Podwójnie czekoladowe brownie!

20 lutego 2012 , In: ciasta
0

… czyli czekolada w czekoladzie :) Dosłownie! Proste ciasto dla wszystkich czekomaniaków. Czy ktoś kochający tą substancję, nie skusiłby się na kawałeczek  dobrego brownie?

Udowodniono, że czekolada zawiera substancję zwaną „hormonem szczęścia”. Czego chcieć więcej? 😀

Nie wiem jak Wy, ale ja wpadłam po uszy :)

 

Około 24 kawałków

 

Brownie podwójnie czekoladowe:

Potrzebne składniki:

 

¨     200 ggorzkiej czekolady, 4 jajka,200 gcukru,150 gmąki bezglutenowej lub pszennej/razowej (ja zrobiłam mix),170 gmasła

¨      Papier lub tłuszcz do formy, 75 ml śmietanki 30%, owoce (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

 

100 gczekolady rozpuść w kąpieli wodnej (pojęcie w słowniku) pod koniec dodając masło. Pozostałą pokrój na małe kawałki.

Jajka ubij krótko mikserem z cukrem. Mąkę przesiej.

Do jajek wlewaj powoli rozpuszczoną czekoladę, a następnie wsypuj mąkę.

Całość wymieszaj z kawałkami czekolady.

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C.

 

Po wystudzeniu ciasta ubij śmietankę na sztywno. Owoce pokrój. Brownie pokrój na „kwadraty” i ozdób dodatkami.

 

 

Smacznego!

    • Ruda ;)
    • 21 lutego 2012
    Odpowiedz

    Ja próbowałam. Przeeepyszne, bardzo czekoladowe, jak dla mnie idealne. 😀

    • Ola
    • 23 lutego 2012
    Odpowiedz

    Kochana, po zrobieniu babeczek bananowych(w których się zakochałam) muszę spróbować tego ciasta! :) Uwielbiam Twoje przepisy, jesteś super dziewczyną, pozdrawiam!

      • Weronika
      • 23 lutego 2012
      Odpowiedz

      dziękuję! Banany, czekolada, ojej- rozpusta 😀

  1. Odpowiedz

    O, wygląda nieziemsko! Szkoda tylko, że przepis będę mogła wypróbować dopiero w wakacje, bo choć czekoladę uwielbiam – muszę ją nieco ograniczać. :)

      • Weronika
      • 25 lutego 2012
      Odpowiedz

      W wakacje? Do tego czasu jeszcze nie jeden czekoladowy przepis zamieszczę :)

    • Ulka
    • 25 lutego 2012
    Odpowiedz

    Omnomomomomom. Ale będzie pysznie!
    Lecę do sklepu po owoce. Bo z jabłkami to chyba nie bardzo?
    +Gratulacje!
    ++Jaki wzrost popularności ;d

      • Weronika
      • 25 lutego 2012
      Odpowiedz

      Z jabłkami? nie do końca 😉
      Dziękuję. No zauważyłam, zauważyłam :)

      Pozdrawiam!

    • asia
    • 25 lutego 2012
    Odpowiedz

    Zrobiłam… jeszcze nie wiem czy dobre bo są na jutro. Ale cała czekolad (ta w kawałkach) opadła mi na samo dno i zrobiła się taka warstwa czekolady na dnie ciasta… Wiesz może czemu?

      • Weronika
      • 26 lutego 2012
      Odpowiedz

      Kawałki czekolady mogły być za grubo pokrojone,przez co opadły, albo samo ciasto było za rzadkie…
      Inna przyczyna nie przychodzi mi do głowy.
      Czekomaniacy, powinni zjeść mimo wszystko 😀

  2. Odpowiedz

    Jeden z najprostszych i moich najbardziej ulubionych przepisów :). Szybko i smacznie 😀

      • Weronika
      • 6 marca 2012
      Odpowiedz

      Amerykanie znają się na rzeczy. 😉 Wiedzą co zrobić, żeby było smacznie ale szybko…

  3. Odpowiedz

    A czy byłaby opcja czekolady mlecznej zamiast gorzkiej, bo niestety gorzkiej nie lubię, ale to chyba tylko z powodu mojego utwierdzenia:)

      • Weronika
      • 1 marca 2012
      Odpowiedz

      Czekolada gorzka w wypiekach to zupełnie inna bajka 😉 Tej w tabliczce nie zjem więcej niż dwie kostki, ale roztopiona, z dodatkami to naprawdę coś zupełnie innego.
      Na upartego można użyć mlecznej.

  4. Odpowiedz

    Zrobiłam dziś to ciasto. Powiem jedno – JEST GENIALNE!!!, Poprostu jestem w siódmym niebie. Dziękuje Ci za takiego wspaniałego bloga.

      • Weronika
      • 9 maja 2012
      Odpowiedz

      Ależ nie ma za co 😉 Super!

    • Barbara i bezglutkowa Zuzia
    • 6 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Ciasto jest pyszne:-)najlepiej smakuje z lodami truskawkowymi grycana:-)miałam tylko koncentrat ciasta na pierogi bezglutena i mąkę owsianą proveny (pomieszałam z przewagą bezglutenu) wyszło mniam:-)czekoladę dałam goplanę mleczną w kawałkach bo dla 3 latki:-)ciasto znikło :-)więc myślę że spokojnie można piec z podwójnej porcji:-)

  5. Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Trudno jest gotować i piec bezglutenowo i bezmlecznie, ja dopiero raczkuję w takiej kuchni. Zamieniłam masło na tłuszcz roślinny a i tak jest rewelacyjne!!!!

  6. Odpowiedz

    Jutro będę go robić, przygotowuję się na majówkowy weekend, a z Twoim blogiem to sama przyjemność. Wszystko tu takie smakowite, po prostu Cuuuuudo:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011