Kiedyś nie czekałam na weekend i nierzadko szukałam kreatywnych sposobów na nudę, które zachowam dla siebie jako urocze wspomnienia.
Dzisiaj kiedy przychodzi sobota, nim się obejrzę za oknem zapada zmrok. Chwytam co przynosi dzień i wypełniam go zadaniami po brzegi.
Choć po ostatniej nieprzespanej nocy trudno było zrzucić miękką kołdrę, wiem, że warto otworzyć oczy i zmieniać choć skrawek świata na lepsze.
__________________________________________________________________________________
Proste ciasto, które jeszcze dziś po obiedzie mogą upiec mamy swoim bezglutenowym pociechom z okazji ich święta
Proste ciasto biszkoptowe z rabarbarem
składniki:
– 110 g mąki bezglutenowej*, 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 3 duże jajka, 3 łyżki cukru trzcinowego
– 2 dojrzałe łodygi rabarbaru, 2 łyżki wiórek kokosowych
przygotowanie:
Rabarbar umyj, obierz ze skórki podważając nożem i ściągając ku dołowi. Pokrój na kawałki.
Jajka ubij na parze czyli nad garnkiem z wrzącą wodą z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę.
Mąkę połącz z proszkiem i przesiej do masy. Wymieszaj dużą łyżką, tak by nie pozostała żadna grudka.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp wiórkami a następni ułóż kawałki rabarbaru nacięciem ku górze.
Piecz 35 minut w temp. 180 stopni C.
Z gotowego ciasta wycięłam serce.
Smacznego!
*użyłam gryczanej, amarantusa, owsianej i ziemniaczanej
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Jak duża jest ta tortownica
?
Tutaj 24 cm, a serce wykroiłam od foremki więc trochę odpadło. Może być 20 cm, będzie grubsze
Czy pamiętasz mniej więcej w jakich proporcjach te trzy mąki połączyłaś?
Po łyżce, niektóre po dwie. Eh, przygotowałam więcej i zrobiłam z niej już ze trzy ciasta