Słodka przekąska na drugie śniadanie

3 grudnia 2011 , In: ciasta
2

Ciasto które chodziło za mną od pewnego czasu. Wzięłam się za nie bez żadnego, konkretnego przepisu, ale efekty obiecujące :)

Owa krajanka należy do szybko pieczonych smakołyków, bez większego nakładu pracy. Jest sycąca i bardzo kokosowa. Idealna na rozpustne drugie śniadanie :)

Muszę jednak przyznać, że dodałam za dużą ilość mąki, więc podaję troszkę skorygowany przepis :)

Lukier nie jest oczywiście konieczny. Możesz użyć lub nie.

 

Krajanka z kokosem i żurawiną:

Potrzebne składniki:

¨      5 jajek, 200 g cukru, 175 g mąki bezglutenowej (lub pszennej/razowej/orkiszowej) , 200 g wiórków kokosowych, 75 g suszonej żurawiny, szczypta soli

¨      Tłuszcz lub papier do formy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Przygotuj blachę. Mąkę przesiej. Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Odstaw. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj mąkę, wiórki i żurawinę. Połącz delikatnie z pianą z ubitych białek.

Masę wyłóż do przygotowanej formy.

Piecz około 40 minut.

Smacznego!

 

    • Kasia
    • 15 grudnia 2011
    Odpowiedz

    Pyszności! Zdecydowanie rewelacyjne na drugie śniadanie. :)

    • ewa
    • 16 stycznia 2012
    Odpowiedz

    Wyszło cudownie ale zamiast lukru i żurawiny (bo jej nie lubie) dodałam czekolade
    Wszyscy byli w niebo wzięci 😀

      • Weronika
      • 16 stycznia 2012
      Odpowiedz

      Widzę, że eksperymentujesz, więc moja radość jest jeszcze większa, a skoro efekty są to po prostu rewelacja!

      Uściski :)

    • Ania
    • 2 listopada 2014
    Odpowiedz

    Kochana Weroniko!
    Wspaniały blog, inspiracje na każdy dzień i efekty aż przerastają mnie samą. Jedyny maleńki drobiazg, który tu znaczenia nie ma, ale leciutko kłuje. WIÓRKÓW kokosowych, nie wiórek. Proszę się nie gniewać, ale musiałam pisnąc o tym.
    Pozdrawiam serdecznie!

      • Weronika
      • 2 listopada 2014
      Odpowiedz

      A w maju matura rozszerzona z polskiego, no pięknie :) Dziękuję!

  1. Odpowiedz

    Wygląda cudnie! Czy cukier mogę zamienić na miód?

      • Weronika
      • 6 listopada 2014
      Odpowiedz

      całości bym nie zamieniała bo ciasto musi jakoś urosnąć, ewentualnie ksylitol.

    • Ewa
    • 7 września 2016
    Odpowiedz

    A jak ten lukier powstał, może przepisik…

      • Weronika
      • 7 września 2016
      Odpowiedz

      To bardzo proste- cukier puder trzeba zmieszać z minimalną ilością wody do postania takiej dość płynnej pasty :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011