Sushi maki z wegańską wkładką

20 lutego 2016 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, wegańskie
0

Mam kolegę, który twierdzi, ze sushi jest jak narkotyk. Próbujesz, chcesz coraz więcej, wydajesz kolejne pieniądze. W dodatku ten sam osobnik, postanowił sam nauczyć się rolować domowe maki, wysyłając mi przy okazji zdjęcia swoich prób. A ja, jak to ja, musiałam szybko popędzić do sklepu po potrzebne składniki i zabrać się za swoją wersję, zakładając, że moje sushi musi być wyjątkowe, zgrabniejsze i zupełnie wegetariańskie. Pobuszowałam też po sieci, zagłębiając się w historię, poznając podstawowe rodzaje mniej i bardziej wyszukanych japońskich przekąsek i oglądając masę tutoriali mistrzów tego fachu. Jakiś czas temu, ogromne wrażenie zrobiła na mnie książka „Wyznania Gejszy” i zapierający dech w piersiach film, uchylający rąbka tajemnicy tej niezwykłej kultury. Teraz znów chciałabym, żeby ktoś wziął mnie za rękę i zabrał prosto do ojczyzny kwitnącej wiśni.

zdjęcie(18)

4 rolki

Sushi maki z tofu, ogórkiem i buraczkiem

składniki

ryż
• 200 g ryżu do sushi
• 4 łyżki octu ryżowego (użyłam octu z brązowego ryżu)
• łyżka cukru
• ½ łyżeczki soli
dodatki
• marynowane, smażone paski tofu
• długi, świeży ogórek
• burak
oraz
• 4 arkusze nori
• chrzan wasabi*
• sos sojowy do podania (bezglutenowy, tamari)
• miseczka z wodą do maczania palców (koniecznie!)

wykonanie

Specjaliści mówią, że najważniejszy jest ryż. Zatem wysyp ziarna na sitko o drobnych oczkach i bardzo dokładnie je wypłucz. Polewaj zimną wodą dopóki stanie się zupełnie przezroczysta. Teraz przełóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić ani ziarenka. Po tym czasie pozostaw w garnku na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Składniki przełóż do rondelka, podgrzej delikatnie i poczekaj aż rozpuści się cukier. Tak przygotowaną marynatą polej ryż. Delikatnie wymieszaj, przełóż do miski i całkowicie wystudź.

W tym czasie przygotuj stanowisko. Rozłóż matę bambusową, przygotuj dodatki. Ogórka pokrój w długie paski, usuń galaretowatą część. Buraka pokrój w słupki. Przygotuj miseczkę z wodą.

Na macie ułóż pierwszy wodorost nori. Pokryj ryżem połowę arkusza i dokładnie uklep. Na środku zrób nieznaczne wgłębienie. Posmaruj cienką warstwą wasabi i ułóż ciasno dodatki. Arkusz przesuń by rozpoczynał się wraz z krawędzią maty. Zroluj ciasno zaginając bambus. Na czubek palca nałóż odrobinę ryżu i rozsmaruj klej przy krawędzi powstałego ‚prawie rulonu’ (spójrz na zdjęcie). Zwiń jeszcze kawałek, tak by końcówka wodorostu skleiła się z pozostałym arkuszem. Wolną, suchą część pozostałego wodorostu, odetnij nożyczkami.

Rulony sushi krój delikatnie, ale zdecydowanie, za pomocą ostrego noża.

Podawaj świeże z miseczką sosu sojowego.

Gotowe!

*klasyka, jednak mi nie udało się znaleźć wasabi o rozsądnym składzie, pominęłam

DSC_1358_Snapseed

DSC_1360_Snapseed

free-logo

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011