Praca montażowa

23 lipca 2011 , In: torty
0

Gdyby ktoś spytał mnie, czego przygotowanie sprawia mi największą przyjemność, na dzień dzisiejszy odpowiedziałabym: TORTY. Ostatnio pokochałam je piec.

Najbardziej podoba mi się to, że można ich przygotować nieskończoną ilość wersji. Tyle smaków masz do wyboru…

Ten na zdjęciu to połączenie czekolady, kawy i bardzo delikatnej masy. Tort który jest moim absolutnym odkryciem. Pierwszy raz zrobiłam go tak po prostu, nie mając pojęcia jaka będzie jego wersja końcowa. A wyszedł… genialnie. Połączenie tych wszystkich składników tworzy coś tak delikatnego!

Napiszę tyle: po tym pierwszym razie, robiłam go jeszcze trzy, pod rząd :) Za każdym wyszedł i to lepszy. Codziennie bowiem starałam się go ulepszyć.

 

A teraz jeszcze tylko pozwól, że przytoczę ci słowa mojej idolki Julie Child:

„Gdy opanujesz sposób przyrządzania kilku polew i mas ciasta, przygotowanie tortu zamieni się w zwykłą pracę montażową”

 

No to śmiało… twórzmy torty!

 

Tort czekoladowo- kawowy:

Potrzebne składniki:

 

¨      5 jajek,125 gpołamanej na kostki gorzkiej czekolady,125 gmasła

¨     150 gcukru pudru,100 gmąki bezglutenowej i25 gmąki owsianej bezglutenowej (lub125 gpszennej), łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

¨     500 gsera mascarpone, 250 ml śmietanki 36%, kawa rozpuszczalna

¨      Cukier puder, łyżka masła,125 gpołamanej na kostki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. 160 stopni C. Natłuść blachę o średnicy24 cm. W kąpieli wodnej (słownik kulinarny) rozpuść125 gczekolady. Na średnich obrotach utrzyj masło na puch. Dodaj kawę rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach wrzątku. Utrzyj. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Białka oddziel od żółtek. Do masy dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Obydwie mąki przesiej ze sobą, połącz z proszkiem i dodaj do ciasta. W osobnej, czystej misce ubij na sztywną pianę białka, a następnie delikatnie połącz ją z masą czekoladową. Przełóż masę do tortownicy i piecz 30-35 minut.

W tym czasie śmietankę ubij do kremowej konsystencji. W drugiej misce rozetrzyj krótko mikserem mascarpone, a następnie powoli dodawaj do niego kremówkę. Dodaj dowolną ilość cukru i kawy. Możesz dodać też dwie łyżeczki np. likieru kawowego. Ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwie części. Pierwszy blat połóż na paterze, nasącz (np. gorącą wodą z likierem) i pokryj masą. Przykryj drugim. Nasącz go i pokryj cienką warstwą masy. Tort wstaw do lodówki.

W tym czasie rozpuść czekoladę. Ostudzoną zmiksuj z ok. 150 ml mocnej kawy i cukrem pudrem. Cały tort dokładnie pokryj polewą i wstaw ponownie do lodówki.

 

Smacznego!

 

 

 

    • Mama
    • 25 lipca 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten tort. Już wyobrażam sobie treść komentarzy osób, które miały wielką przyjemność go u nas kosztować. Mam nadzieję, że jak tylko dowiedzą się o istnieniu bloga, chętnie przyłączą się ze swoimi opiniami wyrażającymi uznanie dla Twojego kunsztu kulinarnego.

    • Weronika
    • 29 lipca 2011
    Odpowiedz

    Zobaczymy, zobaczymy :) Ale trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszny!

    • Ewa
    • 14 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko.
    Jestem pełna uznania dla Twego kulinarnego kunsztu i zapału:). Mam przeczucie, że niedługo cukiernia Bliklego zobaczy poważnego konkurenta na rynku…
    Dzisiaj zamierzam wypróbować Twoje przepisy na tort czekoladowo-kawowy i eklerki, bo we wtorek mam dom pełen gości, a chcę czymś nowym ich zaskoczyć:).
    Życzę Ci dalszych kulinarnych wzruszeń i sukcesów w szkole.

      • Weronika
      • 14 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Jak już nie raz wspominałam, takie komentarze są dla mnie prawdziwą motywacją do dalszego działania :)
      Trzymam mocno kciuki za wypieki. Tort jest bardzo wdzięczny 😛

      A z tym Bliklem, to… ojej 😀

      Dziękuję, dziękuję i pozdrawiam!

  1. Odpowiedz

    Ostatnio upiekłam ten tort i udało się za pierwszym razem! (Choć mogłam dodać trochę więcej cukru. :)) Mimo to rodzinka była pod wrażeniem. Naprawdę świetny przepis!

      • Weronika
      • 17 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Super, super. Cieszę się, no i… gratulacje 😀

  2. Odpowiedz

    Weroniko.
    Miałam okazję spróbować Twoich wypieków.
    Są wspaniałe.Zdecydowałam ,że na zakończenie mojej pracy
    zawodowej dla współpracowników upiekę tort czekoladowo-kawowy .
    Przy tej okazji będzie to reklama Natchnionej i jej wyrobów.

      • Weronika
      • 26 września 2011
      Odpowiedz

      Ojej, ojej :)
      Bardzo się cieszę, to zaszczyt. Mam tylko nadzieję, że efekt pożądany będzie :)
      Dziękuję ślicznie 😉

      • Odpowiedz

        Weroniko
        Tort upiekłam, był bardzo smaczny .Bardzo szybko
        znikłł z talerza.
        .
        Życzę dalszych poczynań kulinarnych i sukcesów w szkole

          • Weronika
          • 8 października 2011
          Odpowiedz

          Ufff :)

          cieszę się niezmiernie! Trochę stresujące jest oczekiwanie- wyjdzie nie wyjdzie?
          Ale jeżeli tort był udany to serce się moje raduje :)

          Pozdrowienia!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011