Podano do stołu

23 sierpnia 2012 , In: Bez kategorii
0

Długie poszukiwania. Zaglądanie do lodówki, wsadzanie za krótkiej dłoni do szafek, przeszukiwanie puszek i puszeczek.

„Zdjadło by się coś!” To może granola?

Domowe muesli, długo pieczone w syropie klonowym albo płynnym miodzie. Szybka przekąska z ciężkiego, szklanego słoja albo pożywne śniadanie z garścią energii.

___________________________________________________________________________________

Otwieram cykl pożywnych posiłków do testowania o poranku. Dla tych których nudzi pospolita kanapka z żółtym serem albo nadmuchane płatki z mlekiem z udawanymi witaminami. Dla zapracowanych i kreatywnych. Syte, wartościowe śniadania. Voila!

 

dwie porcje na kilka dni

Potrzebne składniki:

– 4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych oraz 3/4 szklanki płatków ryżowych

– dużo rodzynek bądź innych suszonych owoców (większe raczej pokrój na małe kawałki), mieszanka orzechów (użyłam włoskich, laskowych, nerkowców, blanszowanych migdałów), laska wanili dla kuszącego aromatu

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 szklanka syropu klonowego lub płynnego miodu

– mleko lub mleko sojowe/ryżowe oraz sezonowe owoce do podania

Sposób przygotowania:

Żaroodporne naczynie lub formę do pieczenia natłuść masłem czy oliwą. Wsyp wszystkie składniki, zalej płynnymi i dokładnie przemieszaj.

Piecz ponad godzinę w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Co około 20 minut zamieszaj zawartość aby uniknąć przypalenia.

Gotową przechowuj w szczelnym słoju z laską wanili która nada granoli pięknego aromatu.

Podawaj latem z zimnym mlekiem lub zimą z gorącym oraz pysznymi, ulubionymi owocami.

    • Mama
    • 23 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Granola przepyszna i bardzo pożywna. Poranna porcja energii na spory kawałek dnia. Świetne śniadanie szczególnie dla dzieci i młodzieży. Zwłaszcza, że za pasem wrzesień.
    A tak na marginesie, od dziś zamieniam śmietankę do kawy na mleko sojowe. To do granoli smakowało doskonale. Zobaczymy jak pójdzie. :)

    • ewel
    • 23 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Możesz mi zdradzić skąd masz taką super butelkę? chodzi mi o tę z korkiem.

      • Weronika
      • 23 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Butelka od jakiegoś, zimowego austriackiego rumu. Więcej informacji nie mam niestety :)

  1. Odpowiedz

    Najlepsze śniadanie ever! <3

  2. Odpowiedz

    hmmm… chyba dam radę to wykonać :)
    …. w temacie butelka – piwo Grolsch też jest tak zamykane :)

    • Alicja
    • 24 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Zaskakujesz mnie codzienni Pani Natchniona :)
    Nie tylko mi smakują twoje pomysły. Rodzice i siostra chwalą wszystko. Muszę spróbować i tego przepisu! Już lecę do kuchni! Tylko po cichu, żeby nikt nie wiedział :)
    Pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 24 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Cieszę się, dziękuję, smacznego!

    • Oleńka
    • 28 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Kiedyś usiądę w twojej kafejce i będe się zajadać pysznościami a ty nawet nie poznasz że to ja

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011