Niebawem otrzymam uprawnienia do przemianowania własnej kuchni na smażalnię. Ciasto ląduje na wyścigi w głębokim tłuszczu, pryskającym wesoło na każdą stronę. Dla jednego dnia w roku cukiernicy szaleją, a ja razem z nimi. Poniosła mnie fala i skala najtłustszego czwartku ze wszystkich tygodni. Tylko jak wyprodukować gluten bez glutenu?!
Po nocnych pogaduchach biegałyśmy z przyjaciółką jak szalone nadążając za rozkapryszoną naturą bezglutenowych oponek. Warto.
ok 20 sztuk
Donuts- oponki:
Potrzebne składniki:
-zaczyn: 25 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru
– ciasto: 450 g + 100 g mąki bezglutenowej (użyłam połowę uniwersalnej, a pozostałą zastąpiłam owsianą bzgl), 3 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru pudru, 2 jajka, 4 żółtka, 1/4 szklanki alkoholu, 100 g (pół kostki) stopionego, ostudzonego masła
– lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody/ lub tabliczka czekolady roztopiona z 3 łyżkami śmietanki do kawy, opcjonalnie lukier z sokiem malinowym lub z granatów
– 500 ml tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem, zalej mlekiem. Rozmieszaj i odstaw do zgęstnienia i wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiej dwukrotnie z cukrem pudrem. 450 g przesyp do miski, zrób dołek.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, a następnie alkohol.
Do mąki dodaj zaczyn, jajka, mleko, a pod koniec wlej przestudzone masło. Wymieszaj, najlepiej wyrabiając mikserem z końcówką do drożdżowego.
Luźne ciasto przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce- nawet do 2 h.
Wyrośnięte ciasto zagnieć na blacie z pozostałą mąką i rozwałkuj na gruby placek. Wycinaj oponki dużą szklanką, a następnie wykrawaj dziurkę małym kieliszkiem.
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.
W garnku/ patelni rozgrzej tłuszcz. Posiadacze termometru cukierniczego kontrolują aby temperatura wynosiła 170 stopni C.
Wyrośnięte oponki wrzucaj na gorący tłuszcz i wyławiaj po minucie łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Lukier przygotuj mieszając wodę z pudrem i oblewaj nim ciepłe oponki.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
A gdyby zrobić bez alkoholu, to by coś się stało? Bo nie przepadam, za to donuty wyglądają nieźle 😛
Proponuję sok z cytryny.
Ja mam pytanie: czy można by zastąpić drożdże zwykłe, drożdzami suszonymi? I jeśli tak to w jakiej proporcji
Pozdrawiam 
Tak. 12 g- będą to 3 łyżeczki.
A co z masłem??
Dodajemy pod koniec wyrabiania
A mogę je upiec w piekarniku? 😉 bo na moje jelita takie tłuste odpada
Spróbuj, to ciasto drożdżowe.
Chciałam się upewnić czy faktycznie 3 szkl. mleka na 550 g mąki?