Sernik dyniowo- kajmakowy

26 września 2016 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
1

Jak nietrudno zaobserwować, od dłuższego już czasu, na łamach bloga publikuję głównie przepisy, którymi mogą cieszyć się nie tylko bezglutenowe brzuchy, ale osoby zmagające się z innymi, często bardziej skomplikowanymi nietolerancjami. Bo każdego dnia utwierdzam się w przekonaniu, że taka jest potrzeba, że tego bardzo brakuje. Takie też przepisy realizujemy na warsztatach i takie będą pojawiać się w kolejnych książkach. Jednak przy okazji spotkań z czytelnikami często słyszę też, że na bloga zaglądają po inspiracje na słodkości pełne śmietany i cukru. I chociaż w sieci nie brakuje tego typu przepisów, sama czasami popełniam sernik z białą czekoladą lub torcik mocca. Ciesząc się, że nad tego typu wypiekami mam pełną kontrolę. Nie musząc szacować czy coś z tego wyjdzie, czy trzeba wybrać się do sklepu po kolejną porcję składników. Stąd też ostatnia nieodparta chęć upieczenia sernika z pokaźnej porcji pure dyniowego, które przygotowałam do eksperymentów. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała czegoś odjąć. I tak oto wbrew sernikowym przykazaniom powstało niczego sobie, słodkie ciasto serowo- kajmakowe bez jednego jajka (oraz glutenu rzecz jasna!).

8-10 porcji

Sernik dyniowy z kajmakiem

składniki

kajmak

  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 90 g masła

dodatkowo

  • 350 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g pure z dyni Hokkaido
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej

polewa

  • 125 g kremowego serka typu Philadelphia
  • porcja kajmaku

wykonanie

Spód foremki o średnicy 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść minimalnie.

Przygotuj kajmak. W rondelku umieść wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Bulgoczącą masę mieszaj przez kilka minut, aż stanie się gęsta i brązowa. Zdejmij z ognia.

W misce umieść twaróg, mascarpone oraz jednolite pure z dyni. Dodaj kajmak i utrzyj na jednolitą masę. Wsyp mąkę i wymieszaj.

Masę serową przełóż do formy. Możesz upiec ciasto w kąpieli wodnej- foremkę wstaw do większej wypełnionej do połowy wodą. Piecz 1h w temperaturze 170 stopni C. Po tym czasie wyjmij blaszkę z wody i pozostaw w piekarniku do zupełnego ostudzenia. Po tym czasie wstaw do lodówki.

Przygotuj kolejną porcję kajmaku. Połowę połącz z serkiem. Odstaw do lodówki, do stężenia.

Sernik posmaruj warstwą polewy. Pozostałym kajmakiem uwieńcz ciasto. Z dobrze schłodzonej polewy możesz też wykonać rozetki.

Smacznego!

dsc_8681_snapseed

dsc_8663_snapseed

dsc_8693_snapseedfree-logo

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011