Pizza doskonała

1

Wiecie, że luty to nie tylko miesiąc pączków, faworków i słodkiej rozpusty? Już w czwartek, fani drożdżowego placka z całego świata będą jeść go na potęgę i świętować! Niejednokrotnie rozpisywałam się tutaj nad pizzowymi perypetiami w mojej kuchni i nad tym jak ubolewam, że zjedzenie dobrego, bezglutenowego placka poza domem wciąż graniczy z cudem. Z racji tak szczególnego święta postanowiłam więc zakasać rękawy, przygotować dużo sosu pomidorowego i stworzyć przepis wyjątkowy. I tak oto przez ostatnie dni zajadałam się rozkosznie puszystym spodem, który cienko rozwałkowany delikatnie chrupie, a poddany bardzo wysokiej (jak na domowe warunki) temperaturze, pięknie rośnie, rumieni się, a czasami nawet tworzy cudowne bąble powietrza. Tak jak w przypadku pierogów doskonałych, tak i tutaj nazwa nie jest dziełem przypadku. Koniecznie przeczytajcie garść porad i zaopatrzcie się w potrzebne składniki. Międzynarodowy Dzień Pizzy nadchodzi!

DSC_4416_Snapseed

dwa małe placki o średnicy 20 cm lub jeden duży

Pizza doskonała

składniki

  • 100 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mielonego siemienia lnianego złocistego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml letniej wody

dodatkowo

  • sos pomidorowy, ulubione dodatki
  • woda do posmarowania ciasta
  • rukola

wykonanie

Mąkę przesiej, wymieszaj z siemieniem i drożdżami. Dodaj sól oraz olej i ponownie połącz.

Wlej 100 ml wody i rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo wlewaj pozostały płyn. Ciasto powinno być bardzo luźne. Szybko zmieni konsystencję, kiedy siemię zacznie reagować z wodą.

Niewielką miskę natłuść delikatnie oliwą i wyłóż do niej ciasto. Przykryj szczelnie folią typu stretch lub ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wyrób krótko na blacie. Nie powinna być potrzebna żadna dodatkowa mąka.

Ciastem polecam wylepić równomiernie jedną dużą lub dwie mniejsze foremki (po uprzednim wyłożeniu ich papierem do pieczenia). Możesz też rozwałkować je na blacie i upiec na jednej dużej, płaskiej blasze. Pamiętaj żeby przygotować cienkie placki. Brzegi ciasta posmaruj wodą.

Placki uwieńcz sosem pomidorowym i dodatkami.

Piecz w maksymalnej temperaturze z termoobiegiem. Piekę ok. 10 minut w 250°C.

Gotową pizzę posyp rukolą i pokrój ostrym nożem.

Smacznego!

collage1Porady
  1. Tak jak w przypadku pierogów czy pączków, staraj się nie podsypywać dodatkowej mąki jeżeli nie jest to konieczne. Świeżo wyrobione ciasto jest dość luźne, ale szybko zmieni konsystencję, kiedy siemię zacznie reagować z wodą. Zbyt zwarte nie będzie dobre, nie podwoi objętości, a w piekarniku zacznie pękać zamiast rosnąć i rumienić się.
  2. Pamiętaj, że to pizza na cienkim spodzie (brzegi mogą pozostać delikatnie grubsze), która dodatkowo- w pierwszych minutach- powinna jeszcze podrosnąć w piekarniku. Tak przygotowana będzie delikatnie chrupać i równomiernie się przypiecze. Tę na grubym trzeba byłoby piec dłużej.
  3. Pamiętaj żeby brzegi ciasta posmarować wodą jeszcze przed nałożeniem dodatków. To bezglutenowe szybciej wysycha, a przecież ładny brzeg pizzy to największa frajda! Delikatne nawodnienie możesz powtórzyć jeszcze przed samym wstawieniem do piekarnika.
  4. Jeżeli nie możesz używać mąki owsianej, podmień na gryczaną niepaloną. Być może nada się też ryżowa czy kasztanowa. Nie mogę jednak zagwarantować tego samego efektu i podejrzewam, że ilość wody może nieznacznie się różnić.
  5. Siemię, mimo, że w tak małej ilości, odgrywa w tym przepisie znaczącą rolę i nie można zamienić go na inny składnik.

DSC_4424_Snapseed

DSC_4648_Snapseed

free-logo

    • Magdalena
    • 8 lutego 2017
    Odpowiedz

    A czy można dać coś zamiast siemienia lnianego? Jestem na nie uczulona :(

      • Ola
      • 9 lutego 2017
      Odpowiedz

      A może nasiona chia? I jedno i drugie nasiąka, zamiennie można stosować jako wege jajko, to może tu też będzie pasować.

      • Magdalena
      • 9 lutego 2017
      Odpowiedz

      Przepraszam, już doczytałam, że nie. W nadziei umknął mi ostatni punkt porad.

        • Weronika
        • 10 lutego 2017
        Odpowiedz

        To nie jest tak, że się nie da tylko po prostu nie próbowałam i pewnie nie będzie to już ten sam przepis. Spróbuj nawet bez siemienia tylko trzeba będzie skontrolować ilość wody.

    • ilona
    • 9 lutego 2017
    Odpowiedz

    Robiłam dzisiaj. JEST PRZEPYSZNA. Wszystkim smakowało;)

      • Ilona
      • 9 lutego 2017
      Odpowiedz

      Ostatnio dowiedziałam się, że nie mogę jeść glutenu i laktozy. Nic mi nie smakowało do teraz. Dzisiaj od dawna zjadłam coś naprawdę dobrego.;)

    • Agata
    • 9 lutego 2017
    Odpowiedz

    Wypróbowana. Wyszła doskonała

    • Aneta
    • 26 lutego 2017
    Odpowiedz

    Wyszła idealna! Mój facet oszalał i już chce żebym robiła następna 😂 Dziękuje za świetny przepis i już wiem ze będzie to jeden z moich ulubionych blogów, pozdrawiam :)

    • AsiaM
    • 4 marca 2017
    Odpowiedz

    Wyszła super!! Chociaż wg mnie za mało rozwałkowałam ciasto! I musiałam dodać trochę więcej wody!

    • Teresa
    • 23 marca 2017
    Odpowiedz

    Proszę o rozszerzenie przepisu w kwestii pieczenia, jeżeli mam te kamienie do pieczenia pizzy. Nie wiem, jak je tu wpleść. Co trzeba jeszcze zrobić? Pamiętam, że kiedyś pisałaś o pysznej pizzy pieczonej właśnie na kamieniu.

    • Daria
    • 28 marca 2017
    Odpowiedz

    Niestety poddawanie lnu wysokiej obrobce termicznej jest szkodliwe, tak jak i wiekszosci nasion oleistych ☹️

    • Daria
    • 28 marca 2017
    Odpowiedz

    Pominelam len i inne nasienne dodatki z racji ich szkodliwosci po poddaniu obrobce termicznej i… wyszla bardzo smaczna. Ciasto lekko podroslo a po upieczeniu mialo puszyste dziurki 😊 Pieklam ja jednak ok 20 minut, ale moze dlatego, ze zrobilam grubsza pizze 😊

    • Sławomir
    • 8 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Pani Weroniko, mam pytanie. Czy zamiast drożdży instant, można byłoby spróbować zastąpić je, zwykłymi drożdżami? – A jeśli tak, to w jakiej ilości? Zaopatrzyłem się co prawda w wersję instant, ale czytam tam o emulgatorze E491… który, cóż tu pisać – nie może znaleźć się w pizzy doskonałej! Pozdrawiam serdecznie, i gratuluję pięknego bloga – promieniującego inspiracjami kulinarnymi.

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      :) Na stronie Oetkera radzą, że torebka instant to 25 g świeżych. Trochę sporo. Myślę, że niecałe 20 będzie ok :)

    • Marta
    • 10 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Witam, do tej pory robiłam tę pizzę już kilka razy i jest pyszna, ale okazało się że musimy wyeliminować drożdże z diety, czy mogę je zastąpić proszkiem do pieczenia? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
    pozdrawiam

      • Weronika
      • 12 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Niestety, to już nie to samo. Może pizza z batata albo kalafiora? Są przepyszne!

    • M.
    • 1 maja 2017
    Odpowiedz

    Witam. Jaka może być przyczyna tego, że po podczas miksowania blenderem ciasto zrobiło się tak gęste, że nie dało się go dalej wyrobić? Ciasto wyrobiłam rękoma. Odstawiłam gęstą masę na 40 min i niestety nie wyrosło. Wstawiłam na 15 min do piekarnika i dalej nic. Dodam, że użyłam siemię lniane odtłuszczone. Wszystkie pozostałe składniki j/w.
    Pizza wyszła w smaku bardzo dobra, ale zastanawiam się co zrobiłam źle lub czego użyłam za mało.

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011