Pizza z kalafiora (bez drożdży)

0

Pizza na spodzie z kalafiora stała się bardzo modna na zagranicznych blogach, podczas gdy u nas mało kto ma pojęcie o jej istnieniu. Klasyczna wersja zakłada zagniecenia ciasta z jajkami i serem, unikając w ten sposób dodatku mąki, ale wnioskuję, że bardziej przydatny przepis to ten, który będzie zupełnie roślinny. Początkowo próbowałam z nasionkami chia i płatkami owsianymi, aż ostatecznie doszłam do najprostszej wersji z możliwych. Kalafiorowa pizza powinna przekonać szczególnie tych, którzy z różnych powodów unikają drożdży pod każdą postacią. Moi domownicy już zastrzegli, że od dziś życzą sobie tylko taką wersję.

dla 2 osób

Pizza z kalafiora

Składniki

– niewielki kalafior podzielony na różyczki (400- 450 g)

– 75 g dowolnej mąki bezglutenowej*

– 3/4 łyżeczki soli

– 1/3 łyżeczki pieprzu

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– 2 łyżki oliwy

– sos pomidorowy i ulubione dodatki

Wykonanie

Różyczki umieść w blenderze i dobrze rozdrobnij. Powstałą miazgę przełóż na gazę, owiń szczelnie i odciśnij z nadmiaru wody (powinno wypłynąć sporo). Jeżeli nie masz gazy czy ściereczki możesz wyłożyć kalafior na sitko i dokładnie docisnąć dłonią.

Przełóż masę do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć rękoma.

Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż powstałe ciasto i uformuj w pożądany kształt.

Piecz ok 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Czas może się różnić w zależności od użytego kalafiora oraz grubości przygotowanego spodu.

Upieczone ciasto pokryj sosem pomidorowym i dodatkami. Piecz dodatkowe 10 minut.

Posyp rukolą lub świeżą bazylią.

Smacznego!

*użyłam zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)

DSC_0187_Snapseed

DSC_0203_Snapseed6

DSC_0228_Snapseedfree-logo

    • Ewa
    • 26 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Witam
    Rozumiem,że kalafior trzeba podgotować?

    • Odpowiedz

      super, niesamowity efekt, niewiarygodny, dziękuję bardzo :) !!!

      • Weronika
      • 26 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Nie, niee :)

  1. Odpowiedz

    Może być ryżowa?:)

    • ania
    • 27 sierpnia 2015
    Odpowiedz

    Myslisz ze moznabyto zrobic w mikrofalowce? Albo, skoro to ciasto takie cieniutkie, na malutkim ogniuna patelni pod przykryciem?
    Chwilowo nie mam piekarnika a przepis wspaniale wyglada!:)

      • Weronika
      • 27 sierpnia 2015
      Odpowiedz

      Nie mam pojęcia co wsadza się do mikrofali, a co nie. Nigdy nie mieliśmy. Patelnia odpada, musi piec się równomiernie. Chyba trzeba będzie złożyć komuś przyjacielską wizytę i upiec wspólnie :)

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam wczoraj,jest genialna!!!
    mój glutenowy mąż stwierdził,że jakieś inne ciasto,ale nic nie wyczuł,powiedział że bardzo dobra,a nie lubi kalafiora hehe

  3. Odpowiedz

    Składniki wrzucałam a oko, a pizza i tak wyszła znakomita hihi :) nic tylko piec i jeść!

  4. Odpowiedz

    czy ta masa na ciasto ma byc zwarta gesta czy taka bardzo lzna lepiaca sie do rak? mnie wyszla ta druga i ciezko bylo rozprowadzic ja rownona blasze ale ostatecznie pizza wyszla i byla przepyszna!;)

    • Kinga
    • 30 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Ponowię pytanie: czy kalafior ma być ugotowany, podgotowany czy surowy??

      • Weronika
      • 6 lipca 2017
      Odpowiedz

      Zupełnie surowy.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011