok 1,5h. Jakie powinno byc to ciasto? Jaka konsystencja ?

    • Nina
    • 22 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A ta melasa to jaka?? karo nowa w płynie czy jakaś inna??

      • Weronika
      • 23 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Ja użyłam Bauckhof.

    • Horacy
    • 27 stycznia 2016
    Odpowiedz

    A mała keksówka to o jakich wymiarach? Czy melasę można zastąpić miodem?
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011