Pralinki piernikowe

0

Długo nienawidziłam daktyli. W liceum spróbowałam jednak miękkich, ekologicznych owoców o mięsistym miąższu i wpadłam po uszy. Przekonałam się też na jak wiele sposobów można je przyrządzić. Kiedy nie wiedziałam jeszcze o istnieniu kremowej śmietany kokosowej, ucierałam z nich pierwsze kremy roślinne. Dzisiaj obok orzechów i dobrej gorzkiej czekolady są moją ulubioną przekąską. A kiedy mam ochotę na coś naprawdę ekstra, przygotowuję na ich bazie trufelki. Z racji zbliżających się Świąt, masę daktylową podkręciłam prażonymi orzechami laskowymi, skórką pomarańczową, aromatycznymi przyprawami, upchnęłam w foremce i uwieńczyłam czekoladą. To nie tylko efektowny deser, ale piękny prezent, który można zamknąć w pudełeczku i podarować bliskim.

dsc_8092_snapseed

15-20 sztuk

Pralinki piernikowe

składniki

pralinki

  • 200 g daktyli
  • 200 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika

polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka ulubionego słodziku

dodatkowo

  • 40 g gorzkiej czekolady do wykonanie wzorków

wykonanie

Orzechy wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpraż w gorącym piekarniku przez 3-4 minuty, a następnie zmiel w blenderze.

Miękkie daktyle zblenduj na niemalże jednolitą masę. Dodaj przyprawę, kakao oraz skórkę otartą z pomarańczy. Połącz dokładnie z orzechami.

Małą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep równomiernie masą daktylową i wyrównaj.

Schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Przygotuj polewę czekoladową. Wszystkie składniki połącz w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylej na wierzch, wyrównaj i schłódź do stężenia.

Bloczek daktylowy pokrój ostrym nożem na małe kwadraciki. Uwieńcz pozostałą, rozpuszczoną czekoladą.

Pralinki przechowuj w lodówce. Z każdym dniem nabierają intensywniejszego smaku.

Smacznego!

Uwaga

Warto poświęcić chwilę na zakup właściwych daktyli. Te z marketów są często zupełnie wysuszone i twarde. Trzeba je mocno nasączyć co sprawia, że produkt finalny jest wciąż dość wodnisty. Najlepiej użyć ekologicznych, wilgotnych, mięsistych owoców, które wystarczy namoczyć przez kilka minut lub wcale.

dsc_8076_snapseed

dsc_8102_snapseedfree-logo

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Dobranoc warsawbynight
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • driptime w ministerstwokawy
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundayafternoon coffeetime
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree

Blog roku 2011

Blog roku 2011