Pralinki piernikowe

0

Długo nienawidziłam daktyli. W liceum spróbowałam jednak miękkich, ekologicznych owoców o mięsistym miąższu i wpadłam po uszy. Przekonałam się też na jak wiele sposobów można je przyrządzić. Kiedy nie wiedziałam jeszcze o istnieniu kremowej śmietany kokosowej, ucierałam z nich pierwsze kremy roślinne. Dzisiaj obok orzechów i dobrej gorzkiej czekolady są moją ulubioną przekąską. A kiedy mam ochotę na coś naprawdę ekstra, przygotowuję na ich bazie trufelki. Z racji zbliżających się Świąt, masę daktylową podkręciłam prażonymi orzechami laskowymi, skórką pomarańczową, aromatycznymi przyprawami, upchnęłam w foremce i uwieńczyłam czekoladą. To nie tylko efektowny deser, ale piękny prezent, który można zamknąć w pudełeczku i podarować bliskim.

dsc_8092_snapseed

15-20 sztuk

Pralinki piernikowe

składniki

pralinki

  • 200 g daktyli
  • 200 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika

polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka ulubionego słodziku

dodatkowo

  • 40 g gorzkiej czekolady do wykonanie wzorków

wykonanie

Orzechy wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpraż w gorącym piekarniku przez 3-4 minuty, a następnie zmiel w blenderze.

Miękkie daktyle zblenduj na niemalże jednolitą masę. Dodaj przyprawę, kakao oraz skórkę otartą z pomarańczy. Połącz dokładnie z orzechami.

Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep równomiernie masą daktylową i wyrównaj.

Schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Przygotuj polewę czekoladową. Wszystkie składniki połącz w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylej na wierzch, wyrównaj i schłódź do stężenia.

Bloczek daktylowy pokrój ostrym nożem na małe kwadraciki. Uwieńcz pozostałą, rozpuszczoną czekoladą.

Pralinki przechowuj w lodówce. Z każdym dniem nabierają intensywniejszego smaku.

Smacznego!

Uwaga

Warto poświęcić chwilę na zakup właściwych daktyli. Te z marketów są często zupełnie wysuszone i twarde. Trzeba je mocno nasączyć co sprawia, że produkt finalny jest wciąż dość wodnisty. Najlepiej użyć ekologicznych, wilgotnych, mięsistych owoców, które wystarczy namoczyć przez kilka minut lub wcale.

dsc_8076_snapseed

dsc_8102_snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
1 listopada 2012

Chleb od święta

pieczywo
Zobacz więcej
1 marca 2013

Coco au miele

babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
Zobacz więcej
4 sierpnia 2011

Jabłka na słodko

Bez kategorii
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • sundayafternoon coffeetime
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • driptime w ministerstwokawy
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Dobranoc warsawbynight
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake

Blog roku 2011

Blog roku 2011