Praca montażowa

23 lipca 2011 , In: torty
0

Gdyby ktoś spytał mnie, czego przygotowanie sprawia mi największą przyjemność, na dzień dzisiejszy odpowiedziałabym: TORTY. Ostatnio pokochałam je piec.

Najbardziej podoba mi się to, że można ich przygotować nieskończoną ilość wersji. Tyle smaków masz do wyboru…

Ten na zdjęciu to połączenie czekolady, kawy i bardzo delikatnej masy. Tort który jest moim absolutnym odkryciem. Pierwszy raz zrobiłam go tak po prostu, nie mając pojęcia jaka będzie jego wersja końcowa. A wyszedł… genialnie. Połączenie tych wszystkich składników tworzy coś tak delikatnego!

Napiszę tyle: po tym pierwszym razie, robiłam go jeszcze trzy, pod rząd :) Za każdym wyszedł i to lepszy. Codziennie bowiem starałam się go ulepszyć.

 

A teraz jeszcze tylko pozwól, że przytoczę ci słowa mojej idolki Julie Child:

„Gdy opanujesz sposób przyrządzania kilku polew i mas ciasta, przygotowanie tortu zamieni się w zwykłą pracę montażową”

 

No to śmiało… twórzmy torty!

 

Tort czekoladowo- kawowy:

Potrzebne składniki:

 

¨      5 jajek,125 gpołamanej na kostki gorzkiej czekolady,125 gmasła

¨     150 gcukru pudru,100 gmąki bezglutenowej i25 gmąki owsianej bezglutenowej (lub125 gpszennej), łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

¨     500 gsera mascarpone, 250 ml śmietanki 36%, kawa rozpuszczalna

¨      Cukier puder, łyżka masła,125 gpołamanej na kostki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. 160 stopni C. Natłuść blachę o średnicy24 cm. W kąpieli wodnej (słownik kulinarny) rozpuść125 gczekolady. Na średnich obrotach utrzyj masło na puch. Dodaj kawę rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach wrzątku. Utrzyj. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie rozpuszczoną czekoladę. Białka oddziel od żółtek. Do masy dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie ucierając. Obydwie mąki przesiej ze sobą, połącz z proszkiem i dodaj do ciasta. W osobnej, czystej misce ubij na sztywną pianę białka, a następnie delikatnie połącz ją z masą czekoladową. Przełóż masę do tortownicy i piecz 30-35 minut.

W tym czasie śmietankę ubij do kremowej konsystencji. W drugiej misce rozetrzyj krótko mikserem mascarpone, a następnie powoli dodawaj do niego kremówkę. Dodaj dowolną ilość cukru i kawy. Możesz dodać też dwie łyżeczki np. likieru kawowego. Ostudzony biszkopt przekrój poziomo na dwie części. Pierwszy blat połóż na paterze, nasącz (np. gorącą wodą z likierem) i pokryj masą. Przykryj drugim. Nasącz go i pokryj cienką warstwą masy. Tort wstaw do lodówki.

W tym czasie rozpuść czekoladę. Ostudzoną zmiksuj z ok. 150 ml mocnej kawy i cukrem pudrem. Cały tort dokładnie pokryj polewą i wstaw ponownie do lodówki.

 

Smacznego!

 

 

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
27 lipca 2017

Jagodzianki

bez jajek, bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
13 października 2013

Kruche ze śliwkami

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
27 stycznia 2013

Różany

bez orzechów, bez soi, torty
Zobacz więcej
    • Mama
    • 25 lipca 2011
    Odpowiedz

    Uwielbiam ten tort. Już wyobrażam sobie treść komentarzy osób, które miały wielką przyjemność go u nas kosztować. Mam nadzieję, że jak tylko dowiedzą się o istnieniu bloga, chętnie przyłączą się ze swoimi opiniami wyrażającymi uznanie dla Twojego kunsztu kulinarnego.

    • Weronika
    • 29 lipca 2011
    Odpowiedz

    Zobaczymy, zobaczymy :) Ale trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszny!

    • Ewa
    • 14 sierpnia 2011
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko.
    Jestem pełna uznania dla Twego kulinarnego kunsztu i zapału:). Mam przeczucie, że niedługo cukiernia Bliklego zobaczy poważnego konkurenta na rynku…
    Dzisiaj zamierzam wypróbować Twoje przepisy na tort czekoladowo-kawowy i eklerki, bo we wtorek mam dom pełen gości, a chcę czymś nowym ich zaskoczyć:).
    Życzę Ci dalszych kulinarnych wzruszeń i sukcesów w szkole.

      • Weronika
      • 14 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Jak już nie raz wspominałam, takie komentarze są dla mnie prawdziwą motywacją do dalszego działania :)
      Trzymam mocno kciuki za wypieki. Tort jest bardzo wdzięczny 😛

      A z tym Bliklem, to… ojej 😀

      Dziękuję, dziękuję i pozdrawiam!

  1. Odpowiedz

    Ostatnio upiekłam ten tort i udało się za pierwszym razem! (Choć mogłam dodać trochę więcej cukru. :)) Mimo to rodzinka była pod wrażeniem. Naprawdę świetny przepis!

      • Weronika
      • 17 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Super, super. Cieszę się, no i… gratulacje 😀

  2. Odpowiedz

    Weroniko.
    Miałam okazję spróbować Twoich wypieków.
    Są wspaniałe.Zdecydowałam ,że na zakończenie mojej pracy
    zawodowej dla współpracowników upiekę tort czekoladowo-kawowy .
    Przy tej okazji będzie to reklama Natchnionej i jej wyrobów.

      • Weronika
      • 26 września 2011
      Odpowiedz

      Ojej, ojej :)
      Bardzo się cieszę, to zaszczyt. Mam tylko nadzieję, że efekt pożądany będzie :)
      Dziękuję ślicznie 😉

      • Odpowiedz

        Weroniko
        Tort upiekłam, był bardzo smaczny .Bardzo szybko
        znikłł z talerza.
        .
        Życzę dalszych poczynań kulinarnych i sukcesów w szkole

          • Weronika
          • 8 października 2011
          Odpowiedz

          Ufff :)

          cieszę się niezmiernie! Trochę stresujące jest oczekiwanie- wyjdzie nie wyjdzie?
          Ale jeżeli tort był udany to serce się moje raduje :)

          Pozdrowienia!

    • JULIA
    • 25 września 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    „Dodaj dowolną ilość cukru i kawy”- będę piec ten tort 1 raz, i chciałabym wiedzieć dokładnie jaka proporcje zastosować.Z góry dziekuje za odpowiedz

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011