Donuts

5 lutego 2013 , In: babeczki i ciastka
1

Niebawem otrzymam uprawnienia do przemianowania własnej kuchni na smażalnię. Ciasto ląduje na wyścigi w głębokim tłuszczu, pryskającym wesoło na każdą stronę. Dla jednego dnia w roku cukiernicy szaleją, a ja razem z nimi. Poniosła mnie fala i skala najtłustszego czwartku ze wszystkich tygodni. Tylko jak wyprodukować gluten bez glutenu?!

Po nocnych pogaduchach biegałyśmy z przyjaciółką jak szalone nadążając za rozkapryszoną naturą bezglutenowych oponek. Warto.

ok 20 sztuk

Donuts- oponki:

Potrzebne składniki:

-zaczyn: 25 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru

– ciasto: 450 g + 100 g mąki bezglutenowej (użyłam połowę uniwersalnej, a pozostałą zastąpiłam owsianą bzgl), 3 szklanki letniego mleka, 3 łyżki cukru pudru,  2 jajka, 4 żółtka, 1/4 szklanki alkoholu, 100 g (pół kostki) stopionego, ostudzonego masła

 lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody/ lub tabliczka czekolady roztopiona z 3 łyżkami śmietanki do kawy, opcjonalnie lukier z sokiem malinowym lub z granatów

– 500 ml tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem, zalej mlekiem. Rozmieszaj i odstaw do zgęstnienia i wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

Mąkę przesiej dwukrotnie z cukrem pudrem. 450 g przesyp do miski, zrób dołek.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, a następnie alkohol.

Do mąki dodaj zaczyn, jajka, mleko, a pod koniec wlej przestudzone masło. Wymieszaj, najlepiej wyrabiając mikserem z końcówką do drożdżowego.

Luźne ciasto przełóż do czystej miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce- nawet do 2 h.

Wyrośnięte ciasto zagnieć na blacie z pozostałą mąką i rozwałkuj na gruby placek. Wycinaj oponki dużą szklanką, a następnie wykrawaj dziurkę małym kieliszkiem.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min.

W garnku/ patelni rozgrzej tłuszcz. Posiadacze termometru cukierniczego kontrolują aby temperatura wynosiła 170 stopni C.

Wyrośnięte oponki wrzucaj na gorący tłuszcz i wyławiaj po minucie łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

Lukier przygotuj mieszając wodę z pudrem i oblewaj nim ciepłe oponki.

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    A gdyby zrobić bez alkoholu, to by coś się stało? Bo nie przepadam, za to donuty wyglądają nieźle 😛

      • Weronika
      • 5 lutego 2013
      Odpowiedz

      Proponuję sok z cytryny.

  2. Odpowiedz

    Ja mam pytanie: czy można by zastąpić drożdże zwykłe, drożdzami suszonymi? I jeśli tak to w jakiej proporcji :) Pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 6 lutego 2013
      Odpowiedz

      Tak. 12 g- będą to 3 łyżeczki.

    • Ania
    • 9 lutego 2013
    Odpowiedz

    A co z masłem??

      • Weronika
      • 9 lutego 2013
      Odpowiedz

      Dodajemy pod koniec wyrabiania :)

  3. Odpowiedz

    A mogę je upiec w piekarniku? 😉 bo na moje jelita takie tłuste odpada :(

      • Weronika
      • 26 września 2014
      Odpowiedz

      Spróbuj, to ciasto drożdżowe.

    • Monika
    • 23 lutego 2017
    Odpowiedz

    Chciałam się upewnić czy faktycznie 3 szkl. mleka na 550 g mąki?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011