Pizza pieczona na kamieniu

0

Kiedy Schar zaprosił mnie do Mediolanu, ostatniego wieczoru zostaliśmy zabrani na ucztę do eleganckiej pizzerii. Właściciel, przyjazny, charyzmatyczny Włoch doglądał wszystkich gości i opowiadał, że ciasto pieczone jest bardzo krótko w piekielnie wysokiej temperaturze, zawiera sporo drożdży i oczywiście mieszankę Schar :) Spędziliśmy przemiły wieczór, a pizza była tak idealna, że pod pretekstem spróbowania jej ponownie mogłabym wsiąść w samolot, spałaszować trzy i wrócić.

Któregoś letniego dnia kupiłam kamień do pizzy. Obejrzałam z każdej strony i schowałam głęboko. Dopiero dzisiaj przetarłam karton z kurzu i przyjrzałam się temu niepozornemu sprzętowi na nowo. Kamień należy rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury dzięki czemu ciasto ma szansę piec się równomiernie w bardzo szybkim czasie. I chociaż o sukcesie wypieku stanowi przede wszystkim dobrze wyrośnięte, pulchne ciasto drożdżowe, wypiekanie na kamieniu sprawi, że pizza będzie chrupiąca, napowietrzona i niesamowicie kusząca.

Prezentuję więc przepis na najlepsze ciasto jakie zagniotłam do tej pory i najpyszniejszy placek jaki zdarzyło mnie się w ostatnim czasie popełnić. Spróbujcie koniecznie, a ja pomarzę o małym bistro, w którym obowiązkowo ustawię wielki piec do pizzy!

DSC_9145_Snapseed

Pizza pieczona na kamieniu

składniki

• 150 g mąki ziemniaczanej
• 100 g kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę
• 3 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek ciepłej wody
• 4 g drożdży instant
• ½ łyżeczki cukru
• ok. 150 ml wody
• 1 łyżka oliwy
• mąka ziemniaczana do podsypania
• dodatki

wykonanie

Siemię zalej wodą i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Mąkę przesiej, połącz z drożdżami, cukrem i oliwą. Siemię zmiksuj blenderem i dodaj do składników. Wlej wodę i połącz wszystko mikserem. Następnie wyrób ciasto ręką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Kamień do pizzy umieść w zimnym piekarniku i rozgrzej do najwyższej temperatury. Nagrzewanie powinno zająć minimum pół godziny.

Pulchne ciasto możesz podzielić na kilka części lub przygotować jedną, sporą pizzę. Użyj dużej deski, posyp mąką i rozwałkuj ciasto. Pokryj sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

Otwórz piekarnik i zwinnym ruchem zsuń pizzę na gorący kamień. Piecz 5-7 minut.

Krój po chwilowym ostygnięciu i serwuj natychmiast.

Voila!

DSC_9174_Snapseed

DSC_9199_Snapseed

free-logo

 

    • ewelina
    • 10 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Czy można upiec nie mając kamienia?

      • Weronika
      • 10 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Pewnie, chociaż efekt będzie nieco inny.

    • Karolina
    • 13 stycznia 2016
    Odpowiedz

    A gryczaną niepaloną można zamienić na zwykła m.gryczaną?

      • Weronika
      • 13 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Tak, chociaż gryczana niepalona po zmieleniu ma wspaniałą, delikatną fakturę.

        • Karolina
        • 16 stycznia 2016
        Odpowiedz

        W czym mielisz kaszę?

          • Weronika
          • 17 stycznia 2016
          Odpowiedz

          Thermomix :)

  1. Odpowiedz

    A gdzie można kupić taki kamień? Widziałem je co prawda w kilku sklepach internetowych ale były dośc cienkie (2-3 cm). Po drugie, w jakis posób wyłożyć pizzę na gorący kamień bez jej uszkodzenia???

      • Weronika
      • 21 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Mój nabytek to Jamie Oliver, zakupiony w MyKitchen.pl. Kamień jest cienki i nie ma w tym nic złego :) Tak jak napisałam, pizzę należy zsunąć z deski podsypanej porządnie mąką. Można użyć też specjalnej, szerokiej łopatki, ale nie jest to konieczne. Ja nie posiadam.

      • Odpowiedz

        Wczoraj w „Kuchennych Rewolucjach” był świetny pomysł podawania steków na gorącym kamieniu. Rewelacja – oryginalne a jak ktoś nie lubi krwistego mięsa może sobie „dopiec”. Wykorzystanie kamieni do pieczenia ostatnimi czasy staje się coraz szersze.

    • Estera
    • 2 lutego 2016
    Odpowiedz

    Witam, czy pizze trzeba piec od razu czy też mogę zrobić ciasto, zostawić w misce a za 4 godziny rozwałkować i upiec?

      • Weronika
      • 2 lutego 2016
      Odpowiedz

      W takim wypadku poleciłabym wyrastanie w lodówce :) Wydaje mi się, że w cieple to za długo.

    • Estera
    • 6 lutego 2016
    Odpowiedz

    Pizza wyszła pyszna! Dziękuję za przepis i polecam innym!

    • Agnieszka
    • 5 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy siemię lniane ma być zmielone czy całe ziarna ? Dzięki za odpowiedź :)

    • Agata
    • 6 maja 2016
    Odpowiedz

    Hej, używałaś sera roślinnego? Ja mogę się posiłkować tylko takim i mam wątpliwości, czy tak ładnie się rozpuści…

      • Weronika
      • 8 maja 2016
      Odpowiedz

      Bardzo mi nie podchodzą te roślinne, sama nie kupuję. W internecie, szczególnie na anglojęzycznych blogach, jest masa przepisów na domowe serki roślinne i niektóre bardzo ładnie się topią. Na pewno w przyszłości będę kombinować z alternatywami, ale na razie się nie wyrabiam :)

    • ola
    • 18 lipca 2016
    Odpowiedz

    kupuje gotowa mielona make bo nie mam jak jej mielic, szklanka kaszy to ile bedzie szklanek maki?

      • Weronika
      • 19 lipca 2016
      Odpowiedz

      Nie wiem, ale wystarczy skorzystać z wagi kuchennej :) Potrzebujemy po prostu 100 g mąki.

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj. Niepotrzebnie wlałam całą wodę, bo ciasto było baaardzo rzadkie. Dodałam mąki jednej i drugiej, wrzuciłam resztę drożdży z paczki. Wyszło smacznie, ale nie wypiekła się tak dobrze jak Twoja – spód chrupiący, ale pod sosem jakby lekko mokra. Jadalna, ale do dopracowania na pewno. Za mokre ciasto? czy za gruby placek zrobiłam? jak myślisz Weroniko?

Reply to Lan-Bud.eu. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011